Az EU helyett Oroszország felé fordulhat Grúzia

2016. május 12. 09:33

A moszkvai propaganda azt terjeszti Grúziában: Oroszország hagyományos és természetes szövetséges, míg a Nyugat a dekadencia temploma.

2016. május 12. 09:33
Árpási Botond
Danube Institute

„Oroszország nagyhatalmi befolyását ezúttal nem a kelet-európai államokra, hanem a volt szocialista tagköztársaságokra próbálja kiterjeszteni a Kaukázus térségében. Grúzia évek óta közeledni próbál az Európai Unióhoz, azonban a csatlakozási tárgyalásokra a közeljövőben sincsen kilátás. Moszkva földrajzi közelsége, valamint a médiában szerzett orosz befolyás a grúzokat végérvényesen elfordíthatja Európától, írja Felix Kartte a Politicón megjelent cikkében.

»A legtöbb grúz számára Európa kicsit több mint egy Tbiliszi turistanegyedében életre kelt álom. Az előkelő bárok, és üzletek mögött ott van a kemény valóság: gyerekek cigarettáért lopnak. Félig felépített toronyházak, melyekben egész családok élnek szegénységben, orosz műsorokat fogó parabolaantennákkal vannak kipontozva. Erőteljes üzenetet közvetít a grúzoknak: hozzánk tartoztok.«

Grúzia és Oroszország között a kulturális köteléket nem csak az ortodox vallás, de az orosz mint legtöbbet beszélt idegen nyelv is erősíti. »Európa lehet, hogy csak vágy, de Oroszország a család, a fájdalmas viták ellenére is«, írja elemzésében Kartte. Moszkva mindig is fegyverként használta fel a vallást és a kulturális kötödéseket a határain túli befolyásszerzéshez, és most Grúzia lett a célpontja, amivel megbomlaszthatja az Európa-párti grúz konszenzust. (...)

»Grúzia nyugatosítása egyszer már megkötött egyezségnek tűnt. Mihail Szaakasvili volt államfő elképzelésének része volt, hogy Európát ráerőlteti országára«, aminek látványos eleme volt az EU-zászló kitűzése a kormányzati épületekre, valamint az orosz-párti orgánumok kitiltása a médiából. Kartte szerint azonban az Unió nem viszonozta ezeket az erőfeszítéseket, és egyfajta csalódottság alakult ki a grúz társadalomban. A 2012-ben kormányra került Grúz Álom koalíció ugyan az európai ösvény mellett kötelezte el magát, azonban ígéretet tett az orosz kapcsolatok felélesztésére is.

Ezek az események megnyitották a kapukat Oroszország előtt: gyorsan szövetségre lépett a konzervatívokkal, miközben pénzt öntött az oroszbarát médiába. Azóta úgy tűnik, a régóta a grúz társadalomban gyökeret vert üzenetet még jobban felerősíti Moszkva, mégpedig azt, hogy »Oroszország hagyományos és természetes szövetséges, míg a Nyugat a dekadencia temploma«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Django
2016. május 12. 12:14
"valamint az orosz-párti orgánumok kitiltása a médiából." Szakasvili ezzel sikeresen a gyakorlatba ültette az egyik legfontosabb nyugati értéket a szólás szabadságot.
KannibálTatárÚr
2016. május 12. 12:05
Már Grúziát is kilopta a művelt Nyugat? Egész Kelet-Európa szégyene, hogy 60 évvel a gyarmatbirodalmak megszünése után engedtemagát gyarmatosítani a "műveltektől".
kukagyerek
2016. május 12. 11:49
"Az EU helyett Oroszország felé fordulhat Grúzia" ---------------------- Ha van egy kis eszük!
röviden
2016. május 12. 11:06
Szaakasvili köszöni jól van, folytatja a küldetését. Most az ukránok jótevője. A grúzok meg pontosan tudják, ki az egyetlen önzetlen segítőjük: Szent György.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!