A totális diktatúra megszületése

2017. november 08. 17:58

A bolsevizmus mind a mai napig szalonképes eszmének számít az európai baloldal számára.

2017. november 08. 17:58
Ligeti Dávid
Magyar Idők

„Mindennek ellenére a bolsevizmus mind a mai napig szalonképes eszmének számít az európai baloldal számára, vagy ahogy Károlyi Mihály fogalmazott a sztálini tisztogatások idején: »De a mi számunkra, mindnyájunknak a bolsevizmus nemcsak politikai doktrína, hanem új erkölcs is. Igen nagy jelentőségű, hogy a Szovjetunió maradjon a szikla, tisztán és érintetlenül, amelyen felépül az egész világ kommunizmusa.«

Ez az új »erkölcs« valójában a korábbi korszakokban meglévő morális korlátok teljes lebontásával, ebből fakadóan pedig az ember mint gondolkodó és érzelmi entitás megsemmisítésével járt együtt. A nagy októberi szocialista forradalom ekként a legtöbb halálos áldozatot szedő totális diktatúra immorális kereteit is megteremtette.

A forradalmakkal kapcsolatos általánosnak tűnő igazság, vagyis hogy az általuk kiváltott pozitív hatások legjobb esetben is csak katalizálják a változásokat, de az ezen gyorsaságért fizetett ár túlságosan magas, hatványozottan igaz a bolsevik hatalomátvétel esetében. November 7. öröksége ekként még hosszú ideig súlyos tehertételt jelent minden civilizációnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZSOLT-2010
2017. november 09. 14:01
Lenin egyébként elméletileg rendkívül "rugalmas" volt:az ideológiáját arra alapozta, hogy a proletariátus elsöpri a cári rendszert-aztán ugye kiderűlt, hogy még nincs elég proli , mert fejletlenek az orosz gazdasági viszonyok-és cári rendszer se nagyon van, mert kezdtek áttérni egy parlamentáris rendszerre-alkotmányozó gyűlés-erre vállant vont, és azt mondta:leszarom.És "kinevezte" prolinak a parasztot, kinyírta az alkotmányozó nemzetgyűlést.Nem csoda , hogy a tanítványai is rugalmasak-ma már neoliberálisok.
Volo
2017. november 08. 21:39
Senki nem érti, érzi egy veszély nagyságát, míg meg nem éli azt, hogy életét befolyásolja az amiről addig csak hírből tudott.
Box Hill
2017. november 08. 19:43
Idézek Alexander N. Yakovlev, A Century of Violence in Soviet Russia (Az erőszak évszázada Szovjet-oroszországban), Yale University Press, 2002 című könyve 234-35. oldaláról: “Mit adott a bolsevizmus a világnak, a népének és az egyénnek? A világnak: lázadásokat, rombolást, erőszakos forradalmakat, polgárháborúkat és erőszaktevést az egyéneken. A népeinek: szegénységet, inséget, törvénytelenséget, anyagi és szellemi rabszolgaságot. Az emberiségnek: végtelen szenvedést. A bolsevik állam megvonta az egyéntől a szabadságot, a becsületet, az erkölcsöt, a gazdagodást és még az Istenben való hitet is. A bolsevizmus nem más mint sokarcú ördögi tobzódás, egy militáns embertelen bohózat.” Majd a könyv 235-37. oldaláról: “A bolsevizmus nem menekülhet annak a felelőssége alól, hogy olyan diktatúrát alapított mely az egyén elleni gyűlöletre épült. Bűnös tevékenysége eredményeként több, mint 60 millió embert megsemmisítettek (exterminated). A bolsevizmus, mint egyik fajtája és előfutára a fasizmusnak, a főszereplőjévé vált a saját népe elleni emberírtásnak (genocide).” Mint tudjuk, Alexander Jakovlev magasrangú kommunista bürokrata volt, 1953 és 1973 között a a Szovjet Kommunista Párt Központi Bizottságán dolgozott, 1969-ben a Párt propaganda osztályának vezetője lett. 1973 és 1983 között a Szovjetunió kanadai nagykövete, majd Gorbacsov egyik legközelebbi munkatársa volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!