Mit akar és mit takar a konzervatív feminizmus?

2014. június 04. 09:38

Nem osztja más esélyegyenlőségi mozgalmaknak azt a szemléletét sem, amely a nemi szerepeket egyfajta (társadalmi) kényszerként éli meg.

2014. június 04. 09:38
Kóczián Mária, Kölnei Lívia
Talita

„A mai nyugati civilizáció (Közép- és Nyugat-Európa, valamint Észak-Amerika) valamennyi fő politikai irányvonala rendelkezik keresztény gyökerekkel, hiszen a mai, nyugati értelemben vett demokráciák csak keresztény hagyományú országokban jöttek eddig létre. A gyökereken túl azonban a kötődés a keresztény hagyományhoz már eltérő mértékű. A konzervatív feminizmus sok hasonlóságot, átfedést mutat a keresztény feminizmussal, amelynek alapelveit Slachta Margit és Farkas Edith fogalmazták meg 1918-ban. (...)

A fenti megfontolás miatt a házasságot (a közösség előtt hivatalosan is felvállalt és kinyilvánított, férfi és nő közötti élettársi kapcsolatot) előnyben részesíti az együttélések másféle formáival szemben. A családcentrikusság nem jelenti az egyedülállók, gyermektelenek problémái iránti érzéketlenséget, pusztán a preferencia-irányt jelzi az előnyösebb társadalmi folyamatok érdekében.

3. A nők társadalmi egyenjogúsítására az élet három területén: anyaként, dolgozó nőként és társadalmi szereplőként egyformán nagy szükség van. E területek egyformán értékesek, elkerülendő azonban, hogy utóbbi kettő az anyai szerep rovására menjen, vagy azt lehetetlenné tegye. A gyermekvállalás (vagy örökbefogadás) és gyermeknevelés anyagi és erkölcsi elismertségét egyenrangúvá szeretné tenni a társadalmi karriert építő nőével és férfiéval.

4. A férfiakat semmilyen körülmények között sem tekinti ellenfélnek, akiket »le kell győzni«. Nem akar a férfiakban bűntudatot kelteni az elmúlt évezredek patriarchális társadalmi viszonyai miatt, nem akarja leverni rajtuk azt, hogy eddig egyértelmű »előnyben« voltak, sőt látja és elismeri, hogy a férfiak számára is számos problémát jelent a társadalmi szerepek jelenkori gyors átalakulása. A konzervatív feminizmus törekvéseinek az egész társadalom elégedettebbé tétele a célja. Vallja, hogy a férfi és a gyerek boldogsága a nő boldogságának feltétele, és viszont, tehát mindenképpen a férfiakkal való együttműködésre törekszik.

5. A konzervatív feminizmustól távol áll az az elmélet, hogy a nemek közötti egyenlőségért úgy lehet a leghatásosabban küzdeni, ha a biológiai nemek közötti határokat nemlétezőnek tekintjük. Nem osztja más esélyegyenlőségi mozgalmaknak azt a szemléletét sem, amely a nemi szerepeket egyfajta (társadalmi) kényszerként éli meg. A nemek közötti átmeneti, átfedést mutató emberi szerepek, szexuális adottságok nem kérdőjelezik meg, és nem is írják felül a két nemről alkotott felfogást. Ez utóbbi határeseteket nem tekinti általános érvényűnek, és nem is akarja azzá emelni, a norma részévé tenni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2014. június 04. 17:25
Mindez nagyon plauzibilisnak tünik mindaddig amig az igazi élet nem köp a rózsaszín levesbe... Vagyis nem veszünk tudomást arról, hogy válás is létezik. Vagy be akarják tiltani? Vagyis kiderül, hogy a "nöi hivatás" (anyaság, háztartás), igen gyenge anyagi elismeréssel jár. Pedig egyetlen kiló kenyeret se adnak a legmeghatóbb anyás szövegért sem. Tudom, hogy ez egy csúf anyagias, liberális érvelés, de rájöttem, hogy a konzervatívoknak is kell villanyszámlát fizetni... Vagyis, amíg még a konzervatív társadalom se hajlandó az anyákat ilyen-olyan menedzserekkel egyenrangúként kezelni, az asszonyokra továbbra is a kiszolgáltatottság vár. De szerencsére ma már legalább nem öket okolják ha nem "trónörököst" szülnek...
Ángyán Páván
2014. június 04. 14:50
Jaj.
Zokni
2014. június 04. 14:41
Tehát nem baloldali (szíve balra van) feminista, nem liberális (szabad szíve van) feminista, nem jobboldali (szíve jobbra húz?) feminista, nem szélsőjobboldali (van szíve?) feminista, nem keresztény (a Szent Szív szív) feminista, hanem konzervatív (pléh szíves) feminista. Tehát ragaszkodik a feminizmus ősi, hagyományos felfogásához. Az melyik is? Pénz, asszony verve...? Csajszi! Adok egy tanácsot, ingyen. Légy következetes feminista, és ne próbálj igazodni a politikai irányzatokhoz. Szívesen.
GV0917
2014. június 04. 09:54
Sok-sok év tapasztalata alapján mondom, egy okos nő nem elméleteket gyárt,közben okosan, hogy a férfi észre ne vegye, irányítja azt! Még ha észreveszi is, ha tapintatosan csinálja,még el is viselhető! Egyébkét, hogy a női mozgalmak,elméletek MIT AKARNAK-VAGY MIT TAKARNAK az mindegy! Mert mindent akarnak, úgy, hogy semmit sem takarnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!