Horthy?

2013. november 11. 21:46

Miért szidjátok, liberális és konzervatív barátaim, a lipótvárosi református lelkész akcióját? Gondoljátok, hogy van a magántulajdonnak és az antikommunizmusnak olyan rendszere, amely nem antiszemita?

2013. november 11. 21:46
Tamás Gáspár Miklós
Népszabadság

„Mi volt a Horthy-rendszer alapja? A magántulajdon és az antikommunizmus.

Mi a jelenlegi rendszer alapja?

A magántulajdon és az antikommunizmus.

Mi a fityfenén méltóztattok csodálkozni?

(...)

Mindenki elutasította a magántulajdon és az antikommunizmus rendszerét. És a csendőrpofon, a bikacsök és a puskatus rendszerét – akkor is, ha »szocialistának« merte nevezni magát. Nem kisebb ember, mint Bibó István nevezte FORRADALOMnak az 1945 és 1948 közötti időszakot, amelyben fölszámolták – akkor úgy hitték, örökre – a magántulajdon és az antikommunizmus rendszerét, amely nyílegyenesen vezetett a fasizmushoz és a világháborús kalandhoz (amelynek jelentését Teleki Pál öngyilkossága fejtette meg mindenki számára, aki figyelt).

Hasonló okok hasonló okozatokhoz vezetnek, nemde?

A népi írók csodálatos könyvek tucatjaiban mutatták meg, mit jelentett Horthy (azaz a magántulajdon és az antikommunizmus) rendszere a magyar népnek: elnyomás, szolgasors, ez volt a rend ezer évig – bizony, kamerádok. A még az ütés előtt sírva fakadó pusztai öreg cseléd (ez férfi volt, fiatal olvasóm) képe – Illyés halhatatlan sorainak emléke sok őrültségtől tartotta vissza e sorok sokat tévedő, sokat tévedett íróját.

Miért szidjátok, liberális és konzervatív barátaim, a lipótvárosi református lelkész akcióját? Gondoljátok, hogy van a magántulajdonnak és az antikommunizmusnak olyan rendszere, amely nem antiszemita?”

(Az írást eredetileg az ATTAC Magyarország honlapjáról szemléztük. Tamás Gáspár Miklós arról értesítette szerkesztőségünket, hogy ott az engedélye nélkül közölte írását, ráadásul nem a végső, szerkesztett formában. A szemlézett szövegrészt –kérésének megfelelően – átmenetileg eltávolítottuk, a fent olvasható már a Népszabadságban megjelent, szerkesztett változat. A Mandiner Szerk.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MacElek
2013. november 12. 20:40
"Mi a jelenlegi rendszer alapja? az antikommunizmus." Ahol TGM megmondó lehet, ott ne is annyira. Csak színleg.
OberEnnsinnen
2013. november 12. 16:50
"Mi a jelenlegi rendszer alapja? A magántulajdon és az antikommunizmus." Ezen az alapon le lehet vezetni: a rabszolgakereskedelem és az Internet között egyenes a kapcsolat, az első által felhalmozott tőke az iparba, oktatásba épülve végül az Internet megalkotásához vezetett. Tehát: éljenek a rabszolgakereskedők. Hogy mennyi szenvedést, stresszt kellett elviselniük anno a kegyetlen óceánokon, élelem, víz nélkül a viharos vizeken... TGM-nek nem kellene magát öregségére teljesen lejáratnia. Lehetett volna Krassó György folytatója is...
nyugalmazott tanár
2013. november 12. 15:54
Micsoda vallomás! "Gondoljátok, hogy van a magántulajdonnak és az antikommunizmusnak olyan rendszere, amely nem antiszemita?” Mert a kommunizmus azonos a sémitizmussal, vagyis a cionizmussal, - Tamás G. Miklós szerint. A kommunizmust nekik tessék megköszönni. Hát, ő már csak tudja.
oskar
2013. november 12. 14:47
TGM! A Horty szobor avatása a Jobbikhoz kötődik. Szabadság van. Szólás és véleménynyilvánítási, nem??? Szerintem, mindenkiknek engedni kell azt ha mások által nem kedvelt egyéneknek állíthasson szobrot. A hívek állíthassanak Hortynak, Kádárnak, Hornnak, Telekinek, Reagennek, Churcillnek...stb. Én egyik koszorúzásán sem vennék részt de -azt hiszem- hozzátartozik a szabad gondolkozáshoz, hogy ezt engedjük mindenkinek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!