Soros György kommunista?

2015. szeptember 24. 09:28

Soros egyáltalán nincs egy politikai platformon a dominánsan liberális magyar ellenzékkel.

2015. szeptember 24. 09:28
Pogátsa Zoltán
Pogátsa Zoltán
pogiblog

„Soros György a magyar közbeszéd leginkább félreértelmezett közszereplője. A migránsokkal és menekültekkel kapcsolatos viták kapcsán ismét felvetült a tipikus jobboldali toposz, miszerint Soros a magyar ellenzék szekértolója lenne. A valóság azonban, mint oly sokszor, komplikáltabb.

A magyar ellenzék nagy része vagy nyíltan a liberális táborhoz tartozik, vagy baloldaliak képzeli magát, de közben ténylegesen piacpárti, azaz liberális dogmákban hisz. Szinte alig találni olyan magyar közgazdászt az ellenzék környékén, aki ne lenne piaci fundamentalista. Az elvileg »bal« liberális MSzP-SzDSz és megdöbbentő módon a magyar szakszervezetek egykori gazdasági tanácsadói Hayek idézeteket és Tea Party képecskéket osztanak meg a Facebookon…

A balliberálisok ikonja mind a mai napig a piaci fundamentalista Kornai professzor, aki ugyan kétségtelenül óriásit alkotott a szovjet típusú hiánygazdaság kritikájában, ám piaci idealizmusát semmilyen formában nem befolyásolta a létező neolieberalizmus kudarca sem Kelet-Európában, sem pedig az Egyesült Államokban. Soros György azonban egyáltalán nem ért egyet ezekkel az emberekkel.

A nagybefektető már igen régen olyan gazdaságfilozófiai és társadalompolitikai talajon áll, amit Kóka János, a Gyurcsány féle DK vagy a szélsőséges Kapitalizmus Blog rutinszerűen kommunistának bélyegez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vadjoe
2015. szeptember 24. 15:12
Csak egy vén rohadék, semmi több.
oskar
2015. szeptember 24. 14:00
A diktatórikus, szanciókkal, cocom listákkal támadott szocializmusban az emberek jobban meg voltak elégedve mint a mindenáron növekedésre hajtó kapitalizmusban. Ez tény. Viszont aki ki akarta nyitni a szemét, fülét a világra az nem tehette mert a diktatúra mondta meg, hogy milyen filmet szabad nézni, milyen könyvet szabad olvasni, milyen filozófiát szabad tanulmányozni...stb. Szerintem ha a szocializmus fenntartható, ha a szocializmus demokratikus többpárti, Ha az elosztási viszonyokat úgy kordában tudja tartani ahogy tette, úgy a demokratikus, fenntartható gazdaságú szocializmus kellene az egész világon. Ott labdába sem rúghatna egty spekuláns mert ez a tevékenység a növekedésre hajtó kapitalizmusban lehet csak. Remélem jön majd egy nem lefizethető filózófus, közgazdász csoport akik ezt kidolgozzák. Vagy az iszlám.
catalina9
2015. szeptember 24. 12:38
Soros egyáltalán nincs egy politikai platformon a dominánsan liberális magyar ellenzékkel. " Más szint, ők a Soros előtti tereprendezést végzik. "...A legtöbbet hitelező kanadai Soros–Lauder–Holtzman–Sarlos tőkebefektetési társaság kelet-európai vezérképviselője, Andrew Sarlos kínos tárgyiassággal beszél erről 1993-as emlékirataiban: „A magyarországi nómenklatúrából sokan nem demagóg idealisták, hanem pragmatisták, akik könnyedén ÁLLTAK ÁT egyik politikai rendszertől a másikhoz. A kialakuló új elit soraiban megtaláljuk a régi nómenklatúra legjobb és legokosabb, ugyanakkor legravaszabb és leggátlástalanabb túlélőit… Közöltem, elengedhetetlen, hogy a tőkebefektetések tőkerészét magyar kormánygaranciákkal biztosítsuk. Több mint egymillió dollárt fordítottunk aztán mi magunk is arra, hogy elérjük 900 törvény és jogszabály meghozatalát, módosítását”. Nagyjából hát ezer dollárt fizettek egy-egy új nekik kedvező törvényért vagy jogszabályért. Ennyire taksálták a hazai pragmatikus igazságügyi és pénzügyi nómenklatúrát…..Göncz Árpád, a szocialista-neoliberális érdekcsoport jelképes személyisége az 1988-as országgyűlési választás előestéjén így nyilatkozott: „A gazdaság 75%-át már a nemzetközi vállalatok adják, és az a kormányfő, aki ehhez bármilyen formában hozzá akar nyúlni, három hónapnál tovább NEM MARADHAT A POSZTJÁN”
tevevanegypupu
2015. szeptember 24. 11:14
Nem..szórakozik és élvezi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!