Szabadságról és felvilágosultságról - Napi Maxima

2017. augusztus 23. 11:54

Ez mindent tönkretett.

2017. augusztus 23. 11:54
Antoine de Rivarol
Rivarol

Napi Maxima – Szalai Zoltán rovata

„Voltaire szerint az ember annál szabadabb lesz, minél felvilágosultabbá válik. Ezzel szemben az utódai azt prédikálták a népnek, hogy minél szabadabb valaki, annál felvilágosultabb lesz. Ez mindent tönkretett.”

In: Rivarol. Frankfurt a. M.: Fischer, 1962, p. 72.

 

Antoine de Rivarol (1753-1801) egykor Európa szerte híres irodalmár, moralista gondolkodó. A francia forradalmat megvalósító felvilágosult elit legnagyobb kritikusa, a párizsi szalonok egykor rettegett debattőre. Edmund Burke a „francia forradalom Tacitusát” ünnepelte személyében, Voltaire pedig „a valódi franciát” látta benne.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szekula
2017. augusztus 25. 11:24
A kortárs blöffértelmiségi tán legfontosabb mutatója, hogy nem kalkulál a horizontösszeolvadás jelenségével. Szalai Zoltán mintapéldány innen nézve: tök komolyan belehall két-három évtizedes jelenségeket egy 18. századi mondatba. Röhej a köbön. Blöff, blöff, blöff.
KannibálTatárÚr
2017. augusztus 23. 17:00
A szabadság arról szól, hogy az egyik ember ne legyen a másik alávetettje. Bezony, ebben a tekintetben a szoci jobb volt, mint ami utána jött. Míg a szoci vállatban törvények rendezték a a munkában a kapcsolatokat, a magánvállalkozónál kiszolgáltatott az alkalmazott. A "mindenki azt csinál, ami neki tetszik" az nem szabadság, hanem anarchia.
balbako_
2017. augusztus 23. 16:26
A korlátlan szabadság csak a remetéknél értelmezhető, az egyenlőség még ott sem a testvériség meg csak a családban.
Aerion
2017. augusztus 23. 15:22
Rivarol éles elméjét díjazza, hogy képes volt saját korában,, az ancien regime szétporladt romjain felfogni és megérteni, hogy ami leváltani készült a régit, rosszabb, és embertelenebb, mint amit leváltanak. Ezt az 1789-ben elindult és 1792-bern egyre inkább kiteljesedő események már életében bizonyították, nem beszélve az 1793-as és '94-es évek iszonyú borzalmairól. Valaha, gimnazista koromban rengeteget olvastam a francia forradalomról, sok ma ritkaságnak számító könyvet beszereztem. Megvan például Lamartine 'A girondiak története' c. 1865-ben magyarul kiadott 10 kötetes, grandiózus műve. Amikor fellapoztam az 1792-es dátumot, azt látom, a sans-colutte-ok 1792 őszén nyilvános illemhelyként használták a párizsi Notre Dame épületét, ahogy a többi templomot is. Hiába, a felvilágosultság és szabadság mindig csodákat tesz. Meg levágott fejeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!