Torlódás a damaszkuszi úton – a geopolitikai magyarázatok korlátai

2015. szeptember 23. 14:24

Ha az USA megsemmisítené az Iszlám Államot, akkor a területén leginkább a szíriai kurdok és az iszlamista ellenzéki csoportok osztoznának, tehát ők lennének a nyertesek.

2015. szeptember 23. 14:24

Horváth szerint egy Szíria-Irak-Irán formátum (belevéve még Libanon felét is a Hezbollah miatt) síita blokkot képezne egy Törökország-Szaúd-Arábia vezette (vélt nyugatbarát) szunnita blokkal szemben, amit elsőre meggyőzőnek tűnő néhány számmal is alátámaszt. Ennyi lakosság itt, annyi ott, ennyi olaj itt, annyi ott. Érvelésének egyik problémája, hogy ez a – korábban síita félholdnak titulált – formáció már legalább az iraki demokratikus transzformáció óta (2005) létezik, hiszen azóta síita többség kormányoz Irakban, és Irán befolyása az amerikai erők kivonása óta (2011) csak tovább erősödött. 2014 óta gyakorlatilag az iráni tábornokok irányította iraki síita milíciáknak köszönhető, hogy az iraki állam nem omlott össze a terroristák nyomása alatt. Azaz – szerintem – mindegy, hogy az USA hatékonyabban beavatkozik-e az Iszlám Állam ellen, Irán befolyása a régióra ettől még adott marad. (…)

Az USA tehetetlensége nyilvánvaló, az általa indított kiképzési programok hatása a nullához közelít, a légiháborúnak vannak eredményei, de megfordítani nem lehet vele ezt a konfliktust. Ez megint visszavezet minket oda, hogy az USA lehetőségei korlátozottak ebben a konfliktusban, és nem lesz képes sem megoldani, sem érdemi változást előidézni a jelenlegi katonai eszközökkel.

Az egyetlen megoldás a diplomácia út lehet. A polgárháborút kívülről elsősorban Irán, Oroszország (Aszad-rezsim) és Szaúd-Arábia, Törökország (ellenzék) finanszírozza az USA beavatkozása – minden összeesküvés elmélet, vírus video, CIA, Moszad stb. ellenére – inkább jelképes. Beavatkozása az Iszlám Államra koncentrál, hatékonysága ennek limitált. Megoldás csak ezeknek a szereplőknek a megegyezése révén születhet Szíriában, ők az egyedüliek, akik a fegyveres szereplőket tűzszünetre tudják kényszeríteni. Elképzelni se tudom, hogy ezt hogy lehetne, mert olyan messze vannak egymástól az érdekek, de belátom azt is, hogy innen Budapestről, kelet-európai perspektívából nehéz is ugyanazzal a teljeséggel látni és láttatni a jövőt, ahogy Washingtonból, Moszkvából, Rijádból, vagy Ankarából.

A forgatókönyvem pesszimista: diplomáciai megoldás hiányában talán az elkövetkező 2-3 évben a frontvonalak lassú megmerevedése fog bekövetkezni egy Aszad-rezsim által uralt központi terület, egy a szíriai iszlamista ellenzék által uralt szigetekkel, kurd enklávékkal és az Iszlám Állam kelet-szíriai és nyugat-iraki területeivel. A felek a háborút kifáradásig folytatják majd, de hogy annak hol lesz a határa, nem tudni, mert a külső támogatók mindig segíteni fognak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2015. szeptember 23. 21:53
Odáig olvastam, hogy az USA beavatkozása jelképes. Hol él. pontosabban kinek a megbízásából hazudik ez az ember?
brekker
2015. szeptember 23. 15:51
Sógor Dániel már elmesélte: "A megoldás nagyon egyszerű: amikor véget ér a terrorszervezetek pénzelése, akkor véget ér az egész – a szír és az iraki hadsereg hónapok alatt fel tudja számolni ezt az egészet. Hogy mikor hagyja abba Szaúd-Arábia és Katar ezeknek a szervezeteknek a pénzelését? Az attól függ, hogy az amerikaiak mikor döntenek úgy, hogy abbahagyják. Ezt a programot tulajdonképpen ők futtattatják a szaúdiakkal, a katariakkal, meg a törökökkel."
Knerten
2015. szeptember 23. 15:22
A Közel-Keleten addig volt béke, amíg a diktátorok megfékezték az iszlamista csoportokat, és a szemét usákok ehhez adták a pénzt-paripát-fegyvert. Mióta az USA elkezdte a Közel-Kelet "demokratizálódását" támogatni (fegyveresen is, lásd pl. Líbia), azóta folyamatosan erősödik az addig kemény kézzel kordában tartott iszlamizmus. Mikor lesz legközelebb béke? Szerintem azt mi már nem érjük meg. Az ISIS-t eleve nem lehet teljesen elpusztítani, mert olyan, mint egy áttéteket képező rákos daganat. Hol itt, hol ott üti fel a fejét, ha egy szárnyára csapást mérnek, felerősödik a másik. Ha még a fejénél fogva, vagy az utánpótlásukat ellehetetlenítve (tényleg, honnan is kapnak ők pénzt, fegyvert, infrastruktúrát a háborúskodáshoz...?) sikerülne is meggyengíteni, maga az iszlamista ideológia újra és újra fel fog éledni. Ezt eredményezte az USA elhibázott közel-keleti politikája, amelyben nagy része van a Nobel-Béke-díjas Obamának, Hillary Clintonnak, illetve az egekig magasztalt demokrata "béke"-politikának (kivonulás irakból, afganisztánból, GITMO bezárása stb.). Azt nem lehet büntetlenül csinálni, hogy World Police-t játszunk 100 évig, majd egyik napról a másikra bedobjuk a gyeplőt a lovak közé. A demokrata párt esztelen liberlizmusa mérhetelen károkat okozott a világnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!