A költségvetés még jobban teljesít

2015. május 14. 12:44

Vagy mondjuk fel lehet tenni majd azt az örökzöld kérdést is, hogy miért fizetünk még mindig az 1947-es párizsi békeszerződésből eredő kárpótlás címén 2,3 milliárdot.

2015. május 14. 12:44
Tuschinger Elvtárs
Tutiblog

„Eddig nem volt szokás májusban előállni a jövő évi költségvetéssel, talán nem véletlenül. Annyi külső hatás van, az Euró árfolyamától kezdve Vlagyimir Putyin tesztoszteron-szintjéig, hogy lehetetlen minden körülménnyel előre számolni. Lehetne csökkenteni a kockázatokat azzal, hogy a végképp szükséges időpontnál előbb nem nyújtja be a kormány a javaslatot? Dehogynem, de ki számol ilyesmivel, amikor zárószavazás előtti módosító indítványokkal, törvényalkotási bizottsági javaslatokkal bármilyen költségvetést upgradelni lehet sőt, akár december legvégén is hozzá lehet tapasztani, vagy el lehet belőle venni, ahogy tetszik. Szükség törvényt bont. De mégis, hogyan vállalhatja a kormány, hogy megjósolja több mint fél évvel előre a 2016-os makroszámokat, amikor Varga Mihály is csak két órával a KSH gyorsjelentésének kiadása előtt merte megsaccolni a már múltba vesző első negyedév GDP-adatait?


Könnyedén, nem nagy ügy.

Annál nagyobb ügy viszont a költségvetés tartalma, amit úgysem ért senki sem. A nyárelő politikai napirendjét biztosan meghatározza a költségvetés vitája, mindenki ráugrik majd a közös kasszára, és megfogalmazhat majd olyan költői kérdéseket, hogy hány lélegeztető gépet lehetne venni, vagy legalábbis hány egészségügyi szakdolgozó bérét lehetne az elvárható szintre emelni például a Magyar Művészeti Akadémia 6,6 milliárdos költségvetési támogatásából, ha valamiért a stadionozást véletlenül elunnák. Vagy olyan kérdések is felmerülhetnek, hogy elég lesz-e egymilliárd a budapesti kórházzal kapcsolatos ötletbörzéhez. Vagy, hogy hány konzultáció lehet betárazva a Miniszterelnökségen, ha 600 millió forinttal számolnak 2016-ban, alig kevesebbel, mint amennyit a Bocuse d’Or szakácsverseny 2016. évi európai döntőjének megrendezésére szánnak. Vagy mondjuk fel lehet tenni majd azt az örökzöld kérdést is, hogy miért fizetünk még mindig az 1947-es párizsi békeszerződésből eredő kárpótlás címén 2,3 milliárdot.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2015. május 15. 08:18
Én nem tudom, miért írta ezt a cikket, volt-e valamilyen gondolata, amit meg akart örökíteni, vagy üzenete, amit el akart juttatni az olvasóinak, avagy a szponzorainak. De a 2,3 milliárdra vonatkozó költői kérdéssel megint csak megágyaz "ügyesen", hogy szemlézzék az írását, és jópofa névtelen rasszista kommentelőknek köszönhetően felfussanak a klikkek.
kjkj945
2015. május 15. 07:48
http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/vilaghaborus-karpotlasi-tetel-a-budzseben-414249 http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=8265
kjkj945
2015. május 15. 07:35
""Vagy mondjuk fel lehet tenni majd azt az örökzöld kérdést is, hogy miért fizetünk még mindig az 1947-es párizsi békeszerződésből eredő kárpótlás címén 2,3 milliárdot. "" Hülye kérdés! Azért, mert még mindig Magyarország az egyetlen háborús bűnös kollektíve.
pollip
2015. május 15. 06:41
Engem a 2,3 milliárd kárpótlás érdekel, erről nem tudok semmit. Tud valaki valamit erről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!