Infláció, ami nincs

2014. július 27. 09:38

Hiába csökkennek az árak, a lakosság a felmérések szerint az áremelkedésnél jobban csak a munkanélküliségtől fél.

2014. július 27. 09:38
Horbulák Zsolt
Új Szó

„Bár az árak nem nőnek, a vállalkozói terhek igen, ez pedig lecsapódik a teljes lakosságon. A munkaadók ugyan termékeik, szolgáltatásaik árát nem emelik, ellenben a járuléknövekedésre hivatkozva nem emelik a béreket sem, és gyakrabban alkalmazzák a munkaerő-kölcsönzést, amely jelentős lehetőséget nyújt a kreatív munkabér kialakítására, magyarán a bérszint befagyasztására. Mindez a munkavállalókban joggal erősítheti azt az érzést, hogy infláció van. Az árszint érzékelése jelentős mértékben szubjektív.

Például azt is nehéz elképzelni, hogy stagnáló bérek mellett is nőhetnek a reálbérek. Még a mindenkori kormányok is jobban szeretik a nominális fizetés- és járulékemeléseket, hiszen akkor mondhatják, lám, mennyivel járultak hozzá az emberek jólétéhez.

A rövid ideig tartó defláció nem káros. Már csak azért sem, mert az emberek nem érzik. Hosszú távú áreséstől viszont remélhetőleg nem kell tartani, mert az már negatív hatással lenne a fogyasztásra és visszafogná a beruházásokat. A jelenlegi helyzetben az a fontos, hogy a bérek és a megtakarítások nem veszítenek értékükből.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. július 27. 21:34
De mindenki tud(hat)ja, hogy nem tartós állapot a jelenlegi helyzet. Mesterségesen jött létre a rezsicsökkentéssel, de jövőre már nem lesz rezsicsökkentés. Fel fogják pergetni a pénzrontást, így egyszerűen butaság lenne arra számítani, hogy a jelenlegi helyzet tartós marad. Az infláció jövőre visszatér. Az MNB semmit nem módosított az inflációs célján, azaz 3%-os inflációt akar továbbra is. Ha tíz évig stabil maradna a pénz, akkor hozzászoknának az emberek, de ma csak nagyon rövid ideje nem romlik éppen, ráadásul biztosan előre lehet tudni, hogy nem tart sokáig a jó világ, így butaság az emberek pénzügyi viselkedését ehhez igazítani akarni..
egyetmondok
2014. július 27. 12:58
Az MNB szerint 2015-re múlik el a rezsicsökkentés inflációs rátára gyakorolt hatása,s az kb.3% körül lesz. Akkor kell erre a kérdésre visszatérni,mert a rezsicsökkentés teljesen összezavarta az infláció/defláció hatásának kérdését.
atila68
2014. július 27. 10:17
Javítson ki valaki, de a liberálbullshit-generátor kurblizása eddig Kunhalmi középfokú okirathamisító Ágnes feladata volt.
paraklétosz
2014. július 27. 09:56
Uborkasaláta: a semmitmondás művészete.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!