A támadásbiztos politikusról

2016. január 02. 14:56

Kifinomult taktikai érzék, és a valóság érzékelésének képessége: ez a két legfőbb indoka az Orbán-kormány esetében a „teflonhatásnak”.

2016. január 02. 14:56
Pelle János
Magyar Idők

Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP immár hatodik éve van kormányon, és ha beszámítjuk az 1998 és 2002 közötti időszakot is, akkor már tizedik éve. Ez idő alatt tömérdek bírálat, személyeskedő kritika érte a miniszterelnököt, támadták politikai módszereit, kikezdték anyagi helyzetét, erkölcsileg megbélyegezték, bel- és külföldön egyaránt bírálták politikai rendszerét, ízekre szedték a nyilatkozatait, jellemét, sőt, elmebeli állapotát is. Egyszóval az ellenzék mindent megtett a törvényes kereteken belül, amit megtehetett az országot irányító vezető lejáratására. Úgy tűnik azonban, hogy a támadások – melyek egy része már 1993–94-ben elkezdődött, amikor a Fidesz még mérhetetlen távolságra volt attól, hogy hatalomra jusson! – nem értek célt, nem ragadtak meg. A vádak leperegtek Orbánról a politikai kampányok során, 2010-ben, 2014-ben, sőt, 2002-ben is, még akkor is, ha volt alapjuk. Mitől vált a miniszterelnök és pártelnök »teflonpolitikussá«, akin úgy tűnik, az ellenzék képtelen fogást találni?

»teflon« jelzőt a politikatörténet számos figurájára használták már a médiában. Ronald Reagant »teflonelnökként« emlegette az amerikai sajtó, de nevezték így Bill és Hillary Clintont is, vagy Vlagyimir Putyint. A névsor mutatja, hogy a »teflon« jelző Orbán esetében sem értékalapú, hanem inkább leíró jellegű, továbbá nem statikus állapotra, hanem dinamizmusra utal. A »teflonhatás« demokratikus viszonyok között csak aktív politikai tevékenység, állandó, folyamatos reagálás, és kezdeményezés következtében jöhet létre. Más kérdés, hogy idővel egyfajta patinává válik: ha valaki már több tucat támadást elhárított, bizonyos rutinra tesz szert a továbbiak leszerelésében, ami tagadhatatlanul megnehezíti az ellenzék dolgát. (...)

Kifinomult taktikai érzék, és a valóság érzékelésének képessége: ez a két legfőbb indoka az Orbán-kormány esetében a »teflonhatásnak«. A nagy energiával felállított vádak azért nem tudtak komoly kampánytémává válni az ellenzék számára, mert más, súlyosabbnak ítélt problémák folyamatosan elhomályosították, bekeretezték őket. És persze az sem mellékes, hogy a közvélemény vonakodik teljes mellszélességgel támogatni egy olyan, megosztott baloldali ellenzéket, melynek hatalomra kerülése veszélyeztetheti a politikai stabilitást. Márpedig ez a jelenleg a számos negatívummal terhelt magyar közélet legnagyobb értéke.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. január 03. 02:56
Sírva tudok okádni ekkora szervilizmus hatása alatt.... Ez kérem, itt komoly kommunista seggnyalás.
memocrat
2016. január 02. 23:37
OV többnyire hideg fejjel reagál. Gyors, logikus, nehéz sarokba szorítani. Csendesen, szerényen szól be, de akkor keményen. Nehéz támadási felület. Profivá nőtte ki magát. Megosztó személyiség, kevesen közömbösek iránta, kevesen látják elfogulatlanul.
kohntalan
2016. január 02. 21:13
Orbán, sajnos egy dologban kiváló. Remek politikai katlizátor. Mindenkiből képes kihozni a legrosszabbat. Kevés erkölcsöt pakolt arcára, a politikai játszmázás megszállottja. Szenvedélybeteg szarkeverő.
alex.leopardi
2016. január 02. 17:56
hmmmm,olyan nincs,mármint ,,támadásbiztos,,gyakorlat,tapasztalat....van érték is benne,tömegek hallgatnak és mozdulnak,a hatalom édes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!