Menedéke lett a halhatatlanság – Szabad György emlékére

2015. július 21. 16:18

A rendszerváltozás utáni első parlamenti ciklus házelnökének távozásával az egyik legnagyobb kortárs magyart vesztette el az ország.

2015. július 21. 16:18
Gulyás Gergely
Gulyás Gergely
Heti Válasz

Szabad György Széchenyi-díjas történész, akadémikus, az Országgyűlés 1990 és 1994 közötti elnöke életének 91. évében, július 3-án hunyt el. Temetése ma lesz a Fiumei úti sírkert 28-as parcellájában.

A rendszerváltozás utáni első parlamenti ciklus házelnökének távozásával az egyik legnagyobb kortárs magyart vesztette el az ország. Szabad György felfoghatatlan szenvedésben és megaláztatásban, egyszersmind felemelő pillanatokban és megszolgált elismerésekben teli életútját ismerőknek nem kell elmagyarázni a XX. század józan ésszel érthetetlennek tűnő történéseit. Személyisége lényegét tükröző megnyilvánulásainak, gesztusainak és szerénységének nagysága fényében még inkább visszatetszőnek látszik mindennapjaink oly sok kisszerűsége.

Méltósággal viselte, ami neki rendeltetett. Ő fogalmazta meg a legtalálóbban, hogy akkor, ott és annak született, amikor, ahol és aminek nem volt tanácsos születni: »magyarnak születtem a trianoni döntés nyomán Romániába frissen bekebelezett földön, évszázados hazai gyökerekkel bíró zsidó vallású család tagjának születtem az antiszemitizmus felívelése idején, és polgárnak e létforma fenyegetetté válása küszöbén«.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!