A Bastille napja

2017. július 14. 07:58

Az illető a trianoni kontár, Georges Clemenceau egyik munkatársának unokája volt, s radikális republikánus képviselőként azt hangoztatta: „Bármily viszontagságok, bonyodalmak, igazságtalanságok tarkították is a forradalmi évtizedet (1789–1799), örökségét egésznek kell tekintenünk: a francia forradalom megbonthatatlan egész!”

2017. július 14. 07:58
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Hát nem éppen így beszél az alig több mint húszmillió polgártársunk által májusban megválasztott köztársasági elnökünk és lendületben levő kollégái, propagandistái, fanatikus hívei, akik az ötödik köztársaságból mindent le akarnak rombolni, hogy aztán mindent újjáteremthessenek, s hogy egy franciátlanított, globalista, neoliberális Franciaország építhesse föl és vezethesse – a gazdaságilag erős, de politikailag gyenge, úgyszintén gyökértelen és arctalan Németországgal karöltve – az utópikus Európai Egyesült Államokat? Hogy az állítása szerint se nem bal, se nem jobb, »független«, »centrista«, »haladó« új elnökünk hogyan viszonyul a forradalmi hagyományainkhoz, azt már tavaly bejelentette, amikor demokratikus forradalmat ígért, és azt, hogy felszabadítja az energiákat, és egyesíteni szeretné a megosztott nemzetet.

Csak nehogy úgy járjunk vele, mint elődjével, Mitterrand szintén demokratikus és haladó elnök úrral, aki 1989-ben megkérdezte Francois Furet-t, a forradalom nem marxista történetírásának legjelentősebb személyiségét, hogyan képzeli el a bicentenárium megünneplését. Ő azt válaszolta, hogy kizárólag 1789 polgári, liberális, demokratikus eszméi és elvei vállalhatók, de az 1917-es bolsevik forradalom előképének tekintett 1793-as antiliberális, antidemokratikus, terrorista jakobinus diktatúra nem! A szocialista államfőnek ez nem tetszett, s olyan emberre bízta az ünnepségek megszervezését, aki egyszerre vállalta és méltatta 1789 és 1793 hagyományát. Az illető a trianoni kontár, Georges Clemenceau egyik munkatársának unokája volt, s radikális republikánus képviselőként azt hangoztatta: »Bármily viszontagságok, bonyodalmak, igazságtalanságok tarkították is a forradalmi évtizedet (1789–1799), örökségét egésznek kell tekintenünk: a francia forradalom megbonthatatlan egész!«

Hát, ha francia polgár volnék, ezért sem érezném túl jól magamat a mai nemzeti ünnepen. És az sem vigasztalna, hogy a terrorfenyegetettség miatt közel tizenegyezer rendőr és csendőr vigyáz az ünneplők biztonságára, ráadásul Trump elnök úr is átrándult Washingtonból, hogy elragadó, színes személyiségével emelje az ünnep fényét. Remélhetőleg Macron elnök úr ez alkalommal megajándékozza őt egy Pierre-Francois Palloy készíttette becses Bastille-szuvenírrel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hurka
2017. július 15. 06:23
Az elsötétedés kezdete.
Phötön
2017. július 14. 22:13
Next a mai ünnepi vacsoráján gilotinnal fogja lefejezni a csigákat.
balbako_
2017. július 14. 18:36
Az első ideológia, amelyik annyira fejlettnek tartotta magát, hogy eszmetársait feljogosította arra, hogy ellenzőit kiirtsa pusztán azok elmaradottsága okán. Ezáltal akarták a népet boldogítani azok akarata nélkül. Ebből sarjadt a kommunizmus, szocializmus és újabban a doktriner liberalizmus.
Box Hill
2017. július 14. 12:25
Amikor a tömeg 1789. július 14-én megrohamozta az erődöt, mindössze hét foglyot őriztek falai között: közülük öten köztörvényes bűnözők voltak, kettőt pedig elmebetegnek nyilvánítottak. A mintegy ezerfős ostromló csapat eredetileg az itt felhalmozott lőszert szerette volna megkaparintani – mivel Launay kormányzó és maroknyi katonája végül megadta magát, ez sikerült is. A kormányzót és embereit ennek ellenére lemészárolták, magát az épületet pedig a következő év tavaszáig lebontották. (BBC, 2015.04.22)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!