Tőkés László csillaga

2016. március 04. 11:04

Tőkés László a Ceauşescu-diktatúrával szembeni ellenállás hőse, ezt senki el nem veheti tőle. Érdeme elévülhetetlen, elmúlhatatlan. Ő történelmi alak, és emiatt az. Nem követhetett el annyi hibát, hogy történelmi tettét érvénytelenítse vele.

2016. március 04. 11:04
Tamás Gáspár Miklós
Maszol.ro

„Amennyit én tudok Tőkés László politikai állásfoglalásairól az utóbbi másfél-két évtizedben – és nem tudok mindent – , az nem ébresztett bennem rokonszenvet; közéleti munkálkodását nem tartom se helyesnek, se hasznosnak. De ez mellékes.

A kitüntetést se ezért kapta.

Tőkés László a Ceauşescu-diktatúrával szembeni ellenállás hőse, ezt senki el nem veheti tőle. Érdeme elévülhetetlen, elmúlhatatlan. Ő történelmi alak, és emiatt az. Nem követhetett el annyi hibát, hogy történelmi tettét érvénytelenítse vele.

 Kitüntetésének visszavonása – akárcsak a Lech Wałęsa elleni lejárató kampány – 1989 szimbolikus eltörlését célozza, a történelmi emlékezés átalakításának kísérlete. A rendszerváltásban való egyetemes és mély csalódás visszavetítése magára az eseményre – és Tőkés László mai, esetleges nyilatkozatainak visszavetítése egykori történelmi tettére – manipulatív és hazug. A rendszerváltás tagadhatatlan kudarca nem rehabilitálja a néhai diktatúrát. Az ellenállás hősei hősök maradnak, akkor is, ha az 1989 óta eltelt időben bebizonyították – ami nem meglepetés – , hogy esendő emberek. A hősök történelmi tette nem az ő személyes tulajdonuk, és nem igazolja későbbi botlásaikat. Az egyszeri hőstett nem teszi a hősöket bölccsé. De éppen azért, mert a történelmi hőstett nem magántulajdon, el se lehet törölni utólag. Erre semmiféle gyarlóság nem szolgáltathat ürügyet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nagytestver
2016. március 05. 09:37
T and G! Shut up! (ahogy Sógor mondotta volt). Ne vedd a koszos szádra Tőkés László nevét! A szinteddel foglalkozz, a Körmössel és gyerekeivel.
Mr.Falafel
2016. március 04. 18:07
TGM egy futóbolond, de legalább következetes és gerinces. Most meg még jót is írt.
2016. március 04. 17:34
Szerintem voltak Tőkésnek elvitathatatlan érdemei, amelyek történelmi léptékűek. Bizonyára vannak hibái is, szép számmal, hétköznapi szinten. TGM támogatása csak erodáló lehet!
Hollai
2016. március 04. 17:19
Tulajdonképpen nem akartam véleményt írni a Tőkés ügyről, és ha igen,egy cikk formájában, mondjuk egy erdélyi lapban. Mert az igazság az,hogy Tőkés, akit már ismerünk elég jól, kapott elég kitüntetést, sőt, még a Nobel díjt is emlegették vele kapcsolatban, persze a dologról elhallgattak. Ide csak azért írok, mert a magyarság valami egész különös módon szétszakadt, és ennyi gyűlöletet, már régen nem tapasztaltam, no meg köpenyegfordítást. A volt Orbán imádók, most ellene hadakonak, mert az fizeti őket, aki Orbánt utálja, egy balodali gondokozót pedig azért szidnak- ronda szavakkal- mert megvéd valakit a másik táborból. Egy magyart, ha idegenek bántanák, igazságtalanul, akkor is megvédeném, ha éppen a másik ideológiai oldalhoz tartozna. A szász származású román elnök, saját balgaságát igazolta döntésével. Kevés magyar lesz országában, aki a jövőben még komolyan veszi Johannest. De persze túléli. Ami TGM-et illeti, őszíntén nyilatkozott és nem hátső szándékkal. És tudni kell, hogy TGM, véletlenül nagyon okos ember, még akkor is , ha a nemzeti oldal nem szereti. De Őt nem gyülölni kell, hanem vitatkozni érveivel. Aki erre képes ! Aki nem nőtt fel hozzá szellemileg, az gyűlölheti, de tegye ezt titokban. Mi, magyarok, nagyon KEVESEN vagyunk és legalább mások előtt tegyünk úgy , mintha szeretnénk egymást. Hollai Hehs Ottó,publicits , Németország
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!