Itt lakott Clemenceau

2017. június 04. 09:28

Egy délután a tigrisbarlangban.

2017. június 04. 09:28
Ablonczy Balász
Facebook

Egy köpésre van a Trocadérótól: egy ház hátsó udvarában, szigorúan délutáni nyitvatartással. Ráadásul a házban épp felújítják az első emeletet, úgyhogy állandó a fúrás-faragás.

Georges Clemenceau 1895-től haláláig lakott itt, egyedül, csak a személyzete társaságában. (Meg a borzalmasan hülye fejű terrierjével, Dunley-val, akiről kép is van.) Igazából elég apró, háromszobás lakás, aprócska kertrészlettel, ami ráadásul nem is az övé volt, hanem bérelte (még tyúkokat is tartott!).

Gyűjtötte a keleti műtárgyakat, az antik emlékekről készült fotókat, a kandallóban melegítette reggel a levest és élete végén már kesztyűben volt egész nap, mert erősen ekcémás volt és súlyos cukorbaj gyötörte. Viszont mindennap fürdött, és ragaszkodott a fürdőszobájához (ez nem volt általános a korban) – nyilván az orvosi múlt emléke.

Az asztalról könnyű lenne mondani, hogy „itt készült a magyar békeszerződés” – dehát nem itt készült. Volt egy dolgozója is, amiről nem tudtam rendes képet csinálni – de a békefeltételek igazából valamilyen nagy irodában álltak össze.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2017. június 05. 16:25
Monet legjobb barátja volt, Monet halálos ágyán Clemenceau fogta a kezét..úgy egyébként érzelmesnek és igazságosnak nem lehetett mondani a magyarok szempontjából. De nem ő a legfőbb vétkes, hanem a Károlyi kormány, Kun Béláék meg a tanácsköztársaság dicsőséges 133 napja..mikor egy mini Izraelt teremtettek liberálisék Magyarországból..Ha a zsidó kommunisták nincsenek, akkor a magyar kormány is leülhetett volna tárgyalni Trianonban..
radír
2017. június 04. 13:56
Kár,hogy ez a harcsabajszú sunyi francia nem élte meg fő művének következményeit, a vesztes háborút és a német megszállást. Ahogy dédelgetett közép-európai utódállami faképnél hagyták Franciaországot. Igazán megláthatta volna,ahogy Párizs lakosai sírtak, amikor a német csapatok meneteltek a francia főváros szívében.
Berecskereki
2017. június 04. 12:37
Na ja! "Egy köpésre ..." Ennyit is ér Ablonczy Balázs-nak ez a bulvár témában illő szösszenete.
Berecskereki
2017. június 04. 12:05
LOL A témánál a szőröstalpúak igencsak diszlájkolnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!