A második krími háború

2014. március 02. 14:30

Az, hogy orosz függésbe kerültünk-e a paksi paktummal, az most fog először kiderülni.

2014. március 02. 14:30
Timár Gábor
A KARD

És tudunk egy olyan NATO-tagállamot, amely elég közel is van, elég nagy és jól felfegyverzett szárazföldi hadereje is van, elég harcias és hagyománya is van ott az oroszokkal szembenállásnak? Hát persze! És már ott is vagyunk az 1853-as párhuzamnál, a (most már első) krími háborúnál. Török, angol, francia és szárd (északolasz) csapatok az oroszok ellen. Persze az is lehet, hogy már leboltolt a Nyugat Putyinnal, meddig mehet el. Nem tartom ugyan túl valószínűnek (és ez esetben Obama se blamálta volna magát a tegnapi telefonjával), de akár az 1939-es párhuzam is megállhat.

Ezzel kapcsolatban egy kifejezetten minket és egy majd' egész Európát érintő gondolat: (1) bármi offenzívat lép a NATO, azt egyhangú döntéssel teszi. Köztudott, hogy ezekben az ügyekben vétójoga van a tagállamoknak. Ha ilyen lépésre kerül a sor, Putyin ugyanúgy tudni fogja, hogy azt Magyarország is támogatta, ahogy Milosevics is tudhatta 1999-ben, hogy a két hete NATO-tag Magyarország a Jugoszlávia elleni légiháborúra szavazott. Nem valószínű ugyan, hogy ezután az oroszok mondják fel a paksi paktumot, de azért nem is abszolút lehetetlenség. Ha viszont ezt szem előtt tartva a NATO-ban kezdjük el a kettős játékot, elég gyorsan kigolyózzuk magunkat a klubból. Az, hogy orosz függésbe kerültünk-e a paksi paktummal, az most fog először kiderülni.

Európának pedig arra kell figyelnie, hogy ha úgy adódik, az oroszok bizony ki fogják játszani a gázfegyvert. Még jó, hogy tavasz elejét írjuk (lehet, hogy nem véletlen: hogy a Nyugat pont így taktikázott?). Ezt a bő fél évet azonban a tartalékolással és a felkészüléssel kell tölteni. Ha az EU úgy dönt, hogy a fejlesztési forrásait ezekben a hónapokban a belső gázhálózat kiépítésére és tározók, terminálok építésére fordítja, annak bizony lenne értelme. Fellendítheti ez az alternatív energiafelhasználás szándékát és forrásait is. És persze a gázfegyver kétélű: ha Európa máshonnan kell beszerezze a gázt, másnak fog fizetni. Amíg az oroszok nem találnak alternatív piacot (Kína az egyértelmű lehetőség) és nem épül ki oda a szállítókapacitás, addig a bevételei nagy részének anny

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2014. március 02. 22:48
Hülye!
hakos
2014. március 02. 22:15
Mondjuk Gáborka, ha rajtunk múlik Ukrajna megmentése, akkor a NATO-ban szavazatunkért cserében az Ukránoktól visszakérjük Kárpátalját...amit ők boldogan megadnak, ha megmenekülésük ilyen apróságon múlik, nemde?:))))
maszlinás borkány
2014. március 02. 21:35
Idézet a krími tatárok nyilatkozatából: "Rusya’nın Kırım da yaptığı bu terörist eylem ve istila hareketi her türlü milletlerarası kuralın ayaklar altına alınmasından başka bir şey değildir. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve eemenliğine yapılmış olan bu açık saldırının haklı görülebileceği en ufak bir gerekçe olamaz. Kırım tatarları olarak her şeyden önce kopmaz soy, dil, din, kültür ve tarih bağlarıyla bağlı olduğumuz, her zaman büyük saygı ve sevgi beslediğimiz kardeş Türkiye’ye bütün Türk dünyasına İslam alemine ve bütün dünya kamoyuna yapılmakta olan bu terörist saldırı ve istilayı durdurmak üzere harekete geçme çağrısında bulunuyoruz."
maszlinás borkány
2014. március 02. 21:33
Ha valakit a sok bölcsködés mellett esetleg érdekel még. A tatárok véleménye a helyzetről. http://www.haber3.com/kirim-tatarlari-rusya-buyukelciligine-siyah-celenk-birakti-2518982h.htm
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!