Keleti-nyugati nyitás: vissza Józsefvárosba, vissza a Palotanegyedbe

2015. július 14. 10:07

A Mandiner szerkesztősége júliustól – szinte napra pontosan hat év belvárosi kitérőt követően – visszatért a VIII. kerületbe.

2015. július 14. 10:07
Redakció
Mandiner

mandiner_szerkesztoseg_hirszoba_east-west.png

A Mandiner szerkesztősége júliustól – szinte napra pontosan hat év belvárosi kitérőt követően – visszatért a VIII. kerületbe. Az UFi szerkesztősége a Baross utca 28. alatt működött, aztán 2007 nyarán, amikor a CEMP lett az új kiadónk, elköltözött a József körút 31/b-be, itt lett belőlünk Reakció. 2008 nyarán megszűnt a nyomtatott kiadásunk (maradt a Reakció blog) és ismét költöznünk kellett, ezúttal a Múzeum utca 9-be, a Nemzeti Múzeum mellé, ahol az InfoRádió jóvoltából kaptunk egy kis irodát. 2009 nyaráig, a Mandiner indulásáig dolgoztunk a Múzeum utcában, akkor az V. kerületi Vármegye utca 11. alatt vettünk ki egy lakásirodát egy több mint százötven éves, kétemeletes házban, a megyeháza mellett.

rekcio_szerkesztoseg_varmegye_utca.png

Térképen így mutat a vándorlásunk (a szkennelt alapanyagért köszönet a Dunai Szigetek blogot jegyző Szávoszt-Vass Dánielnek, a szerkesztésért pedig az UFi, a Reakció és a Mandiner örökös grafikusának, Kónyi Zoltánnak):

ufi_reakcio_mandiner_szerkesztoseg_terkep_560.png

És most beköltöztünk az East-West Irodaházba, a Rákóczi út és Múzeum körút – azaz az Astoria – sarkára. Az új címünk: Rákóczi út 1., I. emelet 1. (Zubreczki Dávid, az Urbanista gazdája szerint: mindegy). A korábban huzamosabb ideig üresen álló irodát a MagNet Banktól béreljük (ha valaki emlékszik rá, ezt hirdették a nagy, színes matricák az irodaház sarki homlokzatán).

A helynek megvan a maga történelmi lábnyoma: itt állt egykor az első Nemzeti Színház, ami 1848. március 15-én este is szerepet kapott. Érdemes elolvasni Kocsis Katalin blogjában a teljes történetet: aznap egy korabeli bulvárdarabot, a Két anya gyermekét játszották volna, de az események sodrásában az igazgatóság elrendelte, hogy Katona József Bánk bánját kell játszani. El is kezdték, de megérkezett a Táncsicsot kiszabadító tömeg, és onnantól a Himnusz, a Rákóczi-induló és a Marseillaise volt műsoron újra meg újra. Ráadás: ha hinni lehet a korabeli bulvárnak, március 15-én itt szeretett egymásba Jókai Mór, és a Gertrúd királynét alakító, nyolc évvel idősebb Laborfalvi Róza, aki egy kokárdát tűzött az író mellére.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2015. július 14. 19:39
Mindegy, hogy itt ki, milyen. A törzsös kommentelők összeszoktak(tunk). Minden kommentelőt tisztelek és örülök, ha olvashatom bármilyen véleményét is. A véleményék ütköztetésével jönnek létre új elméletek.
korona
2015. július 14. 19:30
A MANDINER a világ legszabadabb internetes lapja! Kiváló, fiatal, nagytudású újságírók kezében van. Az öregek NEM versenyezhetnek velük! Sokan tanulhatnának tőlük! Szeretünk Beneteket! Folytassátok !!!
Mich
2015. július 14. 16:57
Mandineres mellébeszélés...
alex.leopardi
2015. július 14. 11:40
hááááát,ebben nem értek egyet veled
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!