Kezdődik a nagy pénzszórás

2015. február 04. 18:07

Az Európai Központi Bank mostantól havi 60 milliárd eurót „nyomtat”, hogy kötvényeket vásároljon belőle. A pénzt technikailag ki sem kell nyomtatni.

2015. február 04. 18:07
Gál Zsolt
Új Szó

„Az EKB jelenleg stagnáló növekedéssel, eléggé magas munkanélküliséggel, nagy államadósságokkal és nagyon alacsony (néha deflációba átváltó) inflációval szembesül. Ilyenkor tankönyvszerűen gazdaságélénkítő és inflációnövelő (évi 2 százalékban előírt határig) lépéseket foganatosíthat. Például csökkentheti a bankok tartalékrátáját. De erre a fejlett világban kár a szót vesztegetni, mert nincs hova. Az eurózónában a válság előtt 2% volt a tartalék mértéke, válságellenes intézkedésként meg levitték 1 százalékra…

Ezután jöhet a kamatcsökkentés, jött is, jelenleg az alapkamat 0,05%, mondani sem kell, történelmi mélypont. Emellett az EKB az elmúlt években hatalmas adagokban (bő 1000 milliárd euró) adott hosszabb távra (3 évre) rendkívül alacsony kamatra (1%) kölcsönt a kereskedelmi bankoknak és fedezetként szinte bármit elfogadott, többnyire a bóvli minősítésű görög államkötvényeket is. Mégsem indult be a hitelezés, mégsem indult be a növekedés az eurózónában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyetmondok
2015. február 05. 14:45
Ha jól számolom,az EKB QE programja az eurozóna gdp-jének kb 4-5%-a. A magyar jegybank a magyar gdp kb 10%-nál tart a saját nulla kamatra adott forrásával,és idén már nem lesz olyan szép a növekedési adat,mint tavaly volt. Akkor ? Nyomtasson többet az uniós jegybank,kb. annyit,mint a magyar teszi?
1234
2015. február 05. 07:03
Zsoltika, mindent úgy csináltak az ejús és más zseni szink-tank szagértők, amilyen te is vagy, ahogy a szent nejoliberós és más nóbél címes soros megmondók üvöltözték - agyonszorítottak, másnap pénztszórtak, mégsincs sehol a szent növekedés! Nem lenne ideje titeket egyszer és mindenkorra elküldeni a büdös francba és a józan észre cserélni a kontraszelektáltak és ultragazdag gazemberek hatalmat gyakorló pixisét! Mikor lesz végre pénzügyektől való eltiltás bünti a szent emberjogizmusban? Elősször tömegesen eltiltani mindenkit aki szagértett az elmúlt 25 évben!
Morgen
2015. február 04. 19:20
" mégsem indult be a növekedés az eurózónában.”" Persze, hogy nem! A milliárdos nagy hozamra játszik, a kicsiknek meg megártott a túltolt reform. A bankok meg az egyetlen kis lakást akarják fedezetül. A vállalkozások kiürültek, bizonyos szolgáltatások szinte megszűntek. Aránytalan volt a média-fejlesztés és a kütyük is lehúzzák sok családos ember pénztárcáját.
balbako_
2015. február 04. 19:09
A pénznek van helye a gazdaságban. Nosza!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!