Akik még nem Apple-gépen nyomták a tutit a mélyszegénységről - A 135 éve született Móricz Zsigmond és a népi írók

2014. július 03. 13:14

Móricz elvei szerint mindenkinek a lehető legjobban és legszebben kell írnia, senkinek nem szabad a becsületet, a jóízlést, a jellemet kigúnyolnia.

2014. július 03. 13:14
Csunderlik Péter, Pető Péter
Csucsu

„Móricz Zsigmond még pályakezdőként fogalmazta meg újságírói alapelveit, melyek a következők voltak: mindenkinek a lehető legjobban és legszebben kell írnia, senkinek nem szabad a becsületet, a jóízlést, a jellemet kigúnyolnia, semmilyen erkölcstelen dolog nem kerülhet a lapba, az írásoknak az általános társadalmi igazságok alapjain kell állniuk. A Napi Ász lapzártánkig nem közölte programcikkét.

Mindezt a Kelet Népénél, némiképp tapasztaltabban, úgy egészítette ki, hogy minél több konkrét adatra van szükség, s minél kevesebb felzúdulás indokolt.

A Kelet Népét küldetésnek tekintette. Mint újságíró hihetetlenül termékeny volt: írt, írt, írt. A Móricz-összes hamar akkorára nőtt, mint a Zámbó Jimmy-recepció. Írt tanulmányt, novellát, riportot, vezércikket, téglányi naplókat. Jócsik szerint annyit, amit más elolvas, ő annyit írt egyetlen nap alatt. Éppen ezért egészen elképzelhetetlen volt, hogy Móricz mellett akárki is megvalósítsa akaratát. Példának okáért megbízta a kritikai rovat vezetésével Németh Lászlót (képünkön), és azonnal négy cikket adott neki a rovatba.Mindezt úgy, hogy Németh korábban egymaga írta a Tanút, szóval ő is szerette maga kitölteni a felületeit. Mintha egy sportrovatban együtt lenne Lakat T. és Bocsák.

Mindemellett nem one-man-show volt a Kelet Népe. Móricz szerkesztői elve éppenhogy vonzó volt számtalan szerző számára. Móricz kérlelhetetlen volt, azt kérte a szerzőktől, hogy olyan cikkeket írjanak neki, amiket máshova nem írhatnak meg. Azt akarta, hogy éle legyen a lapnak. Egyszerűen nem bírta a cikkezést önmagáért meg a helytöltésért. Kíváncsiak vagyunk, mit kezdett volna a »Hason fekve álmodunk a szexről« című dolgozattal.

Jócsik érdekes anekdotája szerint sokan azért akartak publikálni a Kelet Népébe, mert az jó ajánlólevelet jelentett számukra a későbbiekben. Egyszer egy zenetanár hasonló céllal érkezett a szerkesztőségbe, és éppen belebotlott Móricz Zsigmondba, aki megkérdezte tőle, hogy miért akar írni a lapba, mire az újságíró azt felelte, hogy »Hát, hogy itt is jelenjen meg írásom!«, Móricz éktelen dühre gerjedt, pedig nem volt az az ideges típus. Végül aztán órákkal később keserűen kérdezte: »Mi lesz ebből a fiatalságból, ha nem akarja az eget leszakasztani, amikor tollat vesz a kezébe?« A hanyatlás-elméletekben továbbra sem hiszünk, de illusztrálni azért tudnánk ma neki a válaszunkat.

Hiába a főnök lelkesedése, a lap egyes időszakaiban csak és kizárólag a túlélésért küzdött. 1940 nyarán például Móricz összehívta a folyóirat munkatársait, Féja, Darvas, Erdei, Sárközi, Kovács, mind ott volt. Az író, mint utóbb kiderült, azért rendezett péksütis teadélutánt, hogy a csapat eldöntse, folytatja-e a lap szerkesztését. Csupán 800 előfizetője volt ekkor az újságnak, ami nem elég a fenntartásához. Nyerges Zsolt meg nem csörgött oda, hogy van egy ötlete. Ekkor került Jócsik Móricz mellé, és szívós munkával konszolidálták a lapot, és a Kelet Népe kezdett megélni a maga erejéből.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. július 03. 16:19
Akkor most a Virradatról egy tanulmányt, ha kérhetném.
Akitlosz
2014. július 03. 15:49
Ezek a Móricz elvek mintha nem nagyon terjedtek volna el a gyakorlatban.
GV0917
2014. július 03. 15:23
Móricz 1919 utáni munkássága megsínylette az akkori aktivitását... A vég óráinak közvetlen közelében 1919 augusztus elsején, pénteken Móricz Zsigmond az Írói Direktórium pénztárából az alábbi összegeket vette fel:Móricz Zsigmondnak 14.500 korona a "Galamb papné" című műért, amelyre június 20.-án már fizettek 5.000 koronát,ugyanúgy most a "Sárarany"-ra újabb 12.000 koronát, "A fáklya"-ra további 15.875 koronát,összesen tehát 42.625 koronát vehetett fel. Ö volt a kommün idején a legtermékenyebb irodalmár- ezért nyilván a legjobban is dotálták. Bár a Horthy rendszerben nem ezért, hanem a somogyi termelőszövetkezetekről írottakért orroltak rá...
narmer
2014. július 03. 14:59
Nem lehet valaki ekkora sügérfi. Egész falka papírt teleírni, egész csomó betűvel hogy Nyerges Zsolt neve elhagozzék.Pici fiúk.Jut eszembe, szóljatok már, na nem Evansnak, de Gréczynek, hogy kapcsolódjon be, mert első dolga volt a NSz- nál megdönthetetlen bizonyítékokat elősorolni, hogy Móricz mekkora antiszemita volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!