A lelkétől megfoszthatatlan az ember

2016. június 14. 10:46

De az ember mindenkor ember: leglefokozottabb állapotában, a dolgok szintjére lenyomott, termelő-fogyasztóvá silányított lényként is ember, mert lelkétől megfoszthatatlan.

2016. június 14. 10:46
Czakó Gábor
Magyar Idők

„A beáramlók leginkább csatlakozni kívánnak a helyi én-ek, Barbie-k világelfogyasztói hordájához. Tudják-e, hogy az mivel jár? Szeretnék-e például az európai kultúremberek nyomán a frissen fölbocsátott eszmedivatok és ideológiák léggömbjeit kergetni? Izgatja-e őket a bölcsességmentesség? No jó, most muzulmánok, de ha megismerik a nyelvet, iskolákat végeznek, újságot olvasnak, tévéznek, akkor majd vonzzák-e őket a futószalagon nevelt mai kicsi Voltaire-ek, Marxok, Hitlerek, Sartre-ok? Rákapnak-e a zene helyére léptetett zajra meg a rémfilmekre, a pornóra? A piára és a narkóra? Az ateizmusra? Emberként természetesen bírják az egyetemes tudást az igaz­ságról, a megszámlált földi napokról, ám vajon mikor lesznek készek üldözni a szépet, a jót, az igazat, a közösséget – másképpen szólva a kereszténységet? No nem úgy, ahogy régebben, hanem bennszülött természetességgel…

Beilleszkedés közben bizonyára harsogják majd ők is a szabadság-reklámdumát, de mikor érzik meg a torkukon a polkorrekt újbeszél nyelv nyakörvének szorítását? Majd csak akkor, ha vérükké válik a bennszülöttek véleménye: »a háború: béke, a szabadság: szolgaság, a tudatlanság: erő?«

De az ember mindenkor ember: leglefokozottabb állapotában, a dolgok szintjére lenyomott, termelő-fogyasztóvá silányított lényként is ember, mert lelkétől megfoszthatatlan. Bármikor fölébredhet és erőre kaphat. A lélek hasonlít a magyar nyelvre, amennyiben mindenkor teljes tudásával áll értője és szeretője rendelkezésére. Legyen az gyermek, dadogós vagy bűneiben vergődő szolga, aki már levegőt is parancsra vesz és rabságát trendinek hívja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2016. június 14. 17:31
A lélek nem létezik, legalábbis bizonyítottsága nulla.
madarasi.abel
2016. június 14. 13:26
"... a szépet, a jót, az igazat, a közösséget – másképpen szólva a kereszténységet?" ez biza méretes faszság. (elnézést a csúnya szólért)
gfischer
2016. június 14. 12:10
A népnyelv mégis ismeri a LELKETLEN EMBER fogalmát. Nem is lenne nehéz mutatni néhányat, akik ugyan élnek még, de már elkárhoztak.
Tintamin
2016. június 14. 11:39
Szerintem a Bekemenet a nemzeti osszetartozas csucsa. Nagyon varom mar:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!