November 4.

2013. november 03. 21:46

A magát proletárnak hazudó diktatúra saját igazolására használta fel Ságvári emlékét is. A rendszerváltás utáni Magyarország pedig emiatt felelőssé tette azért, amiért nem lehetett felelős.

2013. november 03. 21:46
Schiffer András
Schiffer András
Facebook

„Ötvenhét évvel ezelőtt ezen a napon dübörögtek fel a »testvéri« tankok, hogy eltiporják a magyar nép szabadságküzdelmét. Még egy hónapon át, nagyjából a Nagybudapesti Központi Munkástanács feloszlatásáig élt a munkásönigazgatás illúziója, hogy a munkások valóban kezükbe vehetik a sorsukat az üzemekben. Az iparvárosokban eldördült decemberi sortüzek három évtizedes hallgatásba fojtották az európai történelemben párját ritkító munkásönszerveződés emlékét.

Száz esztendővel ezelőtt, 1913. november 4-én született Ságvári Endre. Szociáldemokrata volt, illegális kommunista lett. Életét adta Magyarország függetlenségéért.

A szovjet megszállást már nem érhette meg. A megszállt ország rendőrsége végzett vele 1944. nyarán. A magát proletárnak hazudó diktatúra saját igazolására használta fel – többek mellett – Ságvári emlékét is. A rendszerváltás utáni Magyarország pedig emiatt felelőssé tette azért, amiért nem lehetett felelős.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2013. november 04. 12:53
Szolgáljon tanulságként! Egy bácsi fagyállót tartott a pincéjében egy betörő feltörte a pincét és megitta a fagyállót és meghalt a rendőrség a bácsit emberölés gyanújával gyanúsítja. Schiffer majd nézd meg mikor lett volna a betörő száz éves, és Obulussal tisztelegjetek neki főhajtással!
atila68
2013. november 04. 11:24
"Ságvári Endre életét adta Magyarország függetlenségéért." Ez most hogy? Tud valaki egy másik Ságvári (született Spitzer) Endréről?
vigyor
2013. november 04. 08:13
Azt hiszem, mostanra teljesen telítődtem ezzel a baromi nagy idol keresős össznépi játékkal. Egész egyszerűen nem érdekel...
kamasuka
2013. november 04. 07:57
Ságvárin lovagolni b+. Mintha ő lenne Petőfi. Nem tudom miért eme rokonszenv. Talán buzi volt? Esetleg drogos? Netán cigány? Vagy egy buzi drogos cigány? Ilyenekért rajongtok folyamatosan. Vega kaján élő kommunista Mao óta nem volt a repertoárban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!