Én vagyok a legnépszerűbb ellenzéki

2013. szeptember 27. 09:46

Mi hónapokkal ezelőtt világossá tettük, hogy harmincöt körzetnél többet nem adunk át a remélt szövetségeseinknek. Mert bármilyen fura, legnagyobb ellenzéki pártként mi is szeretnénk indulni a választásokon. Interjú.

2013. szeptember 27. 09:46
Mesterházy Attila
Mesterházy Attila
FN24

»Mesterházy, a láncfűrészes« címmel jelent meg blogbejegyzés a minap, azzal a mondanivalóval, hogy ön a közelmúltban »feltrancsírozta összes korábbi szövetségesét, hűbéresét«. Pontos a helyzetértékelés?

Nem. Elmondom, mi történt pontosan. A demokratikus ellenzék néhány pártja teljesíthetetlen követeléssel állt az MSZP elé, így nem tudtunk megállapodni velük. Ugye az a cél, hogy a százhat egyéni választókerületben mindenütt csak egy baloldali jelölt induljon. Mi hónapokkal ezelőtt világossá tettük, hogy harmincöt körzetnél többet nem adunk át a remélt szövetségeseinknek. Mert bármilyen fura, legnagyobb ellenzéki pártként mi is szeretnénk indulni a választásokon. A Bajnai Gordonékkal történt megállapodásban harmincegy helyről lemondtunk, maradt még négy, ezeket felajánlottuk a további együttműködésre. Erre aztán kilencet kértek Gyurcsányék – három befutót, három billegőt, és három nem annyira nyerhetőt –, Fodor Gáborék további hármat, az már tizenkettő, még jó, hogy a szocdem Schmuck Andor nem állt elő ilyen igénnyel. Viszont Gyurcsányék és Fodorék is követeltek listás helyet: előbbiek hét-nyolc darabot, utóbbiak hatot, vagyis összesen tizenhármat. Mindez egy az egyben a szocialisták kontójára történt volna, hiszen Bajnaiék listája és harmincegy körzete érinthetetlen. Ez így irreális volt.

Gyurcsány, Fodor és a tizenöt programpontját lobogtató Schmuck is lefelé görbülő szájjal távozott az MSZP székházából. Gyurcsány ezt nyilatkozta: Mesterházy »megalázó módon vetett véget a tárgyalásoknak«.

Nem tudom, mi volt megalázó. Abban maradtunk Gyurcsánnyal, Fodorral és Schmuckkal, hogy tartalmilag sok mindenben egyetértünk, ami jó alap a későbbi együttműködésre, aminek a lehetőségét nem is zártuk ki.

Gyurcsány másképpen emlékezik erre a hvg.hu-nak adott interjújában.

Én pontosan emlékszem arra, hogy mit mondtam a megbeszélésen, az ajánlatunk pedig nyilvánosságra is került.

A láncfűrészes értelmezés szerint ön arra használta fel a „minipártokat”, hogy az »összellenzéki tárgyalásokon” csökkentsék az E14-PM súlyát, és folyamatos kritikáikkal „szétzúzzák Bajnaiék ernyőszervezeti reményeit«. Ön végül elérte, hogy Bajnaiból nem lett az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a jutalomért jelentkező kicsiket pedig, miután megtették, amire szánta őket, kihajította.

Tudom, hogy keveseket zavarnak a tények, de azért tegyük tisztába: mi mindvégig azt képviseltük, hogy hívjuk az asztalhoz a többi demokratikus ellenzéki pártot is. Gordonéknak erre az volt a válaszuk: azt szeretnék, hogy kettőnk megállapodása képezzen gravitációs pontot, és eköré rendeződjenek a többiek, a DK, a Liberálisok és az MSZDP. Ezt a kis pártok is elfogadták, ezért mi sem ragaszkodtunk ehhez tovább. Nos, ezek után rajtunk kérni számon, hogy a kicsiknek nem jut annyi hely, mint amennyit szeretnének maguknak, legalább is furcsa. Arról nem is beszélve, hogy mi legalább tárgyaltunk velük, és tettünk ajánlatot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2013. szeptember 27. 16:50
Éppen a cím , az ami leginkább árulkodó. Te legalább azzal büszkélkedhetsz, nem igaz, hogy le sem szar senki. Én két éve még abban gondolkodtam: legalább három- négyfelé szakad a maszop, de azt álmomban sem gondoltam , hogy lassan több lesz a párt , mint a szavazó. Azért szúrkolok nektek. Az utolsó tegye a lábtörlő alá a külcsot.
GV0917
2013. szeptember 27. 16:02
Rövid hír:a mai napon az ellenzék elismert és legnépszerűbb vezére, Mesterházy Attila, keresztneve mellé fel kívánja venni a "Narkhüsszosz" avagy deákosan Narcissus nevet. A belügyminiszterhez fordult az engedélyért. Mától a megszólítása: Világszép Attila, Minden szegfűs , Kossuth -címeres (vagy címeres hortobágyi magyar szürke ökör)netán sarló kalapácsos, vörös csillagos szocialista érzelmű katonának és civilnek Vezérlő Pártelnöke kíván leendeni! Igy mégyen vala bé az Országhaus-ba!
cutcopy
2013. szeptember 27. 15:49
"Én vagyok a legnépszerűbb ellenzéki" Akkor a csúcson vagy Atis, ennél már csak népszerűtlenebb ellenzéki lehetsz..
silvester
2013. szeptember 27. 15:43
Nem is olyan beképzelt dartagnan bikincsunálj pártocska elnököcske.Magas lóra ültél atti,onnan lehet cak nagyot bukni az akadálynál.Elkúrtad te is ,mint ferkó nem pónira ültetek,de igy is nagyot buktatok.A vizasároknál majd nézd meg magad a víztükörbe és hánnyj bele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!