Istentől előre elrendelt függetlenség

2017. szeptember 10. 14:21

Keresztény–zsidó tartalmak nélkül a magyar öntudat pogányság. Persze pogányként is lehet magyar az ember.

2017. szeptember 10. 14:21
Balog Zoltán
Balog Zoltán
Magyar Idők

„Keresztény–zsidó tartalmak nélkül a magyar öntudat pogányság. Persze pogányként is lehet magyar az ember. De nemzeti felelősség nélkül azt mondani, hogy keresztény vagyok, és más nem számít, az világpolgárság, amely nem ügyel a helyi identitásra. Figyelmen kívül hagyja az emberről szóló bibliai tanítást, hogy az életben a lokalitás is nagyon fontos szerepet játszik. Ez egy nemzeti-kulturális beágyazottság nélküli, elszegényedett kereszténység.

Azt a vonalat pedig, amit eddig megrajzoltam a magyar történelemben, a jelenkori politikáig lehet meghúzni, hiszen mindez a mai napig nagyon erősen jelen van. Ugyanakkor óvatosnak kell lenni, ha az ember közvetlen párhuzamot kíván vonni. De egyáltalán nem véletlen, hogy a jelenkori magyar kormány tizenkét tagjából öten protestánsok: Rajtam kívül Lázár János kancelláriaminiszter, Varga Mihály gazdasági és pénzügyminiszter, Trócsányi László igazságügyi miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök is kálvinista.

Ebből a hagyományból és a magyar felekezeti öntudatból egyenes ágon következik egy bizonyos fajta igény a hatalmi blokkok közti lavírozásra. 1526 előtt erre nem volt szükség, mivel Magyarország ötszáz évig egy erős, független királyság volt Európa közepén. Akkor viszont megmutatkozott, milyen fontos az ország függetlensége és jólléte érdekében a nagyhatalmak peremén egy minden irányban nyitott politikát folytatni, ha szükséges. Utalhatok a helvét városállamokra, de Debrecenre is, Magyarország protestáns fellegvárára: egy védőfal nélküli város az Alföld közepén olyan politikával élt túl, hogy mindig beszélt a szultánnal, a császárral, de a helyi hatalmasságokkal is. Emögött az a hit állt, hogy Isten megvéd bennünket. Eleve elrendelés, providentia Dei, ezek azt jelentik, hogy ha szilárdan hiszünk, lesz erőnk mindent kibírni, túlélni, és akár győzni is. Könnyen lehetséges mindezt a mai helyzetünkre is alkalmazni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2017. szeptember 11. 19:05
"Persze pogányként is lehet magyar az ember." - Meg főminiszter is ész nélkül!
kgyula
2017. szeptember 11. 12:38
"A reformátusok félszeg ateisták." Te viszont egy határozott seggfej vagy, mint általában azok a műveletlen barmok, akiknek mindenről van "véleményük", arról is, amiről most hallanak először. :)
Magyari Béla
2017. szeptember 11. 05:28
a kereszténységet zsidók találták ki, ők voltak az első keresztények gyakorlatilag reformációja volt a zsidó vallásnak, legitimációja a zsidók között az ószövetség beemelése! jézus anyja a jidise mame szerepében, és ez a zsidó nő hazánk védelmezője ... ja meg khon bácsi!
avízazúr
2017. szeptember 10. 23:02
Balog megzakkant.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!