A szarajevói szemek

2014. június 17. 12:59

A minap Szarajevóban felkerestem azt a nevezetes sarkot, hol Gavrilo Princip megölte Ferenc Ferdinándot.

2014. június 17. 12:59
Kácsor Zsolt
NOL

Azon járt az eszem, hogy a tizenkilencedik századot mindig lírikusnak képzelem, eszményektől bódult kamasznak, aki reménytelenül szerelmes az általa megváltandó emberiségbe, s nem sejti még, hogy az soha nem szereti vissza. E kamasznak a mellkasa helyén »hullámzó kebel« volt, szája helyén »ajak«, amely nem hétköznapi szóra, hanem »szózatra« nyílt.

Eszméknyi vér folyt el azon a szarajevói sarkon, s a kamasz helyébe a zakkant mészáros lépett, a huszadik század, a hideg vérű szociopata, Európa rosszabbik énje, a felvilágosult Hitman, önnönmaga bérgyilkosa. Itt történt, itt! Itt hanyatlott le a tizenkilencedik század, amely az általános társadalmi fejlődésen még emberi boldogulást értett, itt lépett elénk az a bizonyos szociopata, aki szavainkat sem érti már: még hogy ember, még hogy boldogulás...

Aztán a folyóparton egy napfényes teraszt kerestem, kértem egy kávét törökösen és nevetségesen olcsón, s az emberek arcát néztem, próbáltam a tekintetükből kitalálni, hogy vajon ki mit csinálhatott itt húsz évvel ezelőtt, vagyis azokban az időkben, amikor Szarajevóban a zakkant mészáros házról házra járt. De nem sokáig bírtam az erőpróbát. Nem bírtam a szemeket.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. június 17. 17:34
Szaraj(ö)evó. Hogy te mit látsz a szemekben és is látok,csak nem azt amit te. Még el sem kell mennem Szarajevóba. Jártam abban az Antant műveként emígy, amúgy összecementezett hajdanvolt államban. Álmodtak a népek.Először is amolyan Balkáni Birodalmat!A délen lakó szlávok! Azonban a modern Babilon a nyelv, szokások, vallási különbségek előbb csak hajszálrepedések formájában kezdtek megjelenni. Latinica- cirilca, katolikus, pravoszláv, muszlim stb. Ekkor láttam meg egy tüdőbajos, haldokló rab megtört fényű szemét. Benne felcsillant még a Romanovok és minisztereik régi vágya a szlávok egyesítése egy nagy Birodalom keretén belül. Voja Tankosics exhumált állapotában békés szerb katona képét mutatja. Pedig ő volt a Crna Ruka a Fekete Kéz vezetője.Ő adta a fegyvert Gavrilo Princip kezébe! A beteg ifjú pedig boldogan vállalta a "felelősséget"-mert bemesélték neki, hogy áldani fogják a nevét, mivel ő forrasztja majd eggyé a Nagy Szláv Birodalmat. Helyette mit kaptunk?Szétszaggatott országot. Özvegyeket, árvákat, nyomorékokat, és halottakat, halottakat, halottakat!Az utódállamaink egy jó darabig még boldogok voltak a szerzeményeikkel! De Isten malmai lassan őrölnek. Az ebül szerzett jószág ebül veszett! Az ő országuk is utódállamokra bomlott!Sőt, a Tankosicsot zsoldjába fogadó Birodalom is széthullott a kisebesedett "végeken " kezd náluk is eluralkodni a háború fekélye!A cár által annyira vált világuralom tehát Gavrilo Prinicp pisztolylövésével kezdődött és alig három év múlva az Auróra ágyúlövésvel végződött!Vége lett a Romanovok álmának. De az utódaik által épített új birodalom is eltűnt.
Berecskereki
2014. június 17. 14:52
Kácsor, Kácsor! Nem megölték - a disznót ölik - hanem meggyilkolták. A kérdés pedig az ki/kik, esetleg melyik nagyhatalom irányította a gyilkos kezét.
tango47
2014. június 17. 14:25
Ott járt 20 éve Gyurcsányi? Ja nem: ő zakkant milliárdos (Szanyi-kapitány).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!