Az Önkritikus Magyar

2013. szeptember 09. 17:22

Miközben egy elegáns angol utazó bennszülöttek iránt érzett közönyével szemléli saját nemzetét, azért arra igényt tart, hogy ő is közénk tartozik.

2013. szeptember 09. 17:22
Balogh Gábor
Balogh Gábor
Jobbegyenes

„Az elmúlt napokban a magyar szurkolóknak az egész hazai médiában szélesvásznú kiadásban közvetített »ámokfutása« kapcsán ismét elemében érezhette magát magát egy embertípus: az Önkritikus Magyar (a továbbiakban: ÖM). Meglepően sok van belőlük, és mostanában nagyon divatos közéjük tartozni. (…)

Az ÖM minden hülyeséget, vagy aljasságot, amit magyar emberek követnek el szerte a világban, tegnap, vagy ezer évvel ezelőtt azzal az epés, egyben laza fensőbbségességet sugárzó megjegyzéssel kommentál: »ez annyira jellemző«. Az ő világában a magyaroknak a besenyőktől kezdve a románokon át Brüsszelig soha, senkivel szemben nem volt és nem lehet igaza. Ha azonban a mieinkkel szembeni aljasságokra emlékeztetjük (és ebből is több kötetnyire való gyűlt már fel az elmúlt századokban) jelentőségteljes leereszkedő hangnemben világosít fel minket arról, milyen »gyerekes« hozzáállás, hogy minden bajunkért »másokat okolunk«. És persze ehhez is hozzáfűzi: »annyira jellemző ez ránk, magyarokra«.

Igen így mondja: »ránk«. Többes szám első személyben. Miközben egy elegáns angol utazó bennszülöttek iránt érzett közönyével szemléli saját nemzetét, azért arra igényt tart, hogy ő is közénk tartozik. Dehogy gyaláz ő bárkit is, hiszen ő ezzel – legalábbis nyelvtanilag értelmezve – önmagát is minősíti. Nem azt mondja »azok«, vagy »ők«, hanem mindig következetesen, minden dehonesztáló és megalázó jelző mellé odabiggyeszti: »mi magyarok«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2013. szeptember 10. 09:33
"tipikusan magyar mentalitás", "ez jelemző a magyarokra" stb. mindig és kizárólag negatív összefüggésben. Valóban egy igen sikeres projektje volt az elmult száz évnek, hogy ma már a magyarok önmagukra monsdják ezeket úton útfélen. Állandóan. "Mi magyarok": irigyek (irigykedőek) vagyunk, "ügyeskedők" vagyunk, lusták vagyunk, "mindig mástól (az államtól) várjuk a segítséget", "gyűlölködőek vagyunk" stb. stb. "Mi magyarok". Jó lenne felébredni végre kik művelték velünk ezt s mi célból tették! Önbecsülésünk totális aláásásával kik tudtak így a nyakunkra telepedni?
Man dinner
2013. szeptember 10. 08:16
Nem igaz. Többes szám harmadik személyben szoktak rólunk írni. A magukfajták.
gyurmandia
2013. szeptember 09. 22:24
egysegelem
Nemhivo
2013. szeptember 09. 20:52
...a nyomorult "focidrukkerek"...(a cikk írójával együtt,) azt képzelik magukról, hogy ők olyan fontosak,...hogy őket aztán "ejrópai szinten" muszáj "gyűlölni",... Rossz hírem van,...ők (és te!) annyira szánalmasan szarok vagytok,...hogy még egy nyavalyás "gyűlölködést" sem tudnak kicsikarni a normálisabb többségből,.. akár a határon innen vagy akár a határon túlról nézzük őket. ...legfeljebb egy kis "móresre tanítást" tudnak kicsiholni az ostobaságaikkal...ami után persze rögtön "veszteg maradnak". A románok többségének ez a bukaresti "ruha" még csak annyit sem ért,...hogy a stadionon kívül, a városban legalább egy kiadós fiestát gründoljanak.. Jelentéktelen nullák vagytok..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!