Van, amit a párt megbocsát

2017. január 03. 20:36

A magát demokratikus erőnek nevező szocialista párt tehát semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy egy volt képviselője durvábban pocskondiázza ’56 hőseit, mint a párt elődje, a forradalmat vérbe fojtó Kádár János MSZMP-je.

2017. január 03. 20:36
Veczán Zoltán
Magyar Nemzet

Általános iskolámban nem fukarkodtak a megrovásokkal, sem szóban, sem írásban. Ellenőrzőbe beírást, igazgatói szóbeli megrovást kaptunk, ha csúnyán beszéltünk vagy ha bohóckodtunk tanóra alatt. Mi tessék-lássék úgy tettünk, mintha elszégyellnénk magunkat emiatt, a szüleink meg úgy, mintha haragudnának ránk, de a történet minden szereplője jól tudta, hogy ezek ártalmatlan gyerekcsínyek, a szankció pedig csak formaság.

Így lehetett ezzel Havas Szófia is, aki 2016. október 23-án az orosz állami televízióban gyalázta az 1956-os forradalmat, náciknak, antiszemitáknak, a »legvalódibb fasisztáknak« nevezve a szabadságharcosokat. Horn Gyula unokahúgát pártja azzal mentegette, hogy a forradalomban megölt édesapja miatt beszél így az ötvenhatos hősökről, majd később – miután a közvélemény felháborodása és a Jobbik feljelentése miatt már nem tudtak hova hátrálni – kinyögték, hogy a politikus párttagságát felfüggesztik, és fegyelmi eljárást indítanak az ügyben. Múlt péntekre eredménye is lett az eljárásnak: Havas Szófiát a párt megrótta, tehát minden a legnagyobb rendben – mondta a Magyar Nemzetnek az etikai bizottság elnöke, Legény Zsolt.

Az általános iskolából jól ismert megrovásszínház előadása véget ért: taps, függöny. A magát demokratikus erőnek nevező szocialista párt tehát semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy egy volt képviselője durvábban pocskondiázza ’56 hőseit, mint a párt elődje, a forradalmat vérbe fojtó Kádár János MSZMP-je. Havas Szófia megkapta a beírást az ellenőrzőbe, és minden megy tovább, mintha mi sem történt volna.

Ez az eset kiválóan példázza, hogy a baloldal rozoga, lendületét vesztett egykori zászlóshajója mennyire képtelen az önkritikára. Havas Szófia ráadásul kiemelt figyelemben részesül – elvégre kilenc éve volt már egy hasonló ámokfutása, amikor a forradalmárokat börtönből szabadult nyilasoknak, géppisztolyokkal zsidókra vadászó fiataloknak nevezte.

De ő volt az is, aki a Fővárosi Közgyűlésben egyedüliként szavazott nemmel arra, hogy Mansfeld Péterről teret nevezzenek el, és tüntetőleg kivonult a teremből, amikor a Katynban a szovjetek által lemészárolt lengyel tisztek emlékművének felállításáról volt szó. Havas gyakorlatilag érinthetetlen. A legnagyobb tragédia, hogy nem annak ellenére bánnak vele hímes tojásként, hogy egy pufajkás unokahúga – hanem éppen azért. Ez világos jelzés: az MSZP hatvan évvel elődpártja gaztettei után sem tud szembenézni múltjával.

A legerősebb baloldali párt még arra is képtelen, hogy egy ilyen egyértelmű ügyben gesztust gyakoroljon az elődszervezete által negyven évig elnyomott nemzet irányában, és kitegye Havas Szófia szűrét – csakúgy, ahogy Gyurcsány Ferenc sem képes elismerni felelősségét a forradalom ötvenedik évfordulóján zajlott rendőrattakért. Az egész ország tragédiája, hogy a baloldal két legerősebb pártja mindezek után is értetlenül áll a helyzet előtt, hogy az egyre erősebb Fidesz-ellenes indulatok ellenére nem szavaz rájuk a kutya sem.

Ugyanis amíg ők mázsás teherként viszik a feldolgozatlan múlt, a megújulni képtelenség, illetve az egymás közti civakodás terheit, a kormánypárt polipként ragad meg és húz magához mindent és mindenkit.

A nemzeti együttműködés rendszerében megfér egymás mellett a volt munkásőr Zoltai Gusztáv és megannyi bősz fideszes antikommunista politikus. S mindig azt beszéltetik, aki éppen a megcélzott csoportnál hiteles megszólaló – zseniális trükk. Míg az MSZP figurái lejárt szavatosságúak, a Fideszéi kiválóan újrahasznosítottak. Hasonló az alapanyag, mégis más a végeredmény érzete. Nem kell politológusnak lenni, hogy belássuk, mennyi esélye van ellenük egy Havas Szófiával súlyosbított helyzetű MSZP-nek: semennyi.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apoa
2017. január 05. 07:03
MSZP hatvan évvel elődpártja gaztettei után sem tud szembenézni múltjával. ******************* Nem is akar, titokban büszke rá, holy milyen hatalmasak voltunk. Gyerekek unokák öröklik az érzést.
GV0917
2017. január 04. 11:19
Álszent bandával állunk szemben.Hogy nem szakadt rájuk az ég,mikor kiálltak koszorúzni a mártírok emlékhelyein? Hányszor fognak még ezután is keményre vasalt pofával odaállni " Imre ugye Te is ezt csináltad volna amit én?"mondta a kádári Aprók gyöngye az Antal (mármint az Antal kereszt...mit nem mondok, hisz ott körülmetélés van..saját , nem családnevű vazallusa...A kedvenc leányunokájának a férje, a magyar miniszterelnök... Akkor min kell felháborodni? Mostanában bújik elő sok féreg a fekete gránit tömbök alól a majdnem megvalósult Bolsevik Pantheon alsóbb kasztjának nyughelyén...A kiváltságosok úgy bűzlenek -gőzölögve-mint az a bizonyos "szegedi UTOLSÓ VACSORA MEGTESTESÍTŐI," mert VÉDI ŐKET A LÁNGSZAVÚ PÁRT!
ellenforradalmár
2017. január 04. 08:18
Hiába, komcsik ezek mind! És akkor még ezek komcsizzák a Fideszt, mikor minden munkásőr özvegy a DK-ra, MSZP-re szavaz...!?
kjkj945
2017. január 04. 07:07
Mi mást lehet várni? Nem volt nagytakarítás!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!