Tényleg nem értik a magyarok az iróniát?

2014. augusztus 18. 20:39

Az emberek többsége csak akkor érti a viccet, ha gondosan felhívják rá a figyelmét, hogy ez egy ún. vicc akar lenni.

2014. augusztus 18. 20:39
Inkei Bence
Cink

„Nyilván nem csak indexes példákat lehet erre felhozni, de nem lehet kihagyni Magyari Péter legendás Gyurta-cikkét két éve, amely már egy fokkal rafináltabb volt, még arról is lehet vitatkozni, hogy jó volt-e vagy sem, viszont az, hogy csaknem belpolitikai botrányig fajult az ügy, és értelmes emberek a mai napig meg vannak győződve arról, hogy azt bizony Magyari teljesen komolyan írta, nagyon sokat elárul az országról, és a benne élő emberekről. (...)

Kíváncsiságból rá is kerestem most az iróniát nem értő magyarokra, és kiket dobott ki a Google elsőként? Hát Kertész Imre, illetve a legutóbbi dala, a Hungarian in Europe kiváltotta kritikák miatt megbántódott Geszti Péter is ezen a véleményen vannak, és ez már megmutatja, hogy a mondat könnyen hangozhat utólagos magyarázkodásnak is. Ettől persze még lehet igaz.

No de csak a magyarok lennének hülyék az iróniához, vagy máshol is közlekedési rendőrt kell állítani minden poén mellé? Nyilván nem. Nekem sajnos nincs sok összehasonlítási alapom, csak angol nyelvű oldalakat olvasok még, és itt lehet érdekes, hogy a briteknek meggyőződésük, hogy az amerikaiak nem értik az iróniát. Igaz, a britekhez képest valószínűleg mindenki le van maradva ezen a téren, gondoljunk csak arra, hogy Swift több mint kétszáz évvel megelőzte Karinthyt, vagy vessük össze a Guardian és az Index kommentjeit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egykettő
2016. április 25. 16:13
Soha nem bírtam a "magyarok így vagy úgy" jellegű általánosításokat. De elolvastam 5 kommentet és azt kell mondanom tökéletesen igaza van a szerzőnek. Az az igazság, hogy ebben a viszonylatban kimondottan zsák a foltját érzése van az embernek. Egy hülye általánosító cikk pontosan az itteni közönségnek való, aki aztán nagy örömmel lereagálja a maga tehenész stílusában. Ha javasolhatnék témát a szerzőnek, akkor az "5 ok, amiért büdösek a magyarok" című írás igazán nagyot placcsanna errefelé.
Anton Chigur
2014. szeptember 16. 22:01
De nem csodálkoztál, remélem? Nézd ezeket a nyomorékokat! Mit vársz tőlük?
atila68
2014. szeptember 06. 22:34
Szily (hülyécske) Laci óta tudom, hogy az olvasó a hülye, a publicista meg azt ír amit akar sefelelőssége(sic!) van. Erre erősít rá Inkei Bence, illetve korábban ugyanezen portál főszerkesztője. köszönöm kislányok, hogy ilyen bátran kifejtitek mi a véleményetek a saját olvasótáborotokról.
atila68
2014. szeptember 06. 22:34
Kicsihuszár! A magad nevében ha kérhetem, a magad nevében. Azt tudtad, hogy az irónia és a gyűlölet nem szinonim? (a szinonim azt jelenti, közel hasonló, egymással helyettesíthető)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!