Ha van koncepció, per is akad hozzá

2014. május 21. 09:33

Molnár Gyulát fölmentették. Az elszámoltatásból egyelőre annyi maradt, hogy Budai Gyula elszámolt háromig, majd hazament. Úgy tűnik minden rendben. Minden rendben?

2014. május 21. 09:33
Hont András
Hont András
hvg.hu

A jogerős ítélet után két kínzó kérdés itt maradt. Úgymint: bíró és ügyész. A Kúria döntése nem teszi meg nem történté a Fővárosi Ítélőtábla korábbi verdiktjét. Abból ugyanis ordít az elfogultság, nem egyszerűen a tévedés, hanem a tételes jog némileg önkényes facsargatása – próbálok finoman fogalmazni, mert a magyar bíróságok egy valamiben kutya következetesek: tekintélyük védelmében. Pedig az ítélőtábla döntését kommentáló védők mind politikailag motivált ítéletről beszéltek, s noha a Kúria nem erre a véleményre bólintott rá, mégiscsak megerősítette ezt az álláspontot, hiszen más, épeszű magyarázat a másodfokú ítéletre ezt követően nincs.

Annál meg, ha a bírókat a politika befolyásolja, már csak az a rosszabb, ha saját előítéleteik befolyásolják őket. Jól tudjuk, hogy ha különösen nagy (esetleg különösen jelentős) kárértékű, közszereplőket érintő ügyben, a Fővárosi Ítélőtáblán ilyen ítélet születik, úgy milyen határozatokat hoznak alsóbb bíróságok, kevésbé frekventált helyeken. Amikor az ellenzék, a kormány az igazságszolgáltatásba történő egyértelmű és bárdolatlan beavatkozására, pusztán a bírói függetlenség hangsúlyozásával válaszolt, akkor ezt igen rosszul tette. Ha esetleg egyszer majd lesz elképzelés és erő a bíróságok nem hatalmi logikájú átalakítására, akkor majd pontosan azzal a retorikával kell megküzdeni, amelyet az ellenzék az előző ciklusban vitt.

A másik szereplő az ügyészség. Pontosabban a Központi Nyomozó Főügyészség. A Kopaszi-gát ügyében 2007-ben tett följelentést egy fideszes önkormányzati képviselő. Eddig tisztasor: ha egy ellenzéki politikusnak más nem jut eszébe, akkor följelent. A nyomozást a BRFK végezte, ám a mivel mentelmi joggal rendelkező személy is érintett volt, bizonyos részei átkerültek a már említett ügyészi szervhez. Amelyik viszont – hogy, hogy nem – éppen 2010. szeptember 27-én, kedden látta elérkezetnek az időt, hogy nagy sajtónyilvánosság mellett gyanúsítsa meg Molnárt és helyettesét. Öt nap múlva tartották az önkormányzati választást, ahol végül a szocialista politikus 48-41% arányban maradt alul fideszes kihívójával szemben. Azzal a kihívóval, akinek a gyanúsítás másnapján kinn voltak az új helyzetre reagáló plakátjai, szórólapjai, buszhirdetései (Törvényes rendet, Újbudán!).

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ángyán Páván
2014. május 21. 23:16
Őrködne az alkotmányon a milliárdos felesége A A A Bán Károly - 2010. július 17., szombat Az MSZP Mészárt, a Fidesz Stumpfot és Biharit jelölte Hirdetés Mészár Róza, a szocialisták alkotmánybíró-jelöltje minden fontos elvtársat ismer a mozgalomban (Fotó: MTI - Kálmándy Ferenc) Mészár Rózát, a Legfelsőbb Bíróság bíráját javasolja alkotmánybíró-jelöltnek az MSZP – közölte Simon Gábor, a párt képviselője. A szocialisták Mészár Róza személyében pártokon és politikán felül álló jelöltet állítottak – mondta. A politikától független jelölt az MSZP, sőt az MSZMP közeli milliárdos vállalkozó, a Vectigalis Zrt. nevű felszámolócég tulajdonosának, Varga Jenőnek a felesége. Varga a pártállam végóráiban az MSZMP pécsi alapszervezetének egyik vezetője volt. A milliárdos vállalkozó a szocialista utódpártban két erős emberhez kötődött: Puch László pártpénztárnokhoz és Lusztig Péter volt MSZP-s országgyűlési képviselőhöz, egykori megyei rendőrfőkapitányhoz, aki érintettje volt az ügynöktörvénynek, élettársa pedig Bathó Erzsébet, a Tribuszer-ügy egyik vádlottja. Tasnádi Péter, a néhány éve elhunyt pécsi szocialista polgármester Varga felszámolócégében – amely feltűnően sok munkát kapott a szocialista nagyvárosokban – igazgatósági tag volt.A kis Moszkvának nevezett Pécsett, Szegeden, Miskolcon is Tasnádi segítette az igazgatóságban Vargát, hogy a kis baranyai felszámoló cégből országosan is az egyik legnagyobb váljon. A Vectigalis Zrt.-nek olyan zsíros falatok jutottak ezen a piacon, mint például a MiZo, a Pécsi és a Simontornyai Bőrgyár, a Kanizsa Bútorgyár, a Zalahús, a Nitrokémia. A Vectigalis volt a felszámolója a botrányt kavaró Paperline Papíripari Kft.-nek is, amelynek egy felszámoló bíró is áldozatául esett. A céget ugyanis némi bírói ügyetlenkedéssel nem találták egy pesterzsébeti, Helsinki úti címen. Aztán ugyanezen a címen mégis megtalálták, amikor egy panaszos beadvány nyomán ugyanannak a személynek nem a Paperline, hanem a Hazai Papír Kft.-s címére küldték az idézést. A cég törlését vissza kellett vonni néhány hónappal később, felszámolónak pedig a Vectigalist jelölték ki. A felszámoló azonban éppúgy, ahogyan a Hajdú-Bét felszámolója sem talált olyan vagyonelemeket, amelyek a csődtörvényt, a hitelezők érdekeit szolgálták volna mindenekfelett. „A politikához erősen kötődő cégeknek mindig is nagyon erős befolyásuk volt a bíróságokra” – mondta erről egy független forrásunk. http://www.magyarhirlap.hu/belfold/orkodne_az_alkotmanyon_a_milliardos_felesege.html Ezt a kibaszott Fidesz-diktatúrát!
tango47
2014. május 21. 18:31
Az angol fogadóirodák már nem fogadnak el téteket a magyarországi perek ítéleteire ( guilty or not guilty) annyira hasra-ütve készülnek az ítéletek. Minden attól függ, hogy a bíró érintett-e a kényszernyugdíjazás ügyében, mennyire szimpatizál a "demokratákkal", mennyire utálják a Fideszt. Logikát ne keressünk a döntésekben, mert az nem érvényesül, csak az indulatok és az elfogultságok. Csak azon csodálkozom, hogy mindezt vállalják a nyilvánosság előtt. De egyik legszebb ilyen példa anno Palotás ügyének esete: az ügyész az utolsó tárgyaláson javasolta a vád elejtését. A bíróság felmentette az érintettet. Az ügyész másnap felmondott és vajh hol helyezkedett el? Megoldás: Palotás cégénél. Na így érvényesül nálunk az igazság.
antioxi
2014. május 21. 16:14
Na, itt van Hont a másik hülye.
pkarcsi
2014. május 21. 16:05
Jellemző a hvg-re,hogy a legkorruptabb,haza és magyarellenes párt képviselőit védi.Mind mocskos komcsizsidó vörösszemetek vagytok.É-Koreában sem kellenétek.Basszátok meg mind Mesterházi kecskéjét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!