Erős miniszterelnöki kormányzás

2014. április 15. 08:17

Igen, a magyar királyra gondoltunk most, aki nemcsak uralkodott, hanem kormányzott is és nem volt pártpolitikus.

2014. április 15. 08:17
CS.Á.
Regnum! portál

„Megvan a kétharmad, ez már biztos, úgyhogy csapjuk össze a tenyerünket, amíg vörös nem lesz. Mert lassan már csak az marad vörös ebben az országban, ami alapban nem gáz, csak az a ciki, hogy mindezt legkésőbb 20 évvel ezelőtt már el kellett volna végezni. Mindegy, ebbe most nem megyünk bele, helyette egyetlen dologra szeretnék most koncentrálni, nevezetesen arra, hogy marad az erős és határozott miniszterelnöki kormányzás ebben az ország, erős politikai centralizációval. (...)

A mi kérdésünk azonban ezek után csak ennyi: a miniszterelnök mivel érdemelte ki azt, hogy ennyire ő szabja meg a kormányzást és ne más? Mitől lett szuverén a miniszterelnök ma Magyarországon? Jó-e az, hogyha a végrehajtó hatalom szuverén is egyben és egyáltalán képes-e erre a miniszterelnök? (...)

Igen, a magyar királyra gondoltunk most, aki nemcsak uralkodott, hanem kormányzott is és nem volt pártpolitikus. Ő szuverén volt, sőt ő volt az egyetlen szuverén a rendszerben, aki egyszerre volt a része és a felette is állt annak. A nemzetet képviselte. Követni lehetett és rendelkezhetett, ha úgy hozta a szükség.

Ezt az űrt (vagy helyet?) fedezte fel a jobbközép közigazgatási reformja, amely jó érzékkel nyúlt vissza a kormányzói Magyarország egyes modelljeihez (Magyary Zoltán ebben komoly nemzetközi garancia, XXI. századi utódja Navracsics Tibor pedig elkötelezett szakminiszterként végigvitte a reformot). De a rendszer lyukas, és ha most működik is, a kifogásolható rész mindig ott fog maradni és csak hibázni kell, hogy a baller ellenzék kikezdje és megismételje a jobbközép bravúrját: azért kerülhet újra kormányra, mert a jobbközépnek túl nagy lesz a centrális politikai hatalma és ez nem menő a tömegdemokráciában. Sokakat lehet vele heccelni. Mérgesek lesznek és bizony ellene mennek annak, amire most olyan nagy lelkesedéssel ikszet húznak.

Szóval, akkor inkább a restauráció.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2014. április 15. 14:59
Most se végeztek el mindent, amit tizennégy éve meglehetett:ávós gyilkosokat, majd utána a nemzeti vagyon széthordóit,és legutóbb az ország rágalmazóit nem vonták felelősségre.
Felebarát
2014. április 15. 13:34
Jelölti vitákat minden téren :D
Berecskereki
2014. április 15. 10:29
Azt írja a szerző; „Az államigazgatási-politikai rendszerből itthon hiányzik a balansz, az egyensúlyteremtő erő, amelyre a köztársasági elnök soha nem volt képes, most sem az. Igen, teljesen mindegy ki az, mert mindig is pártjátszmák játékszere lesz.” Itt érdemes megállni, és elgondolkodni. Vajon nem kellene visszatérni 1989-90-hez, amikor felvetődött a köztársasági elnök közvetlen választása. Vajon nem lenne jobb, célravezetőbb, ha a köztársasági elnököt közvetlen választanánk? Nem kellene ebben a témában újra népszavazást kiírni? A válaszom mindegyik kérdésre: IGEN.
röviden
2014. április 15. 10:05
Ez a Regnum portál rejtély. Színvonalas fejtegetések, ordas közhelyek, de leggyakrabban iszonyú blődségek szórakoztatóan zavarbaejtő véletlenszerűségben váltogatják egymást. Hogy ez az írás hová sorolható, egyértelmű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!