A politikai helyzet most jót tesz az irodalomnak

2016. június 13. 17:41

Minél nagyobb a társadalmi feszültség, annál nagyobb szerepe van az írástudóknak, ilyen értelemben a mai politikai helyzet tényleg jót tesz az irodalomnak, hiszen figyelmet generál. Interjú.

2016. június 13. 17:41
Tóth Krisztina
Népszabadság

– Mi az olvasói nyomás oka?

– Erős a társadalmi feszültség, az írók közszereplőknek számítanak, és azt várják tőlük, hogy mondják meg a tutit. Ennek a kezelésére létezik rövid és hosszú távú stratégia. Rövid távú stratégiának azt nevezem, ha a szerző meg akar felelni az olvasónak, direkt módon politizál, az olvasó boldog, mert megvan az áhított válasz, s a szerző is boldog, mert a közegtől azonnali visszajelzést kapott. De kérdés, hogy az aktuálpolitikai ügyekben íródott művek milyen gyorsan veszítenek az érvényességükből. A hosszú távú stratégia tehát az, hogy vajon nem kellene-e áttételesebb, parabolisztikusabb formát választani a megszólaláshoz? A jobb érthetőség kedvéért mondok egy példát: Barnás Ferenc könyvei a maguk módján politikus könyvek, mégis igen nagy távolságtartással ábrázolják a kort és az életünket.

– Ugyanakkor az olvasói nyomás jelzi: létezik irodalmi élet, s van aktív közönsége.

– Minél nagyobb a társadalmi feszültség, annál nagyobb szerepe van az írástudóknak, ilyen értelemben a mai politikai helyzet tényleg jót tesz az irodalomnak, hiszen figyelmet generál. Csakhogy normálisan működő országban nem így működik a befogadás, s az olvasói figyelem nem elsősorban az aktuálpolitikai érdeklődés felől érkezik. Nálunk egyre többször hangzik el író-olvasó találkozón az a kérdés, hogy az író ebben és ebben az ügyben miért nem emelte föl a hangját. Ilyenkor szoktam mondani, ha valaki minden héten fölemeli a hangját, akkor devalválódik, nevetséges lesz. Én íróként sokkal hatékonyabb vagyok, ha történeteket írok, és ha valaki szereti az abszurd történeteket, a mai magyar társadalom ehhez kiváló alapanyagot szolgáltat.

– Éppen az abszurditás táplálja a Gulliver-sorozatunkat!

– Igen, de azért nem szeretném Gullivernek azt a kérdését megválaszolni, hogy milyenek a magyarok, mert ez olcsó közhelyekhez vezet, az viszont kétségtelen, hogy a mai közeg kedvez a szatírának és a pamfletnek. A régi beidegződések miatt a csehek és a lengyelek az abszurd nyelvet hozzánk hasonlóan jól értik, a nyugatiak már kevésbé. S az a döbbenetes, hogy nekem is kezdenek visszajönni a régi kelet-európai reflexeim: mintha megint az volna a normális viselkedés, hogy abnormálisan viselkedem. A dolgokat abnormális módon próbálom megoldani, holott a személyiségemtől ez teljesen idegen.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2016. június 14. 12:34
Inkább a társadalmi feszültség szítása a gond ! (Az elmúlt 50-100-500 évben mikor nem volt "társadalmi feszültség"? )
catalina9
2016. június 14. 11:00
A Soros által pénzelt Bajnai hívek: Aláírásommal kifejezem egyetértésemet a fenti gondolatokkal és támogatom azt a szándékot, hogy Magyarországon 2014-re a hazájukat szerető polgárok és demokraták olyan széles összefogása jöjjön létre, amellyel megvalósítható a kormányváltás, a rezsim lebontása, valamint a korszakváltás programja. Babarczy Eszter (eszmetörténész),... Bródy János (költő, zenész), ...Eörsi Anna (művészettörténész), Eörsi László (történész), ... Fischer Ádám (karmester), ....Heller Ágnes (filozófus), ... Kende János (filmoperatőr), Kocsis András (könyvkiadó), Kornis Mihály (író), ...Parti Nagy Lajos (író, műfordító), ..TÓTH KRISZTINA (költő, író),... vagyis a teljes látványlibsi banda színe-java!
Selamat
2016. június 14. 07:15
Aki a népszabaccságáról feltételezi, hogy ott bármi, amit irodalomnak lehetne nevezni, feltűnik, az nem normális. Viszont annál kevésbé író. Ez a nem egészen kerek nőszemély kitalált magának egy társadalmi feszültséget, ahol természetesenaz írók, no meg leginkább a zújságírók közszereplők lesznek, és ezért ők kell megmondják a tutit. Ezen amúgy hangosan felnyerítettem, mert ekkora baromság-gyönggyel még mostanában is riktán találkozhat az ember! "a mai politikai helyzet tényleg jót tesz az irodalomnak, hiszen figyelmet generál." Ki tudta ezt a baromságot komolyan venni?
Tintamin
2016. június 13. 23:47
Jesus, tenyleg ez a stupid, ekezo brigad itt a kommentekben alkotja a fidesz torzsszavazo bazisat? En kerek elnezest:(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!