Schmidt Máriáról

2016. július 27. 08:10

Schmidt Mária a jelenlegi kormányrendszer állami ideológiájának igaz és hazug közhelyeit egyaránt szentségtörő és képromboló szenvedéllyel hirdeti.

2016. július 27. 08:10
Tamás Gáspár Miklós
Népszabadság

A mai magyarországi jobboldal nagyjából ezt gondolja: »Jó-jó, hát csomó zsidó elpusztult a második világháború alatt. Mások is odavesztek. Mind meghalunk. Minek ez a sok siránkozás és vádaskodás?« Schmidt Mária nem ezt érzi. Őt idegesíti, irritálja a humanista-antifasiszta konszenzus a Vatikántól a trockista IV. Internacio­náléig. Ő nem az antiszemiták antiszemitája. Ő a filoszemiták antiszemitája. Mindennek a lelki rugóiról nem tudok semmit, s ha tudnék, se tartoznának rám.

Schmidt Mária a mai Magyarországon fontos ember. Annál inkább, mert elkötelezettsége önkéntes. Ő nem szorul rá az állami apanázsra, mindezt a kormányzati hierarchián kívül is megtehetné, hivatalos szerepvállalása szabad döntés következménye. Nem beszél hivatalnokként. Ennek ellenére esete nem volna lényeges, ha nem lenne annyira jellemző.

A jobboldali nihilizmus, amelynek ő az egyik legtehetségesebb és legértelmesebb képviselője, pontosan azt teszi, amivel ellenfeleit vádolja rosszkedvében: mindenre nemet mond vakon, amivel – megokoltan vagy se – a szemben állókat gyanúsítja. (Persze az ellenzékben is vannak olyanok bőven, akik mindent szeretnek, amit Orbán Viktor miniszterelnök gyűlöl, világnézetük szolgaian Orbán-centrikus, csak negatívan.) A konzervatívok – éppen azért, mert nem fanatikusok és dogmatikusok, hanem szkeptikusok – tudnak és szoktak lassan alkalmazkodni: ma már nem ellenzik például az etnikumok, társadalmi nemek és szexuális orientációk közötti egyenjogúságot; a rasszizmus, az antifeminizmus és a homofóbia nem tartozik a mai európai konzervatizmus témái közé. Ebben közeledés történt a világnézeti áramlatok között, ha nem is mindig őszinte. (Angela Merkel ilyen európai konzervatív – akit mindez azért nem feszélyezett a görög baloldali kísérlet elleni brutális és katasztrofális föllépésben.)

Ám a nihilista reakciósság épp e tartalmatlan gyűlölködés következtében sodródik a radikális szélsőjobboldal indulatformái és világnézeti modora felé. És ez a modor nem éppen úrias. Nem éppen választékos. Nem éppen hagyománytisztelő. Sőt.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. április 22. 20:33
TGM felcsapott kéretlen pszichomókusnak, ha már filozófusként becsődölt.
Zokni
2017. április 21. 23:42
"Hruscsov elvtárs 1938. június 13-án:..." - írja, idézi. Az semmi! De ez: "Felhevített vajban a húsdarabok minden oldalát átpirítom, hozzáadom a zöldségeket a hagymával, fokhagymával, tovább pirítom, felengedem kb. 1,2 liter vízzel. Sózom, borsozom, leveskockával puhulásig főzöm, közben a zöldborsót is hozzáadom. Ha minden megpuhult, belekeverem a tejszínt." Ennek legalább van valami értelme. Hruscsov idézésének nincs. Illetve... Illetve elolvasva az eredeti cikket, tulajdonképpen szépen illusztrálja a mondandót. S. M-ben éppen azt pellengérezi ki Szerző, hogy tulajdonképpen nem igazi konzervatív, nem igazi jobboldali. Csak vagdalkozik. Mert "nihilista". Mindent elutasít, ami liberális, ami baloldali. A legrosszabbat képzeli róla - mint itt Ön is Szerzőről -, de pozitív üzenete, sőt mi több: pozitív gondolata nincs a világról. Szte nincs ideális közélet, nincs ideális kultúra, nincs helyes történelemszemlélet - merthogy történész lenne eredetileg... (Ezt nem tudom, de Szerző szerint a hölgynek tényleg nincs - a hosszú pályafutása során - ilyen megnyilvánulása.) Ön is ennyit tud csak - meg itt majd' mindenki - mint kedvenc gyerekkori Spencer&Hill vígjátékomban, hogy: "...nein!... neiN!!... neIN!!!!... nEIN!!!!... NEIN!!!!!!" Mondjuk mentségükre szól, hogy semmiféle hatalombirtokos elitnek nem tagjai. Szemben S. M-mel... Ezért csak annyit ártanak, amennyi papírt elpazarolnak... Szemben S. M-mel...
BőröndÖdön
2017. április 21. 23:41
A Mariska csodálatosan megél ebből...
Sulammit
2017. április 21. 23:39
Schmidt Mária nem csak fontos, de nagyon okos ember. Nyilván meg fog válaszolni neked, érdemeid szerint. Ha ketten lennétek, kenterbe verne a válaszaival, történelem tudásával, ismereteivel, logikus gondolkodásával. Tanulhatnál tőle. Tisztességet is. Várom Schmidt Mária méltó válaszát. Vagyis egy elemzést T.G.M.-ről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!