Mindszenty nem volt antiszemita

2016. június 30. 14:43

Ha Jászi kortársa, Pehm József hasonló diagnózist írt (volna) le, ha lapjában ilyen eszmefuttatások jelentek meg, az csak annyit bizonyít, hogy részese volt annak a szellemi forrongásnak, amit a világháború, a forradalmi káosz és a bolsevista terror szított fel.

2016. június 30. 14:43
Krómer István
Magyar Hírlap

„Az ilyen idézeteket az antiszemitázás prófétái szeretik azzal elintézni, hogy sok nagy embernek voltak szerencsétlen megfogalmazásai, de – az általuk elismerésre méltatottak esetében – az életmű egészében ezek nem lényegesek. (Mások esetében ellenben ez a fő kérdés.) Ha ilyen gondolatok ráadásul egy zsidó embertől származnak, akkor még szóba kerülhet az öngyűlöletről való pszichologizálás. A helyzet azonban ennél bonyolultabb, és végre világosan ki kell mondani, hogy a történelmet nem lehet a jelen ideológiai igényei szerint ide-oda facsarni. A 21. század elején, a zsidó nép tragikus szenvedései ismeretében (és a hutuk és tuszik, örmények, tamilok és szingalézek, a kambodzsaiak, a kongóiak, a krími tatárok és a baltiak tragédiái után), az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának szellemi miliőjében már olyan ismeretek birtokában vagyunk, amelyek a korábbi korok embereinek nem álltak rendelkezésére.

Tengernyi szenvedés tapasztalata véshetné bele minden közéleti ember fejébe: A KOLLEKTÍV ÍTÉLKEZÉS ELFOGADHATATLAN! Mindenki csak a saját tetteiért felelős, néphez, rasszhoz, valláshoz való tartozás nem lehet sem hátrányára, sem előnyére senkinek. Kár, hogy eközben továbbra is az európai jogrend részei lehetnek kollektív bűnösségen alapuló dekrétumok; hogy számos régió etnikai jellegének állami eszközökkel való manipulációja vidoran folyik tovább. Mégis, s ebben Európa az egész világnak jó példát mutat, az érdekellentétek, amelyek egykor (világ)háborúkhoz és tömeggyilkosságokhoz vezettek, ma már kereskedelmi tárgyalások, versenyszabályozás, támogatás- és adópolitika eszközeivel feloldhatók. Ez a népek, vallások és kultúrák békés együttműködésének soha nem remélt esélyét nyitja meg. Segítségünkre lehet az is, hogy a keresztény teológia és a lelkipásztori gyakorlat a korábbiaknál markánsabban emeli ki a zsidó Pál apostol keresztény univerzalizmusának üzenetét: »Nincs többé zsidó vagy görög, rabszolga vagy szabad, férfi vagy nő, mert mindannyian eggyé lettetek Krisztus Jézusban.« De nem volt mindig így. Népek, nyelvek, vallások esetenként durva eszközökkel vívott harca alakította Európa és a világ történelmét, és a konfliktusok kusza hálójában a zsidóság egy volt a versengő népek, vallások közül, amely ugyanúgy próbálta érvényesíteni kollektív érdekeit, törekvéseit, mint bármely más nép vagy vallási csoport. Litván szerint »Galíciában Jászit megdöbbentette az ottani zsidóság elkülönült nemzetiségi létformája és nacionalizmusa«. Az itthoni zsidóellenesség éppen e közösség tömeges magyarországi megjelenéséhez kötődik, és az ezt bírálók gyakorta hangsúlyozták, hogy a már asszimilálódott zsidóságot respektálják. (...)

Ha Jászi kortársa, Pehm József hasonló diagnózist írt (volna) le, ha lapjában ilyen eszmefuttatások jelentek meg, az csak annyit bizonyít, hogy részese volt annak a szellemi forrongásnak, amit a világháború, a forradalmi káosz és a bolsevista terror szított fel. Pehm József alapélménye ebben a megállapításában ragadható meg: »Aki a hitet, az erkölcsöt lerombolja, az ledöntötte az ország fenntartó oszlopait.« Ha mellé állítjuk Jászi diagnózisát a korabeli Pestről: »a dzsentri úrhatnámság és a zsidó cinizmus undorító ölelkezése: felszínes és szedett-vedett kultúra… mely a tudatlanságot és a jellemtelenséget művészi impresszionizmusnak keresztelte el: szabados erotika igazi szenvedély és egyéniség nélkül: …minden komolyságnak, elvnek, erkölcsi következetességnek orrfintorgató letagadása: durva… ateizmus és vallástalanság«, Pehm József indítékai is jobban megérthetők.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
avmanster
2016. július 23. 21:05
Kádár kutyák máig ugatnak. a Mindszenty üggyel még Rákosi alatt Kádár volt megbízva. ezért érezte személyesnek a dolgot. nem kicsit dühítette, hogy a Parlamenttől nem messze ott volt Mindszenty az Amerikai nagykövetségen és nem érhetett hozzá. a Kádár kutyák kölykei pedig máig ugatnak rá, mert ezt látták a szüleiktől is. megjegyzem sajnos vannak tökkelütött új generációs katolikus papok is, mint valami Köbli Tamás, aki papként törli a lábát Mindszentybe. sőt fontosnak tartja, hogy dilettantizmusát könyv formájában is megjelentesse.
C.Dömötör
2016. július 23. 21:05
Most az egész világ odafigyel, nem hiszem, hogy lehetőségük lesz bármiféle csalásra. Az osztrákok köszönhetik ezt egy 96 éves törvénykönyvnek, és az elfogulatlan bíráknak.
kurbitalis
2016. július 23. 21:05
Hagyjuk már, hogy mindenkit aszerint ítélnek meg, hogy milyen volt a viszonya a zsidókhoz. Vizsgálják meg, hogy a zsidóknak milyen volt a viszonya a keresztényekhez, Mindszenthyhez, ráadásul mindazok után, hogy a magyarországi keresztény egyházak tömegesen mentették a zsidókat!
kurbitalis
2016. július 23. 21:04
Mindszenthy ritka kivételként patrióta, nemzeti keresztény volt. Ha látja, hogy mit művel Feri celeb, az Antikrisztus pápája, Erdő Péter és többségében csatlós püspökei, akkor forog a sírjában!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!