Nem az a baj a Soros-plakátokkal, hogy antiszemiták, hanem az, hogy gyűlöletkeltők

2017. július 11. 08:16

Ez a plakátkampány nem antiszemitizmus kérdése, hanem racionalitás, emberség és hazaszeretett kérdése.

2017. július 11. 08:16
Jámbor András
Jámbor András
Kettős Mérce

„Egy olyan gyűlölethullám elszabadításának része, sőt – félve mondom – még csak előkészülete ez a Soros György elleni plakátkampány, amelyre jó érzésű embernek még akkor is nemet kell mondania, ha mondjuk a migráció vagy más kérdésben a kormánnyal ért egyet. Mert az ilyen gyűlölet árt, megmérgezi a szíveket, ellehetetleníti a normális közéleti diskurzust, az ország valós problémáit elfedi. Ettől a gondjaink, bajaink megoldása nem közelebb, hanem távolabb kerül. Tehát rossz az országnak.

És pontosan ezért is lehet rossz ennek a plakátnak az antiszemitizmus-keretben való értelmezése. Nem csupán azért, mert úgy néz ki, mintha kizárólag a zsidó közösség ügye lenne a plakátkampány elleni fellépés – ezt a kontextust próbálja Orbán is megteremteni, amikor csak a Mazsihisz elnökének válaszol a plakátkampány kapcsán, és ahogy válaszol neki, mintha a zsidó közösséggel állnának vitában. Hanem azért is rossz, mert a kampány hatásmechanizmusairól egyszerűen nem beszélünk, nem próbáljuk megérteni, így nem is tudunk cselekedni ellene, és az emberek immunitása sem alakul ki azáltal, hogy tudják, hogyan hat rájuk a plakát.

Ez a plakátkampány nem antiszemitizmus kérdése, hanem racionalitás, emberség és hazaszeretet kérdése. Nem pakolunk ki egy embert ellenségként az utcára (meg megtaposni a villamos padlójára), és a velünk egyet nem értő honfitársainkat nem jelöljük meg hazaárulóként. Az országot jó irányba kormányozni akaró kormány egyszerűen nem kelt ennyire durván, szakszerűen gyűlöletet, mert az csak és kizárólag rossz irányba vezethet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. július 11. 15:36
Ma láttam pár ilyen plakátot. Eltartott egy darabig mire rájöttem, hogy ezek azok amik állítólag gyűlöletkeltőek, antiszemiták, meg még a jó ég tudja mik.
kaszandra
2017. július 11. 13:15
Mandi, a Jámbor cikkeihez ne tegyetek fényképet mert bennem Jámbor képmása gyűlöletet kelt.
1000bocs
2017. július 11. 13:05
Nem az a baj a libsikkel hogy gyűlölködők, hanem hogy mellette még ilyen egybitesek is. Megállapítani Sorosról hogy gazember nem kelt semmiféle gyűlöletet. Ez szimpla ténymegállapítás ami okozhat ellenérzést, de hogy ettől az ország gyűlöletbe fordul az olyan szintű aránytévesztés, amihez libsinek kell lenni. Mondjuk megértem a Jámbor félék kinjait: azt mégsem állíthatja hogy Soros rendes ember:) Marad az, hogy aki Sorossal kapcsolatban igazat mond, az gyűlöletkeltésben bűnös - miközben Soros nem bűnös semmiben amit valóban elkövetett. Ügyes, és libsihez méltó gazemberség ez.
Mich
2017. július 11. 12:52
Jámbor Kettős Mérce András, gyűlöletkeltési szakértő...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!