Itt a hét legérzelgősebb riportjának háttere: megszólal a „védett házak” keresztapja!

2015. július 28. 19:56

A „védett ház”-szöveget valóban használja egy kisebb csoport, de nem minden segítő tud erről, ahogy a helyek elhelyezkedéséről sem. Az elnevezés nem a vészkorszakra utal, hanem spontán jött.

2015. július 28. 19:56
Stumpf András
Mandiner

Érzelgős propagandában is lehet nagyot alkotni, a teljesítményt, a minőséget a Mandinernél pedig mindig részrehajlás nélkül süvegeljük meg, így aztán a Népszabadság menekültes riportja kapcsán már épp nyúltam volna kalpagomért, amikor észrevettem: a Tutiblog az ő érdes modorában már beelőzött. Aztán Zsuppán András is megénekelte a könnyfakasztó cikket, amely Budapestet az idegen/menekültgyűlölet fővárosaként mutatja be, ahol már csak néhány jó lelkű punk, szélsőbalos, antifasiszta és liberális a hatalmas elvi ellentéteiken is felülemelkedve küzd együtt az elnyomás ellen, természetesen illegalitásban. Az új kor Wallenbergei ők – a cikk sugallata szerint legalábbis.

„Hat gyerek és hat felnőtt indul el a pesti éjszakában, táskákat, szatyrokat cipelve. Egy védett házba tartanak. Így nevezik a helyet a vendéglátók. Útközben néha hátrapillantanak, nem követi-e őket valaki.”

Védett ház. Értjük. 1944 van, újra '44!

Zsuppán cikkében már szerepel, hogy a Népszabi-riport megjelenése után a Migration Aid sajtófelelőse levelet írt a lapnak.

„A riportban használt terminológiát a történelmi vonatkozású áthallások miatt nem áll módunkban elfogadni. A jelenlegi helyzetben az éjszakai átmeneti szállások semmilyen összefüggésben nem állnak a második világháború idején létesített védett házakkal, a cikk által használt megnevezést egyértelműen túlzásnak értékeljük, használatától elhatárolódunk.”

A Népszabadság ehhez hozzáfűzte: „A Migration Aid kérdésünkre elismerte, hogy az aktivistái használják a védett házak kifejezést.”

És ezt így hogy? − tettem fel magamnak az újságírói kérdések legjobbikát, mígnem menekültsegítő olvasónk az én segítségemre is sietett. Nevének közléséhez nem járult hozzá, cserébe feloldotta az ellentmondást. Eszerint a „védett ház”-szöveget valóban használja egy kisebb csoport, de nem minden segítő tud erről, ahogy a helyek elhelyezkedéséről sem. Az elnevezés nem a vészkorszakra utal, hanem spontán jött. Kiderül az is, hogy a segítők egyáltalán nem a gonosz magyar államtól féltek, főleg nem annak rendőrségtől. Annyira nem, hogy a rendőrség még segített is a menekültek biztonságos elhelyezésében. Itt van tehát a sztori egy aktív résztvevő szemszögéből, aki ráadásul – amint máris kiderül – könnyedén lehet a 2015-ös „védett házak” keresztapja.

„A Hatvannégy Vármegye július 9-én éjszaka történt akcióját követően a rendőrség a MÁV-val megnyittatott egy félreeső helyiséget az egyik pályaudvar végében másnap reggelig. Napközben a helyiség bezárt, de a következő nap volt a HVIM-tüntetés, egy éjszakára is ottmaradó kopasz vitézzel, így az utolsó vonat elindulása után újra megnyitották éjszakára, az érkező menekülteket pedig oda vittük be a rendőrséggel együttműködve, akik mindig tettek arról, hogy az adott radi-pajtásék ne nagyon bóklásszanak arra, amikor éppen bevittünk egy-egy csoportot.

