Felvidéki szexepil

2015. szeptember 21. 11:19

A mi arénánk, mint mindenki másé, az egész világ a maga globális piacával. Előbb-utóbb be kell látnunk, hogy a nemzeti kicsinyesség nem vezet sehova, viszont egy kis öntudattal fűszerezett pragmatizmus megalapozhatja a versenyelőnyünket!

2015. szeptember 21. 11:19
Forgács Ádám
Közbeszéd

 "Egy dolog viszont mindenkit foglalkoztat, még Szingapúrban is. Az, hogy hány nyelven beszélsz, mennyire vagy tájékozott. Na, itt jött kapóra a felvidéki származásom és a középeurópai identitásom. Mert hiába is tagadnánk, a miénk nem tisztán magyar identitás. Nekünk a tyčinky a ropi, a tepláky meg a melegítő. Félreértés ne essék, ízigvérig magyar emberek vagyunk, csak hát rendelkezünk valami plusszal, ami nem más, mint egy másik kultúra »testközelből« való ismerete, hogy egy másik nemzet irodalmával, lelkületével is tisztában vagyunk (legalább részben). Ez az a tudás, amely a világ ilyen rendkívül globalizált helyein is az előnyünkre válhat. Persze nem állítom, hogy a felvidéki lét egyetlen pozitívuma, hogy beszélünk szlovákul, de tény, hogy a szláv nyelvek ismerete olyan kincs, amit botorság lenne nem kihasználni. (...)

Elsősorban némi öntudatra, a kicsinyességen való felülkerekedésre és egy csipetnyi pragmatizmusra lenne szükség. Az öntudat alatt arra gondolok, sose felejtsük el, hogy magyarok vagyunk. A szlovákok nyelve számunkra idegen nyelv, kultúrájuk egy másik kultúra, nem a miénk (persze, vannak átfedések), de megadatott számunkra a lehetőség, hogy »testközelből« megismerjük.

A kicsinyesség elhagyása azért fontos, hogy belássuk: ha dacból eldobunk egy nyelvet magunktól, egy kultúrát, többet ártunk magunknak, mint használunk. A pragmatizmus pedig arra utal, hogy a bántó, nacionalista kijelentések ellenére is (na slovensku, po slovensky, stb…) lássuk be, bizonyos fokig épp a szlovák kapcsolat az, ami a szexepilünket jelenti, ami a felvidéki magyarokat egyedivé teszi a közép–európai régióban, és ezáltal hozzásegíti ahhoz, hogy kitűnjenek a versenyben. Abban a versenyben, amelyben az utóbbi 26 év során már nem csak »kispályán« rúgjuk a bőrt."

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!