Mért ne érdemelné meg Törökország a vízummentességet?

2016. június 14. 13:45

Nem hátráltunk meg az uniós tagság elnyerését illetően sem, ez még mindig nagy jelentőséggel bíró és stratégiai fontosságú külpolitikai célunk. Interjú.

2016. június 14. 13:45
Sakir Fakili
Magyar Nemzet

„Több mint száz év telt már el a tragikus események óta, de még mindig tart a történelmi-politikai vita. Véget érhet valaha?

Ez nem olyan kérdés, amelyről más országok parlamentjeinek kellene dönteniük. Ez nem politikai kérdés. Sokkal inkább történelmi. Sokszor kértük Örményországot, hogy állítsunk fel együtt egy történelmi bizottságot. Ez Törökország és Örményország ügye. Miért kellene Németországot is bevonni? Vagy éppen Luxemburgot, amikor ez nem az ő problémájuk? Ha a kívülálló országok segíteni akarnak, azzal tudnak, hogy arra bátorítják a feleket, rendezzék a kérdést egymás közt, nem pedig határozatok elfogadásával. Törökországot és Örményországot kellene közvetlen párbeszédre biztatniuk!

Pedig az Európai Unióban már úgy tűnt, hogy végre sikerült egy működő migránsalkut megkötni, legalábbis az érkezők száma határozottan csökkent. A megegyezés is borulhat?

Érdekes, hogy a Bundestag döntése éppen akkor jött, mikor a Törökország és az Európai Unió közötti megegyezést kezdtük sikerrel végrehajtani, és úgy tűnt, a törököknek június végéig megadják a vízummentességet. Mostanában mindkét fél állandóan megvitatja, hogy folytassák. Mint tudja, Törökország számos terrorfenyegetéssel néz szembe, így nem változtathatunk a terrorellenes törvényeinken. Nem hátráltunk meg az uniós tagság elnyerését illetően sem, ez még mindig nagy jelentőséggel bíró és stratégiai fontosságú külpolitikai célunk. Ugyanakkor szeretnénk, ha alkalmaznánk a vízummentességet, és a visszafogadási egyezményt is. Másrészt azt is észben kell tartani, hogy a két egyezmény együttes alkalmazásáról volt szó. Ez se nem fenyegetés, se zsarolás. Ha az egyik fél nem teljesíti a kötelességeit, akkor nem lenne igazságos a másikat a ráeső rész elvégzésére kötelezni. De biztos vagyok benne, hogy találunk működő megoldást.

Ugyanakkor nem mindenki ért egyet abban, hogy Törökország »megérdemli« a vízummentességet. Sokan attól félnek, hogy törökök és kurdok árasztják el Európát. Joggal aggódnak?

Meg tudná mondani, hogy melyik nép vagy ország nem érdemelné meg? Szerintünk mi »megérdemeljük« a vízummentességet. Az Európai Unió a visszafogadási egyezményhez kötötte a vízummentességet. Mikor Brüsszel vízumfeltételekről tárgyal Moldovával, Grúziával vagy Ukrajnával, először is kikötik, hogy el kell fogadnod a visszafogadási egyezményt, és akkor megkapod a vízummentességet. Ugyanezt mondták nekünk is: ha Törökország aláírja az egyezményt és megfelel a feltételeknek, megkapja a vízummentességet. Mára már kis híján az elvárások több mint kilencven százalékát sikeresen teljesítettük. Ha pedig ezt megtetted, akkor ki is érdemelted. Ha Törökország ma belépne az unióba, a hatodik legnagyobb tagja lenne. Viszonylag jó és fejlődő gazdaságunk van. A népünk jól képzett. A foglalkoztatottság szintje jó. Az üzletembereink nagyon sikeresek. Európai országokban vannak befektetéseik. Szemben az 1960-as évekkel, most egy fordított migrációnak lehetünk a tanúi Törökország és Európa között. Szóval miért ne érdemelné meg Törökország?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2016. június 14. 20:47
Sakír Fakili, a Fakír Sakili név jobban illik hozzád.
rimimandiner
2016. június 14. 20:07
Soha! Csak a baj van velük! Emlékezzünk a 150 éves török megszállásra! Ha az nincs, nincs Trianon! + számolják fel az iszlám vallást Törökországban! Kardigán kijelentette, csak egy iszlám van! Ebből az következik, hogy nincs radikális meg békés iszlám, csak radikális van. Ebből a gyűlölettel és halálkultusszal teljes primitív vallásból pedig NEM KÉRÜNK!!!
Onurisz
2016. június 14. 17:59
Ma már teljesen nyilvánvaló, hogy Törökország küldte rá Európára a migránsok tömegeit zsarolási céllal. Amikor elérte a célját, napok alatt megfékezte őket. Ha Törökország megkapja a vízummentességet és a tagságot, fokozatosan visszafordítják Atatürk reformjait és Törökországon keresztül elárasztják a muszlimok Európát.
Karbantartó9
2016. június 14. 17:27
Egy lóf.szt, Sekil! Sekil Bekúr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!