Az emlékezet furcsaságairól – avagy a velünk élő történelem

2017. november 07. 13:49

A bolsevik puccs az első pillanattól bizonyította, hogy számára valóban első az ember – már az, akit le kell lőni.

2017. november 07. 13:49
Aristo
Pesti Srácok

„Most, mikor e sorokat írom, november 7. van, kedd reggel. Szép későőszi nap, a fák, bokrok tarka, nyárbúcsúztató ruhájával, télre készülő madarakkal és várossal. Nekem eszem ágában sem lett volna ilyenkor a Nagy Októberiről írni, ha nem kerül elém egy bizonyos Tóth Csaba Tibor cikke, az immár Mérce névre hallgató kiadvány oldalain, melyben arról ír ez a szerencsétlen, hogy Ságvári Endre egy rendes ember volt. Elsősorban az éles elméjű szerző szerint azért, mert: »a szocializmus eszméje, még ha a bolsevizmusban diktatórikus formát is öltött, függetlenül a szovjetek rémtetteitől mégis a humanizmus gondolatának hordozója volt Európában.«

Zárójel. Ságvári mentegetésére azt az érvet találta ki a haladás – élén a törhetetlen szemüvegű Ungváry Krisztiánnal – hogy miután 1944-ben lelőtték, nem tudható mivé vált volna később. Így azután a kommunisták ezen dátum utáni áldásos tevékenységéért nem tehető felelőssé. Ez kétség kívül igaz, azonban ezek szerint egyrészt a kommunisták addig elkövetett bűneiért – melyek megszámlálhatatlanok – viszont igenis felelős, másrészt pedig ez az érvelés megerősíti ama sokak által, keserű történeti tapasztalatok alapján vallott tételt, miszerint: »Csak a halott kommunista a jó kommunista« – hiszen az már nem tud kárt tenni. Zárójel bezárva.

Ságvári dicsőítése kapcsán jutott eszembe a NOSZF és a szép kerek évfordulója.  (Fiatalabbak kedvéért: a NOSZF a Nagy Októberi Szocialista Forradalom közkedvelt kádárkori rövidítése, lusták voltak ugyanis minden mondatban leírni annak a hosszú nevét, amit dicsőítettek, mert egy dolog volt a forradalom nagyszerűsége, viszont egy másik a fárasztó kopácsolás az írógépen.) Hiszen, ha a szocialista eszme – bármi is az – a humanizmus hordozója, akkor az eszme megvalósulása maga a humanizmus. És valóban, a bolsevik puccs az első pillanattól bizonyította, hogy számára valóban első az ember – már az, akit le kell lőni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kundi
2017. november 07. 19:04
Ságvárit talán azért is lőtték le mert " kitudja mi lett volna belőle". Ezt hívják megelőzésnek.
Mich
2017. november 07. 15:35
Tehát van Történelem, és van libsi-bolsi-náci "történelem"... És el lehet képzelni, hogy mekkora ellentmondások és hazugságok vannak az utóbbiban...!
Bell & Sebastian
2017. november 07. 15:34
Ne álljunk meg félúton, hajítsuk ki a kommunista szentet maradékát is a mozgalmár invalidusok dómjából! Meglennénk mi rajklászlózás és nagyimrézés nélkül is, sőt, én még Luthert is határesetnek tartom. Utólag elmondható az, hogy a SZU amerikai-német konstrukció, ahonnan gyorsan kihajították Trockijt, a kőműves-szülésznőt. Azért azt ne tessék elfelejteni, hogy az oroszok nyakába ült varég, később zsidó elit csak a sápot szedte és szedi. Hogy úgy mondjam, akár extrapolálni is lehetne ebből a tényből.
balbako_
2017. november 07. 15:06
A lényeg lemaradt: Íme "Nem tudom mikor szabadulunk meg az „eszmétől”, ha megszabadulunk tőle egyáltalán. Azt pedig végképp nem tudom, hogy a követőitől mikor tudunk megszabadulni. A Nagy Októberi azonban többféle tanulsággal is szolgálhat nekünk. Részben megmutatja, hogy mekkora katasztrófát képes okozni egy maroknyi, mindenre elszánt, gátlástalanul kegyetlen gazember – számukra szerencsés történelmi körülmények között. Részben pedig arra tanít, hogy legyünk elutasítóak, ha valakik évezredes tradíciók tagadásában látják a jobbítás útját."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!