A Béke Angyalai?

2017. január 25. 18:33

Lássunk tisztán a dologban. Először is, szó sincs valamiféle pálfordulásról, vagy, ahogyan láttatni szeretnék, kilógó szovjet-kommunista lólábról.

2017. január 25. 18:33
Máthé Áron
Máthé Áron
Mozgástér

„A 444.hu és azt követően a Mandiner.hu is felkapta a hírt arról, hogy január 20-án Esztergomban egy orosz katonai emlékművet avattak. Bombasztikus címek: »Vadonatúj, Vörös Hadsereg előtt tisztelgő emlékművel köszönti Magyarország az ide látogató Putyin orosz elnököt«, illetve »Új emlékművet avattak szovjet és orosz katonáknak«.

Lássunk tisztán a dologban. Először is, szó sincs valamiféle pálfordulásról, vagy, ahogyan láttatni szeretnék, kilógó szovjet-kommunista lólábról. A kegyeleti diplomácia egyik aktusáról van szó. Magyarországon van amerikai katonai temető, van lezuhant amerikai bombázógép legénységének is emlékmű állítva, és van német katonai temető is. Oroszországban 369 magyar emlékmű – amelyek többek között a málenkij robot áldozatainak is emléket állítanak! – és két központi katonatemető, Magyarországon pedig 1200 orosz katonai emlékhely jelzi a kegyeleti diplomácia működését.

Ez az emlékmű is egy temetőbe került, nincs rajta semmiféle »felszabadulásról« beszélő felirat. Emlékmű eddig is volt itt, ez tehát változatlan. Csakhogy azt, mármint a korábbi, szovjet emlékművet lebontották, és annak helyére emelték a mostanit. Vörös csillagos obeliszk helyére angyal és kereszt került. Nem kizárólag a második világháború szovjet katonáinak emlékére, hanem az első világháborús hadifogoly áldozatok részére is. Ráadásul nem valamilyen szimbolikus napon - például május 9-én - avatták fel, hanem egy átlagos téli napon. A helyszínen levő magyar politikusok egyúttal elhelyezték a második világháborús magyar áldozatok emlékművének alapkövét is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2017. január 26. 09:15
Legyen így! Csak a Szabadság térit helyezzék át!
tango47
2017. január 25. 23:04
Sosem értettem az indulatokat emlékművekkel kapcsolatban: ezek általában egy kor lenyomatai, az eltüntetésük meg történelemhamisítás. De hát ez már elég régen kezdődött: az egyiptomi fáraók előszeretettel tüntették el elődeik emlékműveit és neveit mindenhonnan.
GV0917
2017. január 25. 20:18
A halott katona nem ellenség többé! Mindenkit hazavártak. Gyóni Géza:Sírvers. Hazai föld,vagy idegen árok, Bús sírom füve amelyen kihajt. Kopott fejfámon elmosódott írás Bolygó vándornak ezt hirdesse majd: Vándor, ki itt jársz,teéretted is Megszenvedett, ki lent nyugszik a holt Véres harcok verték fel hírét, Pedig csak a béke katonája volt.
madarasi.abel
2017. január 25. 19:39
A szovjet katonák verték le 56-ot. A szovjet katonák hágták végig Magyarországot. Mi meg EMLÉKMŰVET emelünk nekik. Csak engem zavar?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!