Putyinról, ‘56-ról és az ellenforradalmazásról

2015. február 17. 14:38

Felháborítónak tartom, hogy az ‘56-os forradalmat az alapkövének tartó rendszerváltás után 26 évvel annyit sem tudtunk elérni, hogy egy magyar földön található obeliszken felújítás után ne nevezzék ellenforradalomnak 1956-ot.

2015. február 17. 14:38
Rajcsányi Gellért
konzervatívanarchista

Civilizált ember vagyok: nem kívánom a szovjet katonai temetők felszámolását, tragikus múltunk erre az időszakra emlékeztető jeleinek eltörlését. Nyugodjon most már mindenki békében.

Azt viszont felháborítónak tartom, hogy az ‘56-os forradalmat az alapkövének tartó rendszerváltás után 26 évvel, a kommunizmus bűneit oly nagy hanggal ostorozó még újabb rendszer lassan hatodik évében annyit sem tudtunk elérni, hogy egy magyar földön található obeliszken felújítás után ne nevezzék ellenforradalomnak 1956-ot és ne nevezzék felszabadító hősöknek annak leverőit. S e parcellában koszorúz a kommunista titkosügynökből lett orosz elnök, pár nappal a kommunizmus áldozatainak emléknapja előtt.

Próbálja ezt megcsinálni Észtországban vagy Lengyelországban. Ja, oda nem is hívják, nem is megy, magától sem.

»Úgy fogunk majd eljárni, ahogy egy nemzeti függetlenségére büszke országnak el kell járnia« – mondta Orbán Viktor nemrég, egy teljesen más irányú ügyben. Ebben az ügyben viszont eltűnt a dac, felszívódott a büszkeség: a kormány félszegen félrenéz és mossa kezeit. Szégyen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vanyádat
2015. február 17. 21:06
Mi a lóf.sz történt, tegnap még tudomást sem vettetek arról, hogy mit koszorúz meg Putyin?!
Mich
2015. február 17. 19:43
...miért, Gellértke mit tett eddig annak a feliratnak a megváltoztatásáért...?! ...nem most kell szájalni erről, egy államfői látogatás alkalmából...! Egyébként: a többi emlékművön meg "felszabadító" áll (a Ballik nagy örömére) - azokat is át akarja szövegezni a nagy bátor Gellértke...?!...
predator
2015. február 17. 19:17
@ergé Kedves cikkíró! Részben egyetértek, részben nem. Az ellenforradalom elnevezés nekem sem tetszik. A többi részével viszont nem értek egyet a cikknek." kommunista titkosügynökből lett orosz elnök"- igen KGB ügynök volt, de nem vádolható azzal, hogy túlzottan hitt volna a rendszerben. Pontosan látta annak a hibáit. Erről elég részletesen beszél a "szemtől szemben Putyinnal" című 2000-ben megjelent interjúkötetben. A nyugati vezetőknél gyakran előnyként említik ha a titkosszolgálattól jött, mint pl az idősebb Bush. Akkor keleten ez miért baj? A másik kérdésem,miért baj az,hogy ott koszorúz? Nem csak az 56-os forradalom leverői nyugszanak ott, hanem a második világháború áldozatai is. Nem értem miért ne koszorúzhatná meg a saját hazája és egyéb exszovjet tagköztársaságoknak a második világháború során itt elesett katonáinak sírját? Ez miért bűn? Hadisír gondozási egyezmény lett kötve Oroszország és Magyarország között. Aminek alapvető eleme,hogy a két fél tiszteletben tartja a másik áldozatait. Ők nem fognak nekiállni intenzíven köpködni, ha egy magyar delegáció elmegy Voronyezsbe megkoszorúzni az ott elesett magyar katonák sírját.Nekünk sem kéne ezért balhézni. Azt se felejtsük el, hogy 2006-ban Putyin megkoszorúzta a magyar 1956-os emlékművet Budapesten.
regiszter
2015. február 17. 18:19
A kommunistáknak tulajdonképpen igazuk volt, amikor 56-ot ellenforradalomnak nevezték. Az ellenforradalom azonban egy pozitív kifejezés, hiszen 56 hősei valódi ellenforradalmárok voltak, akik szembeszálltak a forradalmi, azaz illegitim és felforgató bolsevik rezsimmel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!