Utószó a KI!-hez

2015. július 30. 12:54

Térjünk rá a lényegre. Amint a könyv első fejezetének címe (!) is mondja: „Ez egy hadüzenet”.

2015. július 30. 12:54
Böcskei Balázs–Békés Márton
Dinamó Műhely

Térjünk rá a lényegre. Amint a könyv első fejezetének címe (!) is mondja: »Ez egy hadüzenet«. Nem számítgatás, nem mérlegelés, nem statisztikai adatok elemzése, nem új városantropológiai adatok gyűjteménye (holott az örök Lewis Mumford és a kortárs Paul Virilio bőven idéztetik), hanem a várostalanítás elleni lázadás használati utasítása. Előző példánknál maradva: egy népfelkelőn ne kérje számon a pacifizmust, mert csalódni fog. Ezzel a könyvvel táborba szállunk és háborúba megyünk, toborzunk és buzdítunk, poszt-szekuláris nyelven írunk politikai lírát. Megrendítőt, zavarosat, átláthatatlant, mozgósítót. Társakat, barátokat, szövetségeseket keresünk – nem vagyunk egyedül. Az utcakövek költészetét szegezzük szembe – nyelvileg és tartalmilag is – az óvatoskodással és a lecsendesítés praktikáival.

De Ön pontosan jól érti könyvünk üzenetét, amikor kételkedve írja, hogy az elhagyott ipartelepeket felverő gaz többet érne, mint a »technikai fejlődés« által lehetővé tett város-átalakítás. Nos, itt van a fő vitánk: szerintünk a betonvirág már ÉLET, a borbár pedig még TŐKE. Egyértelműen az előbbi oldalán állunk, és innen indul minden más: emberségünk és emlékeink úgy kívánják, hogy a »macskakő és a külvárosi kapucnis arcok« mellé álljunk, abba a táborba, ahol a magára hagyott proletariátus, a magas házak küzdői, az autószerelő üzemek korán kelői, a »megalázottak és megszomorítottak«, a városi plébániák oltár-virágainak csendes gondozói, a lakónegyedükből kidzsentrifikált családok is vannak. Láthatatlan tömeg ez, amelyet eltakarnak annak a bizonyos fejlődésnek a trükkjei, amelyet – Ön jól érzi – elutasítunk, elítélünk, mert hazugságnak és embertelennek tartjuk. Mindez persze erőszakos metaforák és önkényes hasonlatok útján keresztül vezet, az út végén pedig ott áll a felismerés: krízisünk esztétikai krízis s nincs olyan, hogy gazdasági válság, mert a gazdaság maga a válság.

Gondolja meg, hogy mekkora erő rejlik egy egész világ elutasításának pillanatában, ha ráébredünk, milyen tisztán lehet érezni a megszabadulás levegőjét. Ezt akarjuk belélegezni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fletonovics
2015. július 30. 15:51
Albert Einstein jutott eszembe. (Nem tudom miért, és persze a könyvet sem olvastam.:)) "Ha a relativitás-elméletemről kiderül, hogy helyes, Németország azt fogja állítani, hogy német vagyok, Franciaország pedig azt, hogy világpolgár. Ha az elméletem nem helyes, a franciák kijelentik majd, hogy német vagyok, a németek pedig azt, hogy zsidó." "A kérdés, ami néha elbizonytalanít: én vagyok őrült, vagy mindenki más?" "Megdöbbentően egyértelművé vált, hogy a technológiánk túllépte a humanitásunkat." "Ha tudnánk, hogy mi az, amit csinálunk, akkor nem neveznék azt kutatásnak." "Nem minden számít, ami megszámlálható.És nem minden megszámlálható, ami számít." "Nem oldhatjuk meg a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel teremtettük őket." "Tanulj a tegnapból, élj a mának és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést." "Úgy tűnik, az eszközök tökéletessége és a célok tökéletlensége a mi legfőbb problémánk." "Az okos emberek megoldják a problémákat, a zsenik pedig megelőzik őket." És... "Azt nem tudom, hogy a Harmadik Világháborút milyen fegyverekkel fogják megvívni, de a Negyediket biztosan botokkal és kövekkel."
puszika
2015. július 30. 13:59
Hát, van egy kis zűrzavar! Bár nem olvastam a könyvüket,de az írásból nekem az jött le,hogy a szerzők személyük és művük pozicionálási zavarával küzdenek. Van ez így, amikor a vagonkirakó meg a szívlapát küzdelmében az utóbbi a
MINDEN SÉMIT KIRAKNI EURÓPÁBÓL
2015. július 30. 13:15
a szándék: helyes és nemes a nyelvezet: hát ...
fogd a pénzt és kuss
2015. július 30. 13:13
nem értem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!