Aggódom a polgári liberalizmusért

2014. augusztus 13. 09:15

Ha Orbán olyan nemzeteket keres, amelyek lenyűgöző gazdasági teljesítményt nyújtanak, nem kell félig megkerülnie a földet, és autoriter kelet-ázsiai országokat felhoznia. Interjú.

2014. augusztus 13. 09:15
Harold Meyerson
Válasz.hu

Mi ösztönözte, hogy tollat ragadjon épp most? Orbán Viktor semmit újat nem tett, csak előadott egy elméleti eszmefuttatást.

Mégis úgy gondolom, hogy az amerikai közvéleménynek az a nagyon vékony szelete, amelyik nyomon követi a közép-európai nemzetek politikáját, a beszéd óta valószínűleg jobban aggódik a magyarországi helyzet miatt. Én is aggódom a polgári liberalizmusért – nem a multinacionális bankok gazdasági liberalizmusáért, azt én is ellenzem – amikor az EU egyik tagállama azt mondja, a liberalizmus és a demokrácia már nem működnek. Ráadásul ha Orbán olyan nemzeteket keres, amelyek lenyűgöző gazdasági teljesítményt nyújtanak, nem kell félig megkerülnie a földet, és autoriter kelet-ázsiai országokat felhoznia. Amikor legutóbb láttam, Németországban alacsony a munkanélküliség, jobb a külkereskedelmi mérlege, mint Kínának vagy Szaúd-Arábiának, egalitárius a gazdaság, mégis virágzó liberális demokrácia, és sokkal közelebb van Magyarországhoz, mint Szingapúr. Ez vagy szelektív vakságot jelez a miniszterelnök horizontján, vagy pedig azt, hogy eleve elfogult az illiberalizmus iránt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. augusztus 13. 15:25
Agg ó D Liber al iz
kjkj945
2014. augusztus 13. 15:21
""" dada Filter user 2014. August 7. 15:20 11 3 Jól van zsidó,elmondtad,és???????? """
OberEnnsinnen
2014. augusztus 13. 15:02
H. Meyerson: " a multinacionális bankok gazdasági liberalizmusát, azt én is ellenzem". Orbán pontosan erre, ezekre az illiberális uralmi eszközökre gondolhatott Tusványoson. Mint ahogy a magyarok, s az emberek döntő többsége is. Az általa felsorolt öt ország pedig, valószínű, ő úgy gondolja, nem engedi meg a bankok korlátlan uralmát. Úgy általában pedig: nem engedélyezi, semmiféle, államon kívüli erő korlátlan hatalmát. Ennyi, Mr. Meyerson.
C.Dömötör
2014. augusztus 13. 14:45
Itt van megint egy, aki nem értette (vagy nem akarta megérteni) a beszédet. Vagy pedig valamelyik nyugati újságból tájékozódott, akkor meg magára vessen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!