Félbebontott házak a Király utcában?

2014. november 25. 11:30

A Király utca 40-et tegnap lebontották. Nyolc évig állt tető nélkül, áztak a falak-födémek, de a befektető nem sietett, kivárta az idejét.

2014. november 25. 11:30
Zsuppán András
Válasz.hu

„Nyolc évvel ezelőtt az azóta elhunyt kiváló művészettörténésszel, Gerle Jánossal álltunk a Király utca 40-es számú klasszicista sarokház előtt. Néhány tucatnyian lehettünk, tulajdonképpen ott volt mindenki, aki nem bírta nézni, hogy a főváros VI-VII. kerületének akkori vezetése gátlástalanul kiszolgáltatja Pest egyik legszebb, legértékesebb történelmi városrészét mindenféle mohó spekuláns kényének-kedvének. Ír, spanyol, izraeli befektetők rosszarcú magyar strómanjai járták akkoriban az utcákat, bekopogtattak a lakásokba, fűt-fát, nagyvonalú lelépési díjakat ígértek a lepusztult házak bérlőinek. A nyomukban romlás és pusztulás járt: sorra dőltek le a sokat látott, öreg belvárosi házak, a régi magyar-német-zsidó Pest emlékei, hogy a helyükre jellegtelen, Marbella-külsőt idéző, 10 emeletes monstrumok vagy egyszerűen murvás parkolók kerüljenek. (...)

Azért idézem fel ezt az esetet, mert a Király utca 40-et tegnap lebontották. Nyolc évig állt tető nélkül, áztak a falak-födémek, de a befektető nem sietett, kivárta az idejét. A kerületben ma sokkal tisztességesebb önkormányzat van – tényleg –, a rombolási folyamatot a gazdasági helyzet változása leállította, de arra nem jutott figyelem, vagy nem volt erő, elszántság, hogy a ház tudatos lerohasztását, összeomlasztását megakadályozzák. Nem sikerült felrakatni legalább egy védőtetőt, ami az eső és a hó lassú romboló munkáját megállította volna, és soha nem született meg az a kisajátítási törvény sem, amit a miniszterelnök személyesen harangozott be, amikor Tarlós István társaságában végigbuszozott az Andrássy úton, és meglátta a sokkal nagyobb, sokkal látványosabb Drechsler-palota pusztulását az Operaházzal szemben.

Közben a Király 40 tulajdonosa azzal kábította az önkormányzatot, hogy helyreállítja a 20. században kissé elrontott Hild-féle klasszicista homlokzatot – ha megengedik neki az épület kibelezését és a szomszéd telek beépítését. A hatóság idén végül belement a rossz kompromisszumba, és rábólintott a tervre, csak történjen már valami.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2014. november 25. 21:27
Ami azt illeti a Király utca nagyon jópofa és nagyon hangulatos, de amennyi lerobbant és tönkrement épület ott van..csodálom, hogy még nem zuhant össze az egész..
alex.leopardi
2014. november 25. 12:51
ez a Nemzet legnagyobb gondja,takonypóc
apoa
2014. november 25. 12:36
Eleink építettek egy szép, harmonikus várost. Ezek itt lerombolják és beteleépítik túlméretezett összevissza épületekkel, melyek már most rondák, látszik rajtuk, hogy húsz évet se bírnak ki. ld. Kálvin tér Korvin negyed, Váci út végig, stb. stb.
kamasuka
2014. november 25. 12:17
"és soha nem született meg az a kisajátítási törvény sem, amit a miniszterelnök személyesen harangozott be, amikor Tarlós István társaságában végigbuszozott az Andrássy úton, és meglátta a sokkal nagyobb, sokkal látványosabb Drechsler-palota pusztulását az Operaházzal szemben" Na és miért nem született meg? Mert azonnal rátámadtatok Orbánra, hogy innentől mindent elvehet, kisajátíthat kényére-kedvére. Nos, ez most jobb, farokfejek? Innen: http://static2.architectforum.hu/files2012/n00/00/09/64/body/450-phpzt6usq-kiraly-40-033.jpg http://www.forsterkozpont.hu/kepek/img20090113123826.jpg Ide: http://nol.hu/data/cikk/1/48/18/21/cikk_1481821/211-000_02EAE38E45FD04CF0F6FC596CA6383FDFA1C1518-nol.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!