Oroszország kontra tengeri hatalmak, újratöltve

2016. július 25. 09:33

Oroszországnak évszázadok óta változatlan geopolitikai célja, hogy kitörjön az elszigeteltségből és kijusson a meleg tengerekre. Kérdés, hogy mennyire reálisak az ebből fakadó félelmek. A lengyelek és a balti népek szerint – keserű történelmi tapasztalataik alapján – nagyon is. A fenyegetést nem annyira a hagyományos katonai támadás jelenti, hanem hibrid háborús művelet.

2016. július 25. 09:33
Hegedűs Tamás
Geopolitika – Eurázsia blog, Magyar idők

„Oroszországnak szintén rendszerektől függetlenül  legyen az a cári birodalom, a Szovjetunió vagy éppen Putyin orosz föderációja – évszázadok óta változatlan geopolitikai célja, hogy kitörjön az elszigeteltségből, és kijusson a meleg tengerekre. Ehhez pedig az út nyugatra a Baltikumon, délre a Boszporuszon és a Dardanellákon keresztül vezet.

Kérdés, hogy mennyire reálisak az ebből fakadó félelmek. A lengyelek és a balti népek szerint – keserű történelmi tapasztalataik alapján – nagyon is. De a Törökországgal 2015. végén kiújult konfliktus a Szorosokra is ráirányította a figyelmet. (Az emiatti geopolitikai feszültség akkor is fennmarad, mintegy bebetonozva a földrajzba és a történelembe, ha aktuálisan ismét a megbékélés és az együttműködés felé mozdul el az orosz-török viszony.)

Visszatérve a Baltikumhoz, csak egy példát kiragadva: az észt–orosz határon fekvő, orosz többségű Narva optimális célpont lehet egy hídfőállás megteremtésére. A fenyegetést nem annyira a hagyományos katonai támadás jelenti, hanem egy olyan hibrid háborús művelet, amelynek alapvetéseit először Geraszimov tábornok, orosz vezérkari főnök fogalmazta meg, és ami a hagyományos katonai eszközöket propagandával, pszichológiai hadviseléssel, kibertámadásokkal, a lakosság fellázításával, informális hadviseléssel, valamint politikai, gazdasági és energetikai nyomásgyakorlással ötvözi. A forgatókönyv az ukrajnai Doneck és Luhanszk térségében, valamint a Krímben már megvalósult.

A NATO varsói csúcstalálkozójának helyszínválasztása  a Baltikum hátországában  ezért is volt üzenetértékű. Egyrészt fricskaként utalt vissza az egykori Varsói Szerződésre, a NATO hidegháborús ellenfelére. Másrészt Lengyelország  a balti államok és Románia mellett – a nyugati, kiemelten az amerikai biztonsági törekvések biztos támasza az Oroszországgal kapcsolatban ismét élesbe fordult geopolitikai szembenállásban. A találkozó fő üzenete is a keleti és déli szárny megerősítése volt, amire az iszlamista terrorizmus fenyegetése és az orosz hatalmi törekvések kihívása miatt van szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jane12345
2016. július 25. 21:28
Helló, Ennek célja, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot, hogy Mrs. Jane Alison, egy privát kölcsön hitelező nyit egy pénzügyi lehetőséget mindenkinek szüksége semmilyen anyagi segítséget. Adunk ki hitelt, 2% -os kamatláb az egyének, cégek és vállalatok szerint világos és érthető szabályait és feltételeit. kapcsolatba még ma hozzánk e-mailben, hogy ki tudjuk adni a hitelfeltételek között, hogy: ([email protected])
Területvédő
2016. július 25. 18:57
Mosolyogva olvasom, hogy nincs hét, lassan nap sem, hogy ne születne valahol már alapkoncepciójában hamis, oroszellenes, aljas, atlantista gazdáik kegyeit kereső mocsokcikk valamelyik ügyeletes seggnyalótól. A Mandineren meg természetesen csak ilyen cikk jelenik meg a témában, mindig oroszellenes szemszögből vizsgálva az eseményeket, a kiegyensúlyozottságnak még a látszatát is kerülve. Tételesen végig lehetne menni az összes mondaton, de igazából minek? Lenne foganatja? Holnap ugyanúgy szemrebbenés nélkül leírja más ugyanezeket a hazugságokat, felcserélve Ukrajna kapcsán is az okot és okozatot, áldozatnak beállítva az ukrán agresszort, amelyik így, tömeggyilkossággal válaszolt a donbasszi békés, Majdan ellenes mozgalomra: http://www.liveleak.com/view?i=0c2_1401735129 Az orosz-lengyel viszonyban használt szokásos toposz, a "lengyelek áldozatok" is jelen van. Csak azt nem tudom, hogy ezek tényleg ennyire tudatlan barmok, vagy ennyire gerinctelenül hazudnak ugyanabból az atlantista kiskátéból.
polnemkor
2016. július 25. 17:23
Egy szintén érdekes írás két évvel ezelőttről: http://geopoleurasia.blog.hu/2014/08/07/geopolitikai_jatszma_ukrajnaban
csehov
2016. július 25. 17:17
Az amerikai katonai doktrinának Oroszország felszámolása deklarált célja ! Oroszország meggyengítése, megroppantása, három vagy több részre felosztása - sorrendben !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!