Függetlenül az igazságtól?

2016. február 03. 14:40

Kérdés, meddig távolodhatnak még a bíróságok döntései a társadalom többségének értékítéletétől.

2016. február 03. 14:40
Kis Ferenc
Magyar Idők

„Kedden megszólalt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is, és arra figyelmeztetett mindenkit, hogy »tartsák tiszteletben a bírók függetlenségét, és bízzanak a bírói felelősségben«. Idézte az alaptörvényt is, amely szerint a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók.

Ez valóban fontos mondat, bár némiképp indokolatlannak tűnik az alkotmányi passzus felidézése, hiszen szó sincs arról, hogy bárki is utasítani akarná a bírákat, csupán kritikák hangzanak el, amit viszont semmilyen törvény nem tilt.

De ha már a függetlenségről és a felelősségről beszélünk, nem árt hangsúlyozni, hogy a hatalmi ágak szétválasztása szellemében a törvényhozástól és a kormányzattól valóban független a bíróság, de az állam része, vagyis a magyar állampolgároktól nem független, minimum nekik, nekünk felelősséggel tartozik. (...)

A bíróságok függetlenségét meg kell őrizni. Szerencsére már csak a múltból idézhetjük fel a koncepciós pereket, amikor a hatalom előre megszabta az ítéletet. Ugyanakkor az sem szolgálja a már említett közbizalom épülését, amit mostanában látunk. Kérdés, meddig távolodhatnak még a bíróságok döntései a társadalom többségének értékítéletétől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2016. szeptember 03. 09:32
A magyar bíróság ítéleteivel nem szolgálja a magyar társadalmat. A törvények kusza dzsundelében vesznek el. Kvázi betűbaszást végeznek, értelmetlenül, fejetlenül, cél nélkül. Sajnálatos.
bölcsuhú
2016. február 11. 17:30
blabla, személyeskedés, jogászkodás, ballibsi infantilizmus, saját kutyátok kölykének védelme....
bölcsuhú
2016. február 11. 17:29
Persze, szerinted érvek helyett elég a személyeskedés! Tipikusan libsi megközelítése a dolognak.
luga
2016. február 11. 17:26
Néhány fideszbirka hányása, és tíz ember halála. Nem tudom, ha a te nyakadba zúdult volna a zagylé ugyan így birkáznál-e?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!