Tűrthetetlen IV.

2016. április 12. 10:54

Az volt a tévképzetünk, hogy a rendszerváltást követően ez éppoly magától értetődő módon fog helyre billenni, s az addig hivatalos történelmi és irodalmi kánon, az emlékezetpolitikai és nyelvpolitikai erőtér meg fog változni. Nem ez történt.

2016. április 12. 10:54
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Bádog

Ameddig ez a munka nincs elvégezve, addig a társadalom kollektív tudatában, lelkében, mindezek mélyrétegeiben nem történik meg a rendszerváltás. Holott a rendszerváltás valódi értelme a felépítményen (demokratikus intézményrendszer kiépülése és működése stb.-stb.) túl csak ebben találhatja meg igazi értelmét.

Rákosiék majd Kádárék piedesztálra emelték a Tanácsköztársaságot, annak minden hóhérát, gyilkosát, csatornatöltelék gazemberét ( a franciák ugyanezt megtették a jakobinusokkal!), és ezzel párhuzamosan –hiszen így szükségszerű!- kiátkozták, kriminalizálták, embertelennek nyilvánították és láttatták a Horthy-rendszer egészét. Az egyenlet mindkét oldala szemenszedett hazugság és történelemhamisítás, még sincs semmi változás. (…)

Az igazán kínzó kérdés, hogy miképpen lehet elegendő a teljes kiátkozáshoz az »antiszemitizmus« vádja, még akkor is, ha nem csupán vád, és miért nem számít, ha valaki valódi gyilkos volt, amennyiben »baloldaliként«, kommunistaként vált gyilkossá?

Hogyan lehetséges, hogy a magyarországi baloldal a mai napig engesztelhetetlenül gyűlöli Herczeg Ferencet, Tormay Cecilt, Nyírő Józsefet, Wass Albertet, Szabó Dezsőt, Prohászka Ottokárt, de még Mindszenty Józsefet is? Gyűlölik az emléküket, gyűlölik az életművüket, de Korvin Ottóval nincsen semmi bajuk. S valószínűleg Kun Bélával és Szamuelyvel sincs, csak ezt nem merik még hangosan kimondani, s ez lenne a rendszerváltás sikere…

A legárulkodóbb momentum pedig Lukács György feltétlen tisztelete.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2017. február 13. 22:42
Az teljes írás összességében kitűnő, de amit ezzel kapcsolatban ilan mor izraeli képviselő írt válaszul, (angolul, hogy leleplezhető legyen) katasztrófális, ennek a fordítása: http://www.szombat.org/politika/ilan-mor-izraeli-nagykovet-tiltakozo-levele-bayer-zsolt-cikksorozata-ugyeben A történelem valósága és nem a sérthetetlennek tekinteni kívánt, igen ostoba, leplezni akart, fröcsögő, öntelt hiúság a vita tárgya.
mustarharmas
2016. május 17. 17:00
pontos!
mokány
2016. május 17. 17:00
"....s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály..."
HattoryHanzo
2016. május 17. 16:59
Már bocs, de Vidnyánszky a Nemzeti igazgatója, miért nem játszanak Herczeg Ferenc darabot? Új Színház? Ja, és azt se látom, hogy Korvin Ottónak olyan hű, de kurva nagy reneszánsza lenne bárhol az országban. Egyébként tényleg egyre unalmasabb és nívótlanabb Bayer szokásos kesergő átkozódása/önsajnálata.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!