Mivel a menekülteknek valahogy el kellett magyarázni, hogy miért és hova megyünk, ekkor kezdtük el a safe place/ safe house kifejezéseket (meg persze gugli fordított arab, fárszi nyelvű változatban) használni. Még az is lehet, hogy én voltam az egyik első aki ezt elkezdtem használni, amikor három rendőr, két segítő, és kb. egy tucatnyi nagyon betintázott horogkeresztes trikós pattanásos kamasz társaságában próbáltam öt-hat igencsak megrémült afgán és szír arcnak elmagyarázni, hogy akkor elvinném őket egy biztonságos helyre. De esküszöm, hogy miközben ebben a meglehetősen szürreális helyzetben próbáltam kézzel-lábbal és gugli fordítóval megértetni magam a menekültékkel, abban a helyzetben egy pillanatig nem gondoltam történelmi áthallásokra... Mivel Zagyva pajtásék mindennapos tüntit ígértek, ezért ez a biztosított hely még több, mint egy hétig minden éjszaka kinyitott. Erről a segítők többsége sem tudott, mert éppen az volt a lényeg, hogy lehetőleg ne kerüljön nyilvánosságra a hely. Aztán, mivel itt nem volt semmilyen lehetőség mosakodásra, csak egy mobil wc volt felállítva, néhányan elkezdtek magánlakásokban szervezkedni, a »safe house« kifejezés pedig ezekre is átragadt.”

A szóhasználat kérdését ezennel kimerítően tisztáztuk – már ami a menekültsegítők szempontját illeti. A Népszabadság produkciójára ez azonban nem vethet árnyat, a riport tehát egyöntetű szavazatom alapján kiérdemelte a hét nyálpropaganda-alkotásáért járó elismerést. Szívből gratulálok!

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2015. július 29. 10:45
Mondjuk nekem jól jött a magyarázat, mert én a védett házról a tanúvédelmi programra, vagy a családon belüli erőszak elől szökő nők út menti ideiglenes menedékére gondoltam, de a hiba bennem van, biztos ott rontom el, hogy nem a holokauszttal ébredek és fekszem le....
Forsz
2015. július 29. 10:44
Meg kell, mondjam, ez a téma már teljesen lerágott csontnak tűnik, ebben egészen addig, amíg Európában ki nem kristályosodik egy új, letisztult szemlélet, addig már újat mondani nem nagyon lehet. Illetve, talán mégis csak lehet: Ugyanis, én azt gondolom, hogy a balliberális politikai oldal most amortizálja magát a legmélyebbre. Olyan mélyre, amilyen mélyen az utóbbi száz évben még sosem járt. A következő választásokra fog ennek a gyalázatos hazaáruló és konokul pimasz viselkedésnek a hatása beérni - (és nem csak nálunk). Egyre komolyabban hiszek abban, hogy az MSZP a most megmutatkozó teljesen népellenes állásfoglalása következményeként, küszködni fog a parlamentbe jutásért és egyáltalán nem biztos, hogy sikerülni fog neki. A többi balos és liberális viccpárt szétmarcangolja egymást és messze a küszöb alatt fog végezni. A DK a kérdéses. Ugyanis minden társadalmat súlyt az elborult elmék megléte, esztelen és demagóg aktivitása és mivel ezt a réteget alkotók száma nem ismert, mivel ők is szét vannak szóródva a többi kis pártcsökevényben, ezért könnyen lehet, hogy a DK-t fogják egyetlen olyan közegnek tekinteni, ahol még reményt látnak a destruktív politikájuk továbbélésére. Ez könnyen lehet, hogy öt százalék fölé viszi az ide tömörülő, kétségbeesett összes hazaárulót. Egyszóval: az egész migrációs jelenség arra jó, hogy letisztuljon a kép és tisztán, világosan megmutatkozzon ki mit képvisel, mi várható tőle. Hogy végre világossá váljon a balliberalizmus rohasztó mibenléte. Hogy megvilágosodjon annak, akinek nem volt eddig egyértelmű, hogy a DK-t fémjelző Gyurcsány, Molnár, Vadai, Niedermüller, Bauer, Kerék-Bárczy és Vágó féle társaság a legsovénebb 1944-es nyilas söpredékkel azonos mentalitást képvisel, ellenkező politikai előjellel.
polnemkor
2015. július 29. 10:32
Héber("Klub") rádió ma reggel: teljesen helyénvaló a védett ház kifejezés, hiszen már lezárt vagonok(?) és táborok(!) is vannak. :D
Berecskereki
2015. július 29. 10:28
Oszd meg őket, s uralkodj rajtuk. - mondta XI. Lajos. Széchenyi válasza: „Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen.” Aki figyelemmel kíséri a világban napjaink történéseit, az látja e két idézetben foglaltak harcát a történésekben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!