A köröket, a köröket ne hagyd!

2015. június 06. 16:35

A kormányzó erőknek jelenleg nem kellenek a polgári körök. A hatalom természetrajza más: a parancsot kérdés nélkül végrehajtó katonákra van szükség, nem gondolkodó emberekre, netán polgárokra.

2015. június 06. 16:35
Lukács Csaba
Magyar Nemzet

„A konzervatív tömegmozgalom szó szerint berobbant a magyar közéletbe – év végére már 10 300 polgári kört regisztráltak. Ezek 2002 és 2006 között voltak politikai aktivitásuk csúcsán, gyakorlatilag velük sikerült újjászervezni a megroppant Fideszt. 2003-ban nagy példányszámú évkönyv jelent meg a polgári körökről Kiss Antal szerkesztésében, egy Reményik Sándor-versből vett idézetet kölcsönözve cím gyanánt (»... a köröket ne hagyd«). Az 1939-ben, Gy. Gyabó Bélának írt költemény – amelynek címe Mindenki a magáét – nem hosszú, ezért érdemes egészében idézni: »A köröket, a köröket ne hagyd: / Mindenki a magáét - / El ne hagyd magad dolgát-örömét, / Kicsi virágát az egész világért. / Rajzold, rajzold buzgón és elmerülten / És rendületlenül / Rajzold, rajzold pontos köreidet - / Míg a vihar elül. / S ha halni kell: akkor is úgy találjon / A végzet: a vak katona: / Polgár- és művész-gőggel mondd neki: / A köreimet nem adom oda.«

A politikusok nem így gondolták: hagyták a mozgalmat elsorvadni. A polgári körök már az első kétharmados Fidesz-győzelmet is legyengülve érték meg, azóta alig néhány maradt életben. A civil szervezetek névjegyzéke ma már csak 124 találatot ad a polgári kör kifejezésre, és ha az embernek van türelme végigbogarászni az adatokat, kiderül, hogy közülük mindössze nyolc (!), három fővárosi és öt vidéki adott le a 2014-es esztendőre egyszerűsített beszámolót és közhasznúsági mellékletet, tehát csak ennyi tekinthető jogi értelemben működőnek. Megérdemlik, hogy leírjuk a nevüket: Budapesten a Baross Gábor-telepi Polgári Kör, a Pofosz Sashalmi Polgári Kör Kulturális Egyesület és a Rákoskerti Polgári Kör működik, vidéken pedig az ózdi székhelyű Bolyokvasvári Polgári Kör, a Hévízi Széchenyi István Polgári Kör Egyesület, a Makói Polgári Kör, a Mosoni Polgári Kör Közhasznú Egyesület és a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület mutat életjeleket. Tavalyelőtti beszámolót hat budapesti és 22 vidéki szervezet tett le, tehát a tendencia világos: egy esztendő alatt elsorvadt a még működő körök több mint kétharmada.

Persze tudom, nem minden polgári kört jegyeztek be a bíróságon. Épp ezért megnéztem a Polgárok Házának honlapját, ahol a polgári körök fül alatt alig több mint kéttucatnyi link található. Ha ezekre rákattintunk, a leggyakoribb oldal, ami bejön, egy automatikus üzenet: a kért címen nem található weboldal. Néhány működő linket is lehet találni, de mindössze egynek volt viszonylag friss híre: az Egri Végvár Polgári Körök Egyesülete tisztelettel meghívta az olvasót a Délvidéki magyar golgota 1944-45 című vándorkiállítás megnyitójára. Több szép szimbólum egy helyen: utolsókig kitartó végváriak beszélnek a magyar golgotáról. Az sem nélkülözi az áthallásokat, hogy már az Internet Polgári Körnek sincs honlapja, vagy legalábbis a link halott. (...)

A valóság viszont az, hogy a kormányzó erőknek jelenleg nem kellenek a polgári körök. A hatalom természetrajza más: a parancsot kérdés nélkül végrehajtó katonákra van szükség, nem gondolkodó emberekre, netán polgárokra. Sokan a mozgalom révén jutottak politikai stallumokhoz, de az azóta pozícióba került emberek elsősorban a hatalom megtartására koncentrálnak (riasztóan sok helyen emellett helyzeti előnyük anyagi előnyökké konvertálására is!), így nem jut idő a közösséggel foglalkozni.

Egyszer jó volna azt is kikutatni, az elárvult egykori polgári körösök közül hányan kötöttek ki a Jobbiknál.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2015. június 07. 13:15
"Olyan politikát márpedig nagyon nehéz csinálni – főleg az elmúlt egy év szerencsétlenkedését látva –, amely meggyőzné azokat, akik kiábrándultak a Fideszből." Ebben van igazság a Fidesz nemzeti pártolóit tekintve. Ezek a nemzeti Fidesz pártolók azért támogatták a Fideszt mert undorodnak a magyargyűlölő MSZP/DK/PM/LMP bandától. Nagyon sok hibát elnéznek a Fidesznek de van egy határ amikor azt mondják, hogy elég. Ezek a Jobbikhoz csatlakoznak és maradnak. Tudom, hogy sok Jobbik pártoló nem érti miért nem hagyják el a Fideszt ezek a nemzeti magyarok és csatlakoznak a Jobbik táborhoz. Ezek nem értik a természet törvényeit. Gondoljátok át mi történik amikor a víből jég lesz. Nulla fokra hűl a viz de nem jegesedik. Sokáig nem jegesedik de egyszer csak elkezd jegesedni pedig a hűmérséklet továbbra is nulla fok.
brekker
2015. június 07. 11:35
"Négy láb jó, két láb rossz." Az mno és a lánchídrádió határozottan jobb, mióta levették róluk a szájkosarat. Orbán és Simicska meg somolyog a háttérben, mert tulajdonképpen ez volt a cél: - 1/3 direkt kormány média, hogy ne lehessen lehazudni a csillagot az égről, hogy mit mondott/akart a kormány, - 1/3 ellenzéki és 1/3 kormánypárti szabad sajtó, hogy legyen tere a versenynek. Francia modell.
aristo
2015. június 07. 09:14
Egy kis marketing: http://konyvkultura.kello.hu/konyvkultura/2015/06/xenokrates
áfonya
2015. június 07. 08:36
PÁRBESZÉD . http://kepfeltoltes.hu/view/150607/11392871_1577757195822489_3965803720293293191_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!