101 éve született Wallenberg

2013. augusztus 04. 10:57

Az előítéletek elleni küzdelem fájdalmasan aktuális.

2013. augusztus 04. 10:57
Raoul Wallenberg Egyesület
MTI OS

Az előítéletek elleni küzdelem fájdalmasan aktuális. Raoul Wallenberg, a svéd embermentő augusztus 4-én született, 101 éve.

A Raoul Wallenberg Egyesület ezen a napon megkoszorúzta a svéd diplomata szobrát Budán, Pesten a Wallenberg utcai emlékművet és a Szent István parkban lévő szobrot. Tavaly kerek évforduló volt, ezért a 2012-es esztendőt a magyar kormány Wallenberg Évnek nyilvánította. Szép, méltó ünnepségek zajlottak országszerte.

Szomorú, de igaz, hogy Wallenberg gondolatai, tettei minden eddiginél aktuálisabbak ma Magyarországon. Egy tíz európai országra kiterjedő kutatás megállapította, hogy hazánkban az emberek harminc százalékban súlyosan előítéletesek, s az ideológiai-kulturális előítéletek a lakosság 40-50 százalékában jelen vannak. A Raoul Wallenberg Egyesület – hangsúlyozta az egyesület ügyvivője, Sebes József koszorúzáskor elmondott beszédében – fontos céljának tekinti, hogy a legkülönbözőbb módon vegye fel a harcot a rasszizmus, az előítéletes gondolkodás ellen. Kiállításokkal, állásfoglalással, középiskolás diákoknak szervezett vetélkedőkkel – melynek során a fiatalok megismerhetik a holokausztot és az embermentők tevékenységét – reális történelemszemlélet kialakítására törekszik. Ebben várjuk a felelős pozícióban lévők és minden jóérzésű ember segítségét – nem csak szavakban és ígéretekben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ballada
2013. augusztus 05. 01:46
Nem érdekel a zsidó üldöztetés ,még a kommunista gyilkosokat nem büntetik meg hasonlóan mint a zsidókat legyilkoló németeket ,miért nem üldözik őket.Kettős mércével mérik az emberi életet???,, kommunista áldozatok elszenvedői miért nem érdemelnek meg annyi elégtételt a mint a zsidóság???? Igencsak összedolgoztak a gyilkosok,csak videót kell megtekinteni. Videó utolsó kockáját megfigyelik ,megegyezik az "Tol & Tol - Eleni" ...http://www.youtube.com/watch?v=fSt2tnj1nw4 sovjetstory videó utolsó kockájával. "Sovjetstory" http://www.4shared.com/video/Ltbaag-Q/TheSovietStory-360p-stereo-TSS.html
nagykutya
2013. augusztus 05. 01:46
Mo.-on csak egyetlen holokauszt volt: amikor a civil lakosságot agyon bombázták az angolok és jenkik. Azokból hányat mentett meg az a nagy Raoul?
Soma
2013. augusztus 04. 23:02
Az én dédapám meg 118 éve született.
pimepime
2013. augusztus 04. 15:13
Ki az a Raoul Wallenberg? http://kuruc.info/r/9/107485/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!