Közlemény a Sorsok Háza ügyében

2015. március 04. 17:34

Elvárjuk a Miniszterelnökség helyettes államtitkárától, hogy tartsa tiszteletben a tényeket, valótlan állításaiért kérjen elnézést.

2015. március 04. 17:34
Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

A „Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ” szakmai tartalmának kialakításával megbízott Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (továbbiakban: a Közalapítvány) értetlenül áll Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Népszabadságnak (Népszabadság, LXXIII./53., 3.o.) tett nyilatkozata előtt. A helyettes államtitkár a lapnak nyilatkozva azt állítja: „a Miniszterelnökség semmit sem rendelt a közalapítványtól, így el sem tudjuk képzelni, mi az, amit nem fizettünk ki”. A fenti állítás olyan színben tűnteti fel Közalapítványunkat, mintha megbízás nélkül fordított volna erőforrásokat a koncepció előkészítésére és kidolgozására. Ez nem felel meg a valóságnak, amit az alábbi – dokumentumokkal igazolható – tények támasztanak alá:

1.)    Lázár János 2013. június 24-i keltezésű levelében kérte fel Schmidt Máriát, hogy vezesse a Magyar Holokauszt – 2014 Emlékbizottság javaslata alapján készülő új emlékhely (A Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ) szakmai bizottságát.

2.)    A Magyar Holokauszt – 2014 Emlékbizottság 2013. szeptember 12-i ülésén Lázár János tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Kormány nevében „felkérte Schmidt Máriát, a Terror Háza Múzeum főigazgatóját, hogy a pályaudvaron létesítendő oktatási központ tartalmát határozza meg, ennek érdekében pedig hozzon létre hazai és külföldi történészekből álló kutatócsoportot.” (Forrás: MTI)

3.)    A Közalapítvány 2013. szeptember 29-re elkészítette és a Magyar Nemzeti Vagyonügynökségnek (MNV) átadta azt az előkészítő jellegű tematikus és módszertani vázlatot, amelyet az MNV – mint megrendelő – elfogadott, és amelyet Lázár János miniszter úr 2015 januárjában bírálatra megküldött több szervezetnek, intézménynek.

4.)    A Közalapítvánnyal a Miniszterelnökség két szerződést kötött, melyek tárgyát többek között az emlékhely és az oktatási-képzési központ létrehozásával kapcsolatos előkészítő munkacsoportok működtetése, szakértők bevonása, anyaggyűjtések, kutatások, szakanyagok készítése, múzeum- és informatika-technológiai tanácsadások képezték. A szerződésekben foglalt tevékenységeket a Közalapítvány teljesítette, amit a Miniszterelnökség írásban igazolt.

5.)    A Kormány 1390/2014. (VII.18.) számú határozata rögzíti: „A Kormány egyetért azzal, hogy az egykori Józsefvárosi pályaudvar helyén létrehozandó Sorsok háza Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ (a továbbiakban: Sorsok háza) kiállítási- múzeumtechnológiai és oktatási-képzési tartalmi szakmai programja kidolgozásának, az intézmény működtetésének, üzemeltetésének és fenntartásának feladatait, az ehhez szükséges fejlesztéseket a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány lássa el, illetve valósítsa meg.” Ugyanez a határozat jelöli ki a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy 2014. július 31-i határidővel kösse meg az ehhez szükséges szerződéseket Közalapítványunkkal.

A fenti, egymást kronologikus sorrendben követő eseményeken túl több egyeztetésre (például 2014. június 24-én) került sor a Miniszterelnökségen, melyeken Lázár János – tanúk jelenlétében tett szóbeli megrendeléssel – szavatolta az előkészítő munkálatokat követő munkafázisok forrását.

Félrevezető továbbá Latorcai Csaba helyettes államtitkár azon állítása, hogy „nem kapták meg a végleges koncepciót” (Magyar Hírlap, 2015. március 4-i szám, 3. o.). Erre nem kerülhetett sor, mivel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által megrendelt – és azóta bírálatra szétküldött – előkészítő munkaanyag egy már lezárt megbízás keretében jött létre. A „végleges koncepció” jogállását éppen az a hiányzó szerződés szabályozná, melynek megkötésére az 5. pontban foglalt kormányhatározat kötelezte volna a nemzeti fejlesztési minisztert.

Végezetül jelezni szeretnénk, hogy a koncepció véglegesítését szóbeli megállapodás alapján – megkötött szerződés nélkül – folytattuk. Ezt a koncepciót nem csak a hazai és nemzetközi zsidó szervezeteknek mutattuk be, hanem több alkalommal a Kormány, köztük a Miniszterelnökség képviselőinek (Fürjes Balázs kormánybiztos, Prőhle Gergely államtitkár, Perényi Zsigmond helyettes államtitkár, Latorcai Csaba helyettes államtitkár). Latorcai Csaba például 2014. július 10-én kapott tájékoztatást a koncepcióról Haraszti György, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont kuratóriumi elnökének jelenlétében, majd 2014. augusztus 13-án a Közalapítványnál tartott egyeztetésen.

Közalapítványunk alapítása óta elkötelezett a náci és a kommunista diktatúra bűneinek feltárásában, bemutatásában. Büszkék vagyunk arra, hogy több jelentős közönségsikert jegyző múzeumot is létrehoztunk, többek között az első vidéki holokausztmúzeumot Hódmezővásárhelyen. A rendszerváltoztatás utáni magyar demokrácia közösségi emlékezetének elhivatott formálójaként elvárjuk a Miniszterelnökség helyettes államtitkárától, hogy tartsa tiszteletben a tényeket, valótlan állításaiért kérjen elnézést.

2015. március 4.

Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány

(Közlemény.)

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2015. március 05. 08:51
Érti valaki ezt az egészet??
Quet
2015. március 04. 20:46
A Maris már megint meg akarja mondani, hogy más mit tegyen. Rettenetes egy nőszemély lehet ez az életben.
tevevanegypupu
2015. március 04. 20:17
És ha esetleg a zsidó hitközségek adakoznának és mégis felépülhetne?
liberálzöld.
2015. március 04. 19:31
Miért nincs a tyúkszaros Felcsútnak egyetlen holobullsit emlékműve? Mer nem igazán szereti a felcsuti suttyó, ha előrántják a származását. Szégyelli a geci. Az apait is, meg az anyait is. Pedig eléggé összetett a genetika.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!