Új Skócia?

2014. szeptember 15. 16:19

Miként lehet majd a függetlenséget „népszuverenitásra” alapozni egy 51-49%-os végeredménynél?

2014. szeptember 15. 16:19
Tranquillius
Pangea
„Egy héttel a tájékoztató jellegű - azaz nem ügydöntő - népszavazás előtt még sok minden tisztázatlan: mi lenne Skócia új államformája, pénzneme, hivatalos nyelve? Ha a skót reményeket nézzük akkor maradna az alkotmányos királyság II. Erzsébettel, maradna az angol font fizetőeszköznek, sőt maradna az angol is mint hivatalos nyelv. (Tudom borzalmas párhuzam, de képzeljük el mondjuk a Székelyföld önállóságáért küzdők hasonló programját: maradna a román elnök, maradna a román lej és maradna a román hivatalos nyelv.) Másik fontos kérdés, hogy miként lehet majd a függetlenséget »népszuverenitásra« alapozni egy 51-49%-os végeredménynél. Főként úgy, hogy ha esetleg minden héten lehetne szavazni, mindig a másik oldal nyerne pár százalékkal. Szembemenve az európai népszavaztatási trenddel a referendum kiirói szerint a »nem« győzelme esetén belátható időn belül nem lesz kiírva újabb népszavazás. Valószínűleg ugyanez vonatkozik az »igen« győzelmére is, és nem fognak az uniópárti szavazók újabb népszavazást követelni amint többségbe kerülnek.

Egyszóval reális esély van arra, hogy sikeres népszavazás esetén Skócia 2016-ra végleg függetlenné válhat az Egyesült Királyságtól, utóbbi állam így szégyenszemre új név és új zászló(!!!) után nézhet. Ez esetben egy új fejezettel bővül a CIA factbook, ahol majd fölsorolják az új ország megannyi érdekes és kevésbé érdekes adatát, melytől egy kivételével ebben a bejegyzésben eltekintenénk. Nekünk magyaroknak már az ír nemzet és nyelv kapcsolata is meglehetősen fura. Írek, akik angolul mondják magukról, hogy ők írek. Ír köztársasági fegyveresek, akik semmilyen más nyelvet nem beszélnek, mint az angolt (akik ellen Ulsterben harcolnak). Ír kocsmazenekarok, akik a világ minden táján az esetek 99%-ban angolul énekelnek. Hasonlatosan az első bekezdésben említett párhuzamhoz: képzeljük egy pillanatra magunkat az írek helyébe, ahogy románul mondjuk, hogy magyarok vagyunk. Most a skót nemzet készül hasonló (immár hivatalos) helyzetbe kerülni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nudniq
2014. szeptember 16. 19:03
Amúgy a "Union Jack" nem 1707-ben született, hanem egy évszázaddal korábban, amikor Jakab a skótok királya megszerezte az angol trónt. Bár az a Union Jack még nem tartalmazta a Patrik-keresztet, de az 1707-ben sem került még bele, csak 1801-ben. Szóval egy évszázadig együtt létezett független Skócia és az angol-skót Union Jack. (Skóciában másik verzióban, ott a fehér Anrás-kereszt lefedte a vörös György-keresztet is.) Azaz, mivel az uralkodó közös marad, korlátozottan haszálatban maradhat a jólismert zászló is, csak már nem mint a Maradék Egyesült Királyság zászlója, hanem Skóciára és a Maradék Egyesült Királyságra együttesen való hivatkozásként például Fidzsi zászlójában.
zolka50.50
2014. szeptember 15. 18:31
"a referendum kiirói szerint a »nem« győzelme esetén belátható időn belül nem lesz kiírva újabb népszavazás. Valószínűleg ugyanez vonatkozik az »igen« győzelmére is, és nem fognak az uniópárti szavazók újabb népszavazást követelni amint többségbe kerülnek." A szokásos lökött blogger: teljesen tájékozatlan, de nyomja a süket szöveget. Pajtikám! Ha az igen győz, nincs új népszavazás, az bizony örökre szól. Ha nem győz kevesebb, mint 60 százalékkal, akkor néhány év múlva megismételhetik a népszavazást.
nudniq
2014. szeptember 15. 18:21
Arra azért kíváncsi vagyok,h az észak-írországi überunionista ulsterskótok mit szólnak ahhoz,h Skócia tőlük is elszakadna...
galahad
2014. szeptember 15. 18:07
Ezt a Dr. Spielmann nevű idiótát valami kérges lelkű tanerő nyilván folyton megbuktatta matekból, azért haragszik ennyire a számokra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!