Liget-projekt, 1896

2016. augusztus 15. 15:29

A Budapesti Hírlap 1884-ben konkrét számokkal borzolja az olvasók kedélyét: az országos kiállítás területén korábban kivágtak 80 fát, és most újabb 70 fa esik áldozatul.

2016. augusztus 15. 15:29
Halász Csilla
Válasz.hu

„Mégsem ment minden teljesen gördülékenyen: már az építkezések megkezdésekor vita bontakozott ki arról, hogy tényleg szükséges-e olyan sok fát kivágni. A főváros 1883-ban úgy vélte, legkedvesebb erdejét bocsátotta a kormány és a kiállítás rendelkezésére, ám az nem kíméli eléggé a fákat. A Budapesti Hírlap 1884-ben konkrét számokkal borzolja az olvasók kedélyét: az országos kiállítás területén korábban kivágtak 80 fát, és most újabb 70 fa esik áldozatul. »Hogy Mári csöndes szerelme hol fejlődik szenvedéllyé Jancsi iránt, azt már nem tudom, mert az idillikus helyek halála bekövetkezett. Megölte őket a kiállítás« – fogalmazott a lap tárcaírója. A Fővárosi Lapok 1895. áprilisi számában arról olvashatunk, hogy a terézvárosi polgári kör választmánya elhatározta: »a városliget devasztácziója ellen, a polgárság körében« erélyes akciót fog indítani.

Budapest székesfőváros törvényhatósági bizottsága és közgyűlése is tárgyalt 1895 áprilisában »az indokolatlan fairtásokról«. A helyszínre küldött képviselők ugyanis azt tapasztalták: a nyomdászati és építési csarnoknál 48 darab szép fát vágtak ki, s ezek közül csak 15 darab amerikai diófát ültetnek át. Kiderült az is: a közel 3000 nm-es ünnepélycsarnoknak a liget legszebb platánfái esnek áldozatul és egy nagyobb csoport vörös virágú gesztenye. A főváros felterjesztéssel fordult a kiállítási igazgatósághoz, hogy függesszék fel a fakivágást, ám azt a választ kapták: „a fák már kivágattak« – számol be az esetről a Pesti Hírlap.

Az ezredéves kiállítás megnyitójára a fakivágás elleni tiltakozások is elhaltak. Soha nem látott siker volt, amit a honfoglalás ezredik évfordulójára a szervezők létrehoztak: közel ötmillió ember látogatta meg a magyar termékek, szellemi javak tárlatát. Ha megnézzük a korabeli újságokban a fotókat és a rajzokat, akkor szinte sajnáljuk, hogy az eleve ideiglenesnek szánt, ám igen igényes kiállítási épületek többségét később lebontották, hogy a területet visszaadhassák a fáknak. A legjelentősebb turisztikai látványosság lenne Budapesten, ha most is állna, amit annak idején országos összefogással a honfoglalás ünnepére létrehoztak. Fontosak a fák, de ők nem mesélnek az ország kultúrájáról, művészetéről, maradandó értékekről, és nem formálják úgy ízlésünket és értékrendünket, mint ezer év teljesítménye.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2016. augusztus 16. 20:46
Libuska, nézzél át Budára, a budai hegyekre, milyen is. Tele házakkal, az erdők kiirtva, mert kellett a pénzeseknek a hely, ott nem számított a fakivágás. Javaslom ezt állítsd meg a liget helyett. Oda szervezz tüntetéseket, szorgalmazd az eredeti helyreállítást -láthatod régi filmekből- és ne adjanak ki többet a budai kerületek építési engedélyt. Ott lenne munka tenni a környezetért, a fákért.
öszödibeszéd
2016. augusztus 16. 00:57
Hölgyike, Magyarország kultúrájáról és művészetéről a Budai Várpalotában mesél a Nemzeti Galéria. Csak úgy jelzem. Fel sem tételezem magáról sem, hogy ezzel tisztában van. Hiszen ostoba módon szükségesnek érzi, hogy építsenek egy újabb épületet annak, ami régóta adott. Zene háza is van bőven, legfeljebb maga nem ismeri. néprajzi múzeum, fotómúzeum és színházak is. Tudna egyetlen érvet szolgáltatni, hogy miért egy ligetet kéne megritkítani ezek miatt? Maga szerint miért hívják a ligetnek ligetet? Ismeri a szó jelentését? ezzel jelzik, hogy na itt, tipikusan itt nem lakóházak, irodák és múzeumok állnak, hanem -minő öröm - leginkább fák. Akad még épp elég ember, akit ez tölt el örömmel, még ha furcsa is.
öszödibeszéd
2016. augusztus 16. 00:00
hopp, egy újabb újságíró és gyermeket nevelő személy, aki nyíltan hitet tesz az indokolatlan természetkárosítás mellett. Nem szégyelli magát, hölgyem, erre tanítja otthon is a kölykeit???
zőldsas
2016. augusztus 15. 18:45
Ligetet védő erőt lakóhely szerint osztályoznám. Aki XII. XIII. III. kerületben lakik valamint a lakótelepek népe nem tiltakozhat mert nézzenek a korabeli térképekre és rájönnek, hogy miattuk hány fa lett az enyészeté.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!