Őszi remény

2015. október 25. 14:52

Orbán Madridig, Áder Münchenig menekült ’56 emléke elől, egyikük sem kívánt itthon szónokolni.

2015. október 25. 14:52
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszabadság

„Orbán Madridig, Áder Münchenig menekült ’56 emléke elől, egyikük sem kívánt itthon szónokolni. A Párizsban koszorúzó Kövér az ünnep reggelére hazajött, de nem mondott semmit, csak figyelt a zászlófelvonásnál.

A némaságot értjük: a szófaragásban kétségkívül tehetséges fideszes kommunikációs csapat képességeit nem kétségbe vonva, képtelenség az utolsó magyar forradalom üzenetét összhangba hozni a fülkepuccsal, az elmúlt évek három-négyszázezer magyar kitántorgójával, az új vasfüggönnyel, az idegenellenességgel, az ország önként választott bezárkózásával.

Az államfő Bajorországban az ottaniak ötvenkilenc évvel ezelőtti és mostani szolidaritása között vont párhuzamot, ami egyrészt elég sután hangzik az aktuális menekültválság idején az együttérzés minimumát sem mutató ország egyik vezetője részéről, másrészt azt a csúsztatást a teljes történelemtanár-populáció kikérhetné magának, amellyel Áder János az akkori magyar országelhagyókat egységesen politikai menekültnek nevezte: jól hangzik ugyan, de a valóság az, hogy jelentős részük egyszerűen jobb életre vágyott, és már azelőtt lépett, hogy kiderült volna bármi is a rendszerváltoztató kísérletről. (...)

A hazától távol ünneplő Áder azzal zárta a mondandóját, hogy a magyar most is ugyanaz a szabadságszerető nép, mint ’56-ban – ha ez igaz, az neki(k) rossz hír, nekünk többieknek viszont az egyetlen reményt adó gondolat ebben az októberi reménytelenségben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2015. október 26. 11:08
"„Orbán Madridig, Áder Münchenig menekült ’56 emléke elől, egyikük sem kívánt itthon szónokolni. A Párizsban koszorúzó Kövér az ünnep reggelére hazajött, de nem mondott semmit, csak figyelt a zászlófelvonásnál." Ezzel is bizonyítva, hogy '56 évfordulója nem a napi politika, hanem a nemzet ünnepe.
Szergej Csagajev
2015. október 25. 21:51
Ti viszont szónokoltatok, hatalmas sikerrel! :D
Alarik
2015. október 25. 21:16
Ez pont oly nagyon szánalmas, mint a másik balfasz, a Sebes a Népszavában. Görcsölnek a patkányok veszettül.
states
2015. október 25. 21:01
Orbán egy Merkeltől, Junckertől sem fél, az uniós bürokratáktól sem hátrál meg, ezt már számtalanszor bizonyította, nemhogy ettől a nemlétező ellenzéktől, amelyiknek a tegnapi rendezvényei is köznevetség tárgyai lettek. Érdekes módon Hargitai elvtárs figyelmét ezek elkerülték, Orbán indokolt távolléte viszont nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